Hszi, ahogy Putyin is, egy megosztott Európában érdekelt

2023. április 08. 12:29

Orbán erre a világpolitikai szintre szeretne felkerülni.

2023. április 08. 12:29
null
panamajack
Diétás Magyar Múzsa

„Nagyon fontos dolgok ezek. Nem csak Ukrajna miatt, hanem azért is, hogyan alakul Európa viszonya Kínával a következő évtized(ek)ben. Hszi, ahogy Putyin is, egy megosztott Európában érdekelt, hogy az erő pozíciójából tárgyalhasson az egyes nemzetállamokkal (azzal a különbséggel, hogy ezt nem vérgőzös orosz felsőbbrendűségi komplexusos ideológiai, hanem teljesen pragmatikus alapon kepzeli el).

Macron ezzel szemben elkötelezett európai föderalista, de az EU-t ugyanakkor a francia nemzeti érdekek előmozdítójaként képzeli el. Von de Leyen pedig - ne felejtsük el - elsősorban Macronnak köszönheti a pozícióját, tehát a kettejük viszonya egyértelműen a »jó zsaru - rossz zsaru« felállás. Ezt persze a kínaiak is pontosan tudják, vagyis a kettejük fogadtatása közötti különbség éppen azt hivatott jelezni, hogy Kína az európai nemzetállamok vezetőit tekinti elsősorban partnernek, nem pedig az EU-t.

A másik fontos probléma az USA-hoz való viszony. Európa természetesen továbbra is az amerikaiakat tekinti első számú szövetségesnek, de Trump óta az addig feltétlen bizalom alaposan megingott. Franciaország különösen berzenkedik attól, hogy Amerika új hidegháborújában alárendelt, csatlósi szerepet játsszon, amit a kínaiak szeretnének kihasználni. Összességében jó dolog, hogy Európa közvetlenül tárgyal Kínával, de ne legyenek illúzióink, ez kőkemény reálpolitika mindkét oldalról.

Annyit még, hogy Orbán erre a világpolitikai szintre szeretne felkerülni, de erre kb annyi esélye van, mint hogy egy bögöly legyen az elefántcsorda vezére...”

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. április 09. 19:09
Ahol Zorba a bögöly ,ott te faxkalap , pont Covid vagy. Méreted: 0.00000000000001mm. Képzeld el ebben a méretben mekkora a faxod ? Mekkora az agyad?
1000bocs
2023. április 09. 08:47
Kína közbenjárásával most kötnek békét sorban a közel-keleti államok egymással. Szaúd-Arábia, Irán, most lett vége a Yemeni háborúnak. Ott ahol amerika mindig is ellavírozott a vallási különbségek miatt egymással háborúban álló felek között, Kína békét hozott. A Belt and Road már kb 150 prszág lelkes együttműködésével épül. Szóval lehet hogy Kína a megosztásban érdekelt, de akkor gondosan titkolja.
barnabibambi
2023. április 09. 07:49
Szóval az EU egy pöcegödör.Az EU-nak nincsenek nyersanyagai,nincsen energia ,nincs édesvizük és nincsenek jó termőföldjeik nincs kaja..Mellesleg a globális felmelegedés miatt óriási területeket vesz vissza a tenger!Gyakorlatilag erős függésbe vannak az olyan államoktól amelyek a fentiekkel rendelkeznek.Az EU azt hiszi hogy az UKI háborúval megszerzi Ukrajnát ,nem fog sikerülni.Tehát Kína és Oroszország és az USA is abban érdekelt hogy hogy az EU az ő ellátására szoruljon.Ilyen egyszerű a képlet .Az EU lélekszáma cirka 400 millió lehet és ezeket etetni kell.Miből? Ez itt a kérdés!Egy békés együttélő világba működik a kereskedelem,a nemzetközi munkamegosztás ,de az EU azaz a nyugat felrúgta ismételten a szabályokat és folytatja a rabló ,kifosztó tevékenységet.Nos a szabad rablásnak vége .A régi világ már sohasem tér vissza .Ha ismét béke lesz akkor az EU az USA kisinasa marad mindenféle valós hatalmi politikai befolyás nélkül.Szóval az EU egy életképtelen képződmény libsi -komcsi uralommal.
letsgobrandon
2023. április 08. 21:42
"Orbán erre a világpolitikai szintre szeretne felkerülni." --- Végre bazmeg... itt az ember aki megfejtette Orbán ördögi tervét KURVA ANYÁD SANYI !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!