Ukrán újjáépítés

2023. április 03. 11:55

Mi az a „valami”, aminek az újjáépítéséről szó van?

2023. április 03. 11:55
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A Világbank legújabb tanulmánya szerint 411 milliárd dollárra volna szükség Ukrajna újjáépítéséhez. Bár a dolgozatban rengeteg adat szerepel, demonstrálandó, hogy egy komoly elemzéssel van dolgunk, mégsem lehet igazán komolyan venni ezt a helyzet drámaiságát szinte minden oldalon hangsúlyozó dokumentumot. (Amúgy egy 132 oldalas anyagról van szó.)

Legelőször is azért nem, mert a háborúnak nemcsak hogy nincs vége, de egyelőre láthatólag folyamatosan mélyül a konfliktus, így a károk »végszámláját« illetően még teljes a bizonytalanság. Ettől persze készülhet ilyen dokumentum, de akkor egyértelművé kellett volna tenni, hogy inkább arról van szó, hogy ha valami csoda folytán most egy pillanat alatt véget érne a háború és azonnal elkezdődhetne a zavartalan újjáépítés, akkor 411 milliárd dollárból lehetne ezt megvalósítani. De mivel minden jel azt erősíti meg, hogy a pusztítás még csak most fog igazán elmélyülni, így már ma is nyilvánvaló, hogy ez a Világbank-tanulmány legfeljebb abból a szempontból bír némi jelentőséggel, hogy megmutatja, mennyivel kisebb összeggel is »megúszhatta« volna a világ, ha 2023 tavaszán véget ért volna a háború.

A »végszámla« tehát ma még teljesen ismeretlen, de van néhány ennél is súlyosabb és kényesebb kérdés. Az első mindjárt az, hogy mi az a »valami«, aminek az újjáépítéséről szó van. Mert, ha ez a »valami« Ukrajna (mint, ahogy nyilván az) akkor fel kellene tenni, és ami sokkal kínosabb, meg kellene válaszolni azt a kérdést, hogy »melyik« Ukrajnáról beszélünk.”

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acsko
2023. április 04. 05:52
Bogár Laci bácsinak vannak elszállt elméletei az évszázadok óta tervezett és végrehajtott történelemről, ez a cikke viszont elég racionális lett.
amca
2023. április 04. 05:32
Ezek nem halloták Hessos Hrisztoszt. Minden erőnél van 1 nagyobb. A rusnak a végén ott van,6600 db atomtöltet. Hogy is akarják legyőzni? Milanovic Horvát,de szerb elnök. Idite u 3.14cku materinu !
székelyszó
2023. április 03. 18:00
A 10 millió elmenekült ukránból senki nem fog visszamenni. A gyerekeket nem fogják visszavinni, akkor minek és kinek épül újra?
Dezsőke
2023. április 03. 16:05
korai még újjáépítésről gondolkodni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!