Minél tudatlanabb valaki, annál határozottabb a véleménye

2023. április 12. 15:46

Az „új ateizmus” a filozófiai ateizmus, illetve maga az értelem tagadása, az újbarbárság egyik tünete.

2023. április 12. 15:46
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Egy munkámhoz böngészgetem újra William James remek könyvét, A vallási élmény változatait. A filozófus a vallást (is) pragmatikus alapon szemlélte, nem hívőként. Okos és értelmes munka, igazából előadások füzére, egyike a vallástudomány régi, klasszikus irodalmainak. Ajánlanám az ún. »új ateistáknak« is, csak ugye sajnos ők nem tudnak és nem is akarnak olvasni, vagy egyáltalán akárhonnan ismereteket szerezni, illetve maga a megértés képessége is – úgy tűnik – hiányzik belőlük, s ez még olyan valamikor kiváló gondolkodókra is igaz, mint a szektavezérré lett Richard Dawkinsra. A megértés hiánya alatt nem csupán az empátia hiányát értem (persze azt is, hiszen a vallásos emberek elleni ösztönén-szintű ellenszenv vezérelte szektáról van szó), hanem bármilyen társadalmi és/vagy kulturális jelenség megértésének, átlátásának puszta képességéről, kiegészülve persze a történelem és minden egyéb alapvető tényeinek ismeretével.

Az "új ateizmus" voltaképp ugyanannak a mai nagy nyugati trendnek a része (bár nagyon partikuláris, jelentéktelen része), miszerint majd mindenki valamely fogyatékából fabrikál ideológiát vagy mozgalmat azok ellen, kik nem élnek az adott fogyatékkal. Azért rendkívül szomorú ez, mert valamikor voltak nagy ateista gondolkodók, kikhez jómagam is sokszor visszatérek. Az »új ateizmus« nem véletlenül »új«. Jelenti az arroganciával elegy tudatlanságot, mely két elem egymást erősíti minden szektánál, legyen az vallási vagy politikai: minél tudatlanabb valaki, annál határozottabb a véleménye. Tulajdonképp az »új ateizmus« egy pótvallás, igazi hitbéli fanatizmus, mely természeténél fogva nem is tűrheti az ismereteket és az értelmet, hiszen elveszne lényege: a szellemi fogyatékkal nem élők iránti gyűlöletből eredő vakhit. Az »új ateizmus« a filozófiai ateizmus, illetve maga az értelem tagadása, bármiféle szellem antitézise, az újbarbárság egyik tünete. (A természettudományhoz sincs közük, az csak egy hivatkozási alap, egy ürügy, mert »tekintélye van«.)”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. április 14. 00:06
a dunning-kruger klub első szabálya: nem tudod, hogy a klub tagja vagy-e.
kaffogó hebrencs
2023. április 13. 09:05
Így van, a természettudomány csak egy hivatkozási alap nekik, amit ráadásul az Abszolót Tudásnak tartanak, nem pedig egy fejlődő, anomáliákkal terhelt tudománycsoportnak, aminek az eredményeit ráadásul egymással antagonisztikus viszonyban álló iskolák értelmezik . Ez egy ilyen világ, ez egy ilyen kor. Túljut majd az emberiség ezen is.
Reszelő Aladár
2023. április 13. 08:56
És a "főpapjaik" lettek mára nyugati vezető politikusok. Minél kevesebbet tanult és minél többet mozgalmárkodott, annál jobb. Mi még emlkészünk, amikor az átkosban a leghülyébbeket ültették a legmagabb székekre. Nem lett jó vége.
stevekrax
2023. április 12. 22:39
Nagy az isten állatkertje...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!