A kulturális marxizmus gyökerei

2023. április 03. 15:16

A kiindulópont az, hogy a marxista értelmiség mélységesen és többszörösen csalódott a munkásosztályban.

2023. április 03. 15:16
null
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Nemzet

„A ma ismert woke-mozgalom (az ébredés mozgalma), a cancel culture (az eltörlés kultúrája), a critical race theory (kritikai fajelmélet), illetve a genderideológia, az LMBTQ gyökerei az úgynevezett frankfurti iskolához vezetnek vissza bennünket, amely a XX. század húszas-harmincas éveiben alakult meg és nagyjából az ötvenes-hatvanas évekig működött. Itt jött létre a kulturális marxizmus, amelynek hatása a mai napig érzékelhető a fent említett és más, globalista, liberális irányzatokban.

A kiindulópont az, hogy a marxista értelmiség és a politikusok mélységesen és többszörösen csalódtak a munkásosztályban. Először is abban reménykedtek, hogy ha kitör a nagy háború – az első világháború –, akkor a munkások Európa-szerte fellázadnak és megbuktatják a kormányaikat, azaz szembefordulnak a nemzeti, partikuláris nézőponttal, a nemzetállammal, s helyette internacionalista módra megvalósítják a kommunista világforradalmat és egyesülnek.

Ennek az ellenkezője történt, többek között például a német császár hívására a szociáldemokraták beálltak katonának és harcoltak a német hazáért. Másfelől a világháború után a kommunisták puccsot hajtottak végre Oroszországban és kikiáltották a proletárdiktatúrát, s abban bíztak, hogy a többi ország követi őket. Felkelés tört ki Berlinben, Budapesten, Münchenben, ám a munkások többsége nem támogatta a marxista kommunistákat. Mindez óriási csalódást okozott köreikben, s arra késztette őket, hogy újragondolják a mozgalmat.”

Nyitókép: MTI/PAP/Jakub Kaminski

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2023. április 04. 11:29
A lényeg kimaradt a szemlézésből: "Lukács György ... arra az álláspontra jutott, hogy a marxista földi paradicsom létrejötte előtt a legnagyobb akadály a nyugati kultúra – ettől kell tehát megszabadulni. Ennek érdekében pedig egy olyan ideológiát kell felépíteni, amely szellemi és értékalapjaiban rengeti meg e több évszázados kultúrát." és " frankfurti iskola ... vezetőjük, Horkheimer szerint le kell bontaniuk a kapitalizmusra épülő rendszert és kultúrát ahhoz, hogy a változások bekövetkezzenek a kommunizmus irányában"
ertönszena
2023. április 04. 10:04
Nagyon jó, hogy Fricz Tamás megírta ezt az áttekintést, mert ebből mindenki pontosan megértheti, miről is van szó. Kommunizmus reloaded. Csak az kár, hogy a valódi neoproletariátusnak, úgy értem, annak a sok hülyének, akinek Magyarországon a Telex, a 444 meg a hvg.hu, a határokon túl pedig a szinte egyeduralkodó főáramú média adja a napi szellemi betevőt, halvány fingja nincs mindezekről. Ezért sikeres a kulturális marxizmus programja, és ezért vezet majd jó eséllyel hasonló diktatúrához, mint amilyet a gazdasági alapú marxizmus esetében már láttunk.
-Zsolt-
2023. április 03. 23:45
Fritz bácsi már csak tudja! A fiatalokkal ellentétben neki sok, személyes és meggyőződéses tapasztalata volt a marxizmusról! 🤡🤡🤡
Vasgyari Tibi
2023. április 03. 21:43
A marxizmus, bármennyire is hihetetlen, ősidők óta jelen van a történelemben. Ugyanis a lényege nem változott, azok, akik nem kérnek Istenből, hanem az ember boldogulását saját kézbe veszik, azok a humanisták, marxisták, liberálisok. Bábel tornya volt az emberiség első nagy kísérlete, hogy Isten nélküli életet éljen. Jellemzője az individuum tagadása, és az internacionalizmus. Mindig birodalomban gondolkodnak, a Szovjetunió után most éppen a nemzetek nélküli EU vagy az USA imperialista ideológia exportja, amely minden országot egy steril ideológiával akarja saját képére formálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!