Majd elhánytam magam a Dalai Lámás sztori olvastán

2023. április 16. 16:20

Tényleg ilyet csinál egy valódi pedofil?

2023. április 16. 16:20
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Tibetben volt az ún. rolang tánc. Ennek a rítusnak a csúcspontján a varázsló a megelevenített hullának leharapta a nyelvét és eltette, mert a nyelv különleges erőt hordoz a tibeti hiedelemrendszerben. Itt persze nem az a kérdés, hogy tényleg megelevenedett-e a halott, vagy a rítus mennyire barbár, hanem hogy a nyelv Tibetben különleges szerepet játszik. Padmaszambhava, a tibeti buddhizmus megalapítója Amitábha buddha nyelvéből született a mítosz szerint. (Vadzsra jött elő a nyelvéből, ami a Danakosha tó lótuszába csapódott, így nemzette saját magát újra Amitábha, Padmaszambhava testetöltésében.)

Tibetben tehát nem csak köszönés a kinyújtott nyelv, és nem csak kinyújtják. (Amúgy démonűzés is a nyelvöltés, és a köpésnek, vagy köpést mímelő hangzóknak is mágikus szerepük van - mint sok más ősi kultúrában.)

Az oké, hogy az ilyesmi számunkra visszataszító lehet. Mert ez a mi kultúránk, és nem vagyunk tibetiek. Én pl. majd elhánytam magam a Dalai Lámás sztori olvastán. De. Tényleg valóságszagú, hogy a 87 éves (!) egész életét szigorú aszkézisben élő Tendzin Gyaco szexuálisan felizgul? Tényleg ne derült volna ki már évtizedekkel ezelőtt, ha pedofil lenne, amikor gyerekkora óta minden pillanatát figyelik, főleg a kínai titkosszolgálat? Tényleg ilyet csinál egy valódi pedofil, nyíltan, médiaeseményként, pont ebben az időszakban, amikor ez az egyik legfőbb téma? Gondolkozz már kicsit, barátom.

Vélhetőleg egy szar viccelődés volt, és a humor forrása, akár tudattanul, kulturális háttérként, az volt, hogy átadja a tudatát. Ez zsigeri ebben a kultúrában: átvándorol a tudatom valaki másba. És igen, a gyerek kínosan érezte magát. Mint mindannyian, akiket puszilgattak mondjuk idegen nénik-bácsik gyerekkorunkban. De nem tartom őket ma se pedofiloknak. És ha az alapján ítélkezünk, hogy mitől érzi magát kínosan egy gyerek egy nyilvános eseményen, úgy a gyerekmegrontók száma az egekbe emelkedne.

Ez a poszt nem arról szól, hogy a Dalai Láma cselekedete helyes. Főleg nem az, hogy sok mindenben aláment a globális-nyugati kultúrának, tehát »vigyázhatott volna«. (Persze ez meg már képmutatás a safe space meg a többi szellemében.) Szerintem a demencia, mint magyarázat se mond ellent a kulturális magyarázatnak. Sőt. A tudat időskori feloldódásakor egész mély dolgok képesek a felszínre törni. Ez esetben a tibeti hiedelemvilág.

De ha már dalailámázunk. Számomra a nyelvnyalogatós sztorinál jóval durvább volt, amikor azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencia megvilágosodott lény, és lehet, ő számítógépként születik újra. Hacsak nem poén akart lenni az is.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kevertfajú
2023. április 18. 06:53
Amúgy miért ne születhetne tudat digitálisan, ha amúgy minden "digitális". (Ezt úgy értem, hogy a buddhista világképben az Élet álomtermészetű, mint egy mátrix. Ha valaki kóstolta a savat, valószínűleg megtapasztalta ezt.)
Kevertfajú
2023. április 18. 06:50
Komoly kultúrális referencia lett a Mandi komment szekció.
Maciapu
2023. április 17. 17:32
"Számomra a nyelvnyalogatós sztorinál jóval durvább volt, amikor azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencia megvilágosodott lény, és lehet, ő számítógépként születik újra. Hacsak nem poén akart lenni az is." ----- Az bizony az volt, a technológiafétises hülye nyugatiaknak szóló poén. A kevéssé ismert, a múlt század harmincas-ötvenes éveiben működött magyar misztikus Kaczvinszky Józsefnek volt egyebek mellett 365 aforizmája, ami ezzel a mondattal kezdődött: 1. A titkos tanítás csak annak titkos, aki nem érti meg. És az ilyennek kellenek a magyarázatok meg az értelmezések, persze, azután se fogja érteni.
Trinitysum
2023. április 17. 13:11
"Számomra a nyelvnyalogatós sztorinál jóval durvább volt, amikor azt nyilatkozta, hogy a mesterséges intelligencia megvilágosodott lény, és lehet, ő számítógépként születik újra. Hacsak nem poén akart lenni az is.” Igen poén akart lenni. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a mesterséges intelligenciának nincs lelke, éppen ezért óvakodni kell attól, hogy emberi jogokat adjunk neki. Persze megértés helyett most is megbotránkoztak a tudatlanok, mint anno Jézus idejében, amikor ő tartott tükröt az emberek elé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!