Az ős Kaján

2023. április 11. 06:09

Ady osztályárulóként vetette bele magát a szabadkőművesség ürességébe.

2023. április 11. 06:09
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Mottó: »Mint a világirodalom minden végzetesen nagy költeményét, ezt is le lehet írni kigúnyolással, Így írtok ti-sen, de ez csak nagyságukat és a végső bevehetetlenségüket bizonyítja. Ady Endrének több ilyen roppant bruttó regisztertonnás verse úszik a világóceánon. Igaz, legtöbbjüket csak a magyar lélek kikötőiben fogadják – fogadták – díszlövéssel. Közülük a legméltóságosabb Az ős Kaján. Mert ez csatahajó. Két kapitánya van, ami képtelenség, de mégis így van […]«. (Csurka István)

Igen. Ott áll Ady Az ős Kaján fedélzetén. Ott állnak, ketten. Ő és a démonja.

A rakodásnak vége.

A hajó gyomrában ott van már minden.

Ős Kaján bíbor palástja naftalinban – arra már nincsen szükség, már elveszett a régi tudás, hogy honnan valók vagyunk, szent kelet vesztett varázsa már csak manír, Párizsból nem látszik semmi szent keletből, ó, Párizs a nagy illúzió, a Nyugat nagy illúziója, ott születik kompország tévedése és hazugsága, s abszintban oldott Chopin-mazúrban úszik az önsajnálat.

Ott van már a hajón a Hortobágy poétája, az önsajnálat egyik démonja, ki a honi dudva és muhar között nem nőhet azzá, mivé nőhetne. Ilyesféle önsajnálatokból, önbecsapásokból, önfelmentésekből van a legtöbb ős Kaján fedélzetén.

Ady megtagadott már mindent, amit meg lehet tagadni.

Megtagadta osztályát, a vidék-Magyarország, kert-Magyarország évezredes megtartóját, a kis- és középnemességet, honnan érkezett, s osztályárulóként vetette bele magát a szabadkőművesség ürességébe, hogy majd egyikén az egyre ritkuló világos pillanatoknak vallomást tegyen a Korroboriban.

S hiába álmodta önmagát az »asztag-város« lakójává, hiába siratta a »semmit, a másét«, megtagadta a vidék-Magyarország, kert-Magyarország másik évezredes megtartóját, a parasztságot is, hogy elhálja legperverzebb, legvisszataszítóbb nászát is, a kommunizmussal.”

Borítókép: Ady Endre (Fotó: Wikipédia) 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vasvaril
2023. április 14. 09:29
Már a középiskolában is utáltam Ady-t. Egy krisztus-komplexusos, frusztrált, beképzelt majom volt, aki boldogan édeshármasozott Adélkával és annak nem túl hetero férjecskéjével. A többi "szerelmével" meg úgy bánt, mint a kutyával. El is vitte a szifilisz. Azt, mondjuk elismerem, hogy a szavakat jól tudta csűrni- csavarni.
Balatonakarattya
2023. április 12. 03:51
Na, Demeter meg a sleppje készül valamire!
doderer
2023. április 11. 23:51
A kis és középnemesség, mint a kert-magyarország évezredes megtartója? Van eszmetörténeti káosz, rendesen.
NERbot
2023. április 11. 13:18
Ady egy mocsadék hazaáruló libernyák kéjenc volt, aki folyamatosan szidta Orbán Viktort. Megérdemelten ítélték szifilisz általi halálra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!