Kiállunk kárpátaljai honfitársaink jogai mellett!

2023. március 10. 13:18

Hangsúlyoznunk kell, hogy a békének az európai értékek mentén a nemzeti kisebbségek jogainak elfogadásán kell alapulnia.

2023. március 10. 13:18
null
Zsigmond Barna Pál
Facebook

„Szomorúsággal tölt el, hogy a több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború vége továbbra sem látható. Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Magyarország a béketáborhoz tartozik. Hangsúlyoznunk kell, hogy a békének az európai értékek mentén a nemzeti kisebbségek jogainak elfogadásán kell alapulnia.

Levelet írtam Marija Pejčinović Burić Európa Tanács Főtitkárának, felhívtam a figyelmét az Ukrajnában tapasztalt egyre súlyosabb, magyarokat érő jogfosztásokra. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ukrajna 2014 óta folyamatosan és szisztematikusan ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek alapvető jogait, mint például az anyanyelvi oktatáshoz való jogot, és az anyanyelv használatának jogát.

A múlt év végén elfogadott kirakat-kisebbségi törvénnyel pedig nem javítottak a helyzeten, és az elfogadása előtt sem konzultáltak az Ukrajnában élő nemzeti közösségek képviselőivel.Ukrajna szándéka szerint az Európai Unióhoz szeretne tartozni, továbbá az ukrán vezetés folyamatosan hangoztatja, hogy az európai értékekhez szeretne csatlakozni.

Ebben a helyzetben különösen barátságtalan az, hogy hoznak egy új kisebbségi törvényt,

mely tulajdonképpen nem a kisebbségek védelméről, hanem valami másról szól. Ráadásul a utóbbi napokban olyan hírek is érkeztek, hogy Ukrajna a nyugatról kapott támogatásokat, az Európai Unióból kapott támogatásokat – így a magyar emberek pénzét is – arra használja, hogy jelentős összeget ajánljon azoknak a kisebbséghez tartozó állampolgároknak akik a gyermekeiket átíratják ukrán iskolába. Ez törvénytelen, erkölcstelen és elfogadhatatlan.

Arra kérem az Európa Tanácsot, hogy tegyen meg mindent annak biztosítására, hogy

az ukrajnai kisebbségek ne szenvedjenek több hátrányos megkülönböztetést.

Kértem, hogy lépjenek fel a diszkrimináció ellen, hogy a nemzeti kisebbségeknek ne kelljen a háború borzalmain túl további nehézségeket elviselniük. Célunk, hogy a háború után a kisebbségek megtalálják a helyüket Ukrajnában és ne kényszerüljenek menekülésre, ami elsősorban a háború mielőbbi befejezésén, de a kisebbségek jogainak helyreállításán is alapul.”

***

***

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leakis
2023. március 10. 15:40
Ó Istenünk, nem ítéled meg őket? Mert nincs bennünk erő e nagy sokasággal szemben, amely ellenünk támad. Nem tudjuk, mit tegyünk, csak rád nézünk.Krónikák 2. könyve 20. rész 12. vers. Ima Kárpát-aljáért: https://jobbraat.blogspot.com/2021/01/ima-karpat-aljaert.html
Lajoss
2023. március 10. 14:16
Barnus,Anikó Őnagyságát ma már köszöntötted??
KZsani
2023. március 10. 14:15
Felháborító ami Ukrajnában történik!
szintetikus
2023. március 10. 13:39
Ma egy kis okoskodás, holnap egy kis kesergés Trianon felett, hogy buktunk egy kis földet. :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!