Repedések a pufajka promenádon

2023. április 17. 22:30

Horn Gyula sétányosítása a baloldal számára válságkezelési, a jobboldal számára pedig becsületbeli ügy.

2023. április 17. 22:30
null
Kovács Erik
mkdsz.hu

Horn Gyulának helye van a történelemtankönyvben, ebből azonban nem következik, hogy a panteonba is becsempészhető. Ahhoz ugyanis több szükséges egy fényes választási győzelemnél vagy a politikai ellenfelek közötti konszenzusigénynél. Az pedig, hogy szükség van-e egyáltalán a konszenzusra, egy külön írást érdemelne – de ha igennel is válaszolnánk, egy Hornhoz hasonlóan megosztó figura magasba emelése aligha szolgálna bármiféle közeledést.

Mindent összevetve, Horn Gyula sétányosítása a baloldal számára válságkezelési, a jobboldal számára pedig becsületbeli ügy.

Az egyharmados státuszába tartósan beszorult balliberális blokk, benne a (végre) töredékére zsugorodott egykori állampárttal, kétségbeesetten keresi a fogódzókat, hogy megelőzze a további lecsúszást.

És ha már az élő legenda, Gyurcsány Ferenc zsinórban a negyedik parlamenti választást veszíti el, tehetnek-e mást e blokk vezetői, mint hogy belekapaszkodnak az egykor 72 százalékos többséggel kormányzó miniszterelnök emlékébe? A helyzet azonban, mint jeleztük, aszimmetrikus, hiszen a jobboldal számára nem direkt politikai szempontok miatt fontos Horn Gyula köztéri kultuszának a megakadályozása. Hiszen a posztkommunista visszatérés csak egyszeri történelmi lehetőség volt a baloldal számára, az akkori nosztalgiaszavazók nagy része pedig már nincs is az élők sorában. A magyar jobboldal egyszerűen a saját elvei miatt nem tűrheti el a kezdeményezést.

Hagyományait, gondolkodását – bár korszakonként eltérő hangsúllyal – száz éve meghatározza az antikommunista attitűd,

Horn pedig a jobboldalon egy személyben testesíti meg a szabadságharccal szembeszálló fegyveres bolsevik, a szürkeöltönyös kádárista pártvezér, valamint a demokrácia zavarosában is ügyesen lavírozó posztkommunista túlélő figuráját.”

Nyitókép: Facebook

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. április 18. 19:02
Már bulgar krava megmondta: Mi kommunisták ,ott vagyunk minden km kőnél. .trtrtrtettrrtatar. Lelőtték.. Sajnos nem a balgar Crow-ot...
adrás
2023. április 18. 18:04
Soha nem bírtam a comeszokat DE a gyurcsány félék semmivel sem különbek mint a Gyula volt! Lásd:2006.
Vakfolt
2023. április 18. 16:19
"jobboldal számára nem direkt politikai szempontok miatt fontos Horn Gyula köztéri kultuszának a megakadályozása" A magyar nemzet számára fontos ez. A komcsik mindig ilyen beteg perverz faszságokat erőltetnek ránk, például az ország elfoglalását, kifosztását és megerőszakolását április negyedikén kötelezően ünnepeltették(!) velünk, mint az ország "felszabadításást". Cinikus mocskos gecik ezek, ki kell baszni mindet a szoborparkba, a patkánybácsi városközpontot meg visszanevezni.
Rocktoberi
2023. április 18. 10:06
A pufajkás keretlegény is józanabb politikus volt mint a béna utódai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!