Európa rituális öngyilkossága

2023. április 20. 06:36

A saját ellenségeit imádó civilizáció…

2023. április 20. 06:36
null
Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

„Nincs olyan hét, hogy – a híreket figyelve – ne villanna eszembe Kertész Imre kíméletlenül őszinte és végtelenül igaz mondata a Végső kocsmából: »Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja.« Nobel-díjas írónk Európa iszlamizációja örvén vetette papírra e sorokat Berlinben valamikor 2001 és 2009 között, tehát még bőven a 2015-ös nagy népvándoroltatás előtt.

Ám, ahogyan az a legnagyobbakkal gyakorta megesik, gondolata mélyebb, általánosabb érvényű, mintsem csak a muszlim térhódításra vonatkozzon. Egyetlen mondatba sűríti az európai fősodor öngyilkos politikáját, amely a szemünk láttára süllyeszti el egykorvolt nagyszerű civilizációnkat. Ugyanaz a gondolati, erkölcsi torzulás fojtogat minket életünk más területein is, mint amelyik a kultúránkat megvető idegenek millióit ránk eresztette.

A saját ellenségeit imádó civilizáció…”

Nyitókép: Nizza, ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2023. április 20. 16:18
"Kertész Imre kíméletlenül őszinte és végtelenül igaz mondata a Végső kocsmából: Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja." na elhiszem, hogy ebben több okból is szakértő...
Menhetten
2023. április 20. 10:19
Most mélyedjünk bele a témába. A ruszkik valószínűleg megegyeztek Kínával. Kína nagyon akarja Tajvant a félvezető technológia miatt. Az orosz akarja Ukrajnát, Irán Szíriát. Most Irán kóstolgatja az amcsikat Szíriában. Kína haderőt gyűjt, az orosz provokálja az amcsikat a fekete tengernél. Az orosz biztos abban, hogy a hülye republikánust fogja elnökké választatni a bot farmok és egyéb praktikák segítségével, aminek fejeben az amerikaiak abba hagyjak Ukrajna támogatását. Ha ez bejön, egy meggyengült Európa, USA és szövetségesei maradnak. Orbán erre utazik. Így király lesz, mint Putyin és ha szerencsés, Ukrajna után a szlovákok és románok is kapnak, akkor nagy Magyarország királya lehet. Vagyis Orbán a világháborúban érdekelt..
ericco
2023. április 20. 10:08
Az utolso mondat tokeletesen illik a fideszes moszkvitakra.
LancelotDuLac
2023. április 20. 09:56
seggfej!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!