Európa globális politikája csak Ukrajnára fókuszál

2023. április 03. 11:17

Mára nagyon messze kerültünk az önálló európai külpolitika leghalványabb kísérletétől.

2023. április 03. 11:17
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Az ukrajnai háború és a rá adott közös amerikai-európai válasz oly mértékben meghatározza az EU külpolitikáját, hogy Európa minden kezdeményezése kizárólag a háborús célt és az amerikai útmutatásokat szolgálja. Önmagában természetes, ha az EU szolidáris Ukrajnával már csak azért is, mert a 2014-es kijevi fordulatot, legalábbis névleg, az unióhoz való közeledés vágya ösztökélte.

A fegyverszállítások fokozatos növelése és a béketárgyalások makacs elutasítása hibás döntés, amely csak újabb százezrek halálához és Ukrajna további lerombolásához vezet. Nyilván létezik egy olyan morális és/vagy hatalmi megfontolás, amely szerint a háborút folytatni kell. Ez politikai döntés, amely mindaddig legitim, amíg az európai lakosság többsége támogatja.

Annak azonban semmi értelme sincs, hogy az unió egész politikáját, a bolygó hét milliárd emberét képviselő, úgynevezett nem nyugati államokhoz való viszonyát csak és kizárólag az ukrán háború megítélése diktálja. Két G-20 csúcs, – az indonéziai és az indiai – süllyedt a jelentéktelenségbe azért, mert az EU képviselői világunk megannyi globális problémája helyett csökönyösen csakis Oroszország elítélését követelték az éhséggel, súlyos járványokkal, klímaváltozással, túlnépesedéssel és hasonló gondokkal küszködő kormányoktól.”

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2023. április 03. 17:20
A JELEN HÁBORÚ MIÉRTJÉT A TALMUDBAN KELL KERESNI.
Csigorin
2023. április 03. 16:03
igy van tetszik nem tetszik a halalbohocnak, ukrajna nem a vilag koldoke. de meg csak nem is Europae.
zakar zoltán béla
2023. április 03. 15:39
Nem fókuszál, hanem összpontosít. A nyelv magyar.
mondeos
2023. április 03. 13:13
Mindig el vagyunk ámulva, mikor egy "értelmiségi" levezeti a valódi helyzetet. Ehhez képest ha vidéken megkérdezünk egy random embert, kb ugyan ezeket mondja el, tűpontos tisztánlátással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!