„Szaros Nizza, 80 meghalt fasiszta” – a nizzai mészárlást éltető üzenetek jelentek meg a közösségi médiában

2022. augusztus 29. 17:17

A perig már csak pár nap van hátra. A város polgármestere feljelentést tesz.

2022. augusztus 29. 17:17
null

A nizzai ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával indított eljárást. A városvezető a döntése indoklására a saját Twitter-oldalán meg is osztott egy felvételt ezekről az üzenetekről. Egy fotón jól látható a támadáshoz használt kamion a tengerparti sétányon, rajta pedig

„Nissa merda, 80 fachos disparus”,

felirat, mely annyit tesz, hogy „szaros Nizza, 80 meghalt fasiszta”.

Anthony Borré, Nizza alpolgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: az üzenetek az Olympique Marseille francia labdarúgócsapat szurkolóitól származnak, s a vasárnapi Nizza - Marseille mérkőzés apropóján tették őket közzé.

Undorító! Meg kell szüntetni a névtelenséget a közösségi oldalakon. Örök tisztelet az áldozatoknak és hozzátartozóiknak”

– mondta az alpolgármester. 

A hat évvel ezelőtti nizzai terrortámadás pere szeptember 5-én kezdődik a párizsi különleges esküdtszéken, és várhatóan több mint három hónapon át fog tartani. A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal.

Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök. A perben hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott. A felperesek között 865 ember és szervezet szerepel.

(MTI)

Nyitókép: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. augusztus 29. 20:13
Spiró szerint ezek integrálódni fognak a kersztényekkel.
patópál
2022. augusztus 29. 19:28
Milyen szép is a sokszínűség.
csulak
2022. augusztus 29. 18:50
ugyanilyen undorito volt amikor Dugina halalat eltetek az EU baloldali berkeiben !
zrx8
2022. augusztus 29. 18:16
Liberté, Egalité, Decapité !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!