Strasbourgi kihívások előtt a hazai nemzetiségi választási szabályok

2023. március 02. 15:17

Az Emberi Jogok Európai Bírósága novemberi döntésével alaposan felforgathatja a nemzetiségek parlamenti képviseletének szabályait.

2023. március 02. 15:17
Mázi András
Ludovika

„Magyarország a rendszerváltozás óta kiemelt figyelmet fordít a hazánkban élő nemzetiségek jogainak lehető legszélesebb körű biztosítására. Az ezzel összefüggésben megalkotott szabályok és intézményrendszer nem csupán az anyanyelv és kultúra megőrzését segíti, hanem elősegíti a nemzetiségek politikai életben való részvételét is. A példaértékű magyar nemzeti kisebbségi garanciarendszer nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, melynek különös jelentőséget ad, hogy a történelem viharai miatt az európai országhatárok nem egyeznek meg a nemzetiségi közösségek határaival.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága novemberi döntésével azonban alaposan felforgathatja a nemzetiségek parlamenti képviseletének szabályait. A testület megállapításai szerint a magyar szabályozás korlátozza a nemzeti kisebbségek választóinak lehetőségét arra, hogy csoportként érdemben részt vegyenek az országos politikában, továbbá

akadályozza a nemzetiségek részvételét a politikai döntéshozatalban.

Az EJEB döntéséből fakadóan a magyar jogalkotó az eddigi rendszer olyan átalakítására kényszerülhet, mely súlyos kérdéseket vethet fel a választójog egyenlősége kapcsán, de akár a nemzetiségi képviselet jelenlegi modelljének teljes eltűnését is eredményezheti. Bár az EJEB döntését a nemzetiségi képviselet hatékonyabbá tétele motiválta, a testület által túlhajtott diszkriminációs érvek miatt így a döntés végrehajtása komoly jogalkotói kihívást jelent és kellő bölcsességet kíván annak érdekében, hogy az végül ne kontraproduktív eredményre vezessen.”

Fotónk illusztráció: Emmanuel Macron francia államfő (lent, balra) Guido Raimondi, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elnökének beszédét hallgatja a testület ülésén Strasbourgban 2017. október 31-én. (MTI/EPA/AP pool/Jean-Francois Badias)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. március 02. 19:17
Ezeket azért fizetik, hogy mindenben is hibát találjanak. De az ukránok akár csatlakozhatnának is az unióba, mert náluk nem számít semmi.
Felix
2023. március 02. 18:57
Nem tudom pontosan, hogy mi az ítéletet indoklása és hogyan jutottak ilyen követketetésre, de ha a magyar szabályozás példaértékű és nemzetközileg is kiemelkedő, akkor kérném szépen ugyanezt számon kérni az antant utódállamokon is, a románoknál, a szlovákoknál és az ukránoknál is, mert máskülönben csak úgy tudom ezt értékelni, hogy keresik a kákán a csomót, ugyanis Mo- t meg kell büntetni, most ez a trendi.
Ben Jeremiah
2023. március 02. 18:03
Akkor meg kell szüntetni a nemzetiségek parlamenti ottlétét, mindenki nem lehet, akkor egy se' legyen. Mint állampolgárok szavazzanak, oszt jónapot. (Ha már az eu ennyire ért a nemzetiségekhez.)
masikhozzaszolo
2023. március 02. 16:41
1. Kérem a szemüvegem! Semmi fotó! 2. Úgy tudom, felnégyelés lett az ítélet. Bármiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!