Demográfiai drámák

2023. március 06. 21:55

Egyáltalán, értelmezhető-e az emberiség „optimális” létszáma?

2023. március 06. 21:55
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A hatvanas évek óta, mióta az ütemcsökkenés zajlik (minden idők legnagyobb éves növekedési üteme 1962-ben 2,24 százalék volt) még soha ennyire drámai zuhanás nem ment végbe. Az uralkodó demográfiai elmélet azonban egyelőre nem nagyon ad választ, mi több, valójában kérdést sem nagyon fogalmaz meg mindezzel kapcsolatban, ami azért nem igazán szerencsés, mert ha a tudomány nem ad megnyugtató magyarázatot, akkor az így kialakuló vákuumba olyan alternatív magyarázatok nyomulnak be, amelyeket aztán persze minősíthet fanyalogva összeesküvéselmélet-gyártásnak a szakma, de hát »tetszett volna« idejében megnyugtató választ adni, vagy minimum megfogalmazni, hogy mi itt a kérdés. Ami természetesen nem egyszerű feladat, de ez nem lehet ok arra, hogy az emberi létezés legfontosabb összefüggéseit érintő kérdéseket »nincs itt semmi látnivaló« felkiáltással eleve kirekesszünk a globális beszédtérből.

Az uralkodó népesedési elmélet régóta adós számos alapkérdés megválaszolásával, hisz a »demográfiai átmenetek« máig érvényben lévő elmélete eleve alkalmatlan az emberiség komplex reprodukciós folyamatainak megértésére. Ez az elmélet ugyanis nem ad semmilyen magyarázatot arra, hogy a nullához közeli szintről miért gyorsult fel alig több mint egy évszázad alatt évi több mint két százalékra a népességnövekedés, és aztán egy újabb évszázad alatt miért esik vissza újra nulla szintre. Arról nem is beszélve, vagy nagyon is beszélve, hogy mi lesz az után, ha megáll a növekedés? Esetleg továbbra is egyre gyorsuló ütemben csökkenni kezd az emberiség lélekszáma, vagy végtelen stagnálás következik. Egyáltalán, értelmezhető-e az emberiség »optimális« létszáma? Vagy esetleg az optimális létszám csak úgy határozható meg, ha arra is választ adunk, hogy milyen létmód lenne az, amit az optimális létszám mellé rendelünk.

Ezekből a megválaszolatlan, javarészt fel sem tett kérdésekből is kitűnik, hogy a népesedési tudomány, akárcsak valamennyi társadalomtudomány, valójában csak egy rejtett hatalomideológia, amelynek funkciója csak annyi, hogy koherensnek látszó elbeszélési módjával azt a látszatot keltse, hogy »ura a helyzetnek« miközben valójában csak egy ismeretlen hatalmi szuperstruktúra szellemi kiszolgálója. Talán a most kibontakozó demográfiai dráma elindíthatja a változásokat ezen a téren is.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. március 07. 14:02
Ray Bradbury : scifi : robotra bízzák a világ biztonságát : feladat : kiküszöbölni minden , ismetlem : kiküszöbölni minden veszélyforrást . A robot kipusztítja az emberiséget .
Bell & Sebastian
2023. március 07. 11:04
Elnézést fatális hiba, a német a tizenötszörös, mert az 46.473 dollár. A magyar csak 5-6 -szor annyi.
Szilágyi Miklós
2023. március 07. 09:14
Nagyon jó felvetés, természetesen minden társadalomtudományból megvan a rejtett, deep state vonal. Nézzük pl. pszichológia/pszichiátria, LMBT téma. Nyilvános pszichomókus munkacsoportok "szak"véleménye (ld. magyar pszichomókusok szövetsége): az LMBT magatartásformák a heterok számára nem tanulhatók, erre nem lehet senkit szocializálni. /Ami ugye nyilvánvalóan nem igaz, ismerve a közismert példákat: ókori görögök, ahol beépítették a kultúrájukban, oktatási rendszerükbe a homoszexualitást, így a hetero is gyakorolta./ Rejtett pszichomókus deep state munkacsoportok: a nyilvános, hamis tematizációs munkacsoportok mellett azon dolgoznak, hogy a nyitott társadalom elveinek megfelelően megnövelje a társadalomban az LMBT személyek számát úgy hogy a heteróból minimum biszexet csináljon. Erre konkrét kidolgozott "ügymenet" van: óvodától érettségiig "érzékenyítés" (valóságban a homoerotikus kulcsingerekkel bombázzák a gyereket ld. meseország mindenkié: ölelkező, meleg királyfik.) Tömegkommunikációban a deep state munkacsoport iránymutatója alapján: lehető legtöbb, egymással smároló meleg szereplőt belezsúfolni 7+-os gyerekfilmekbe, ingyenes netes játékok előtti reklámokba. Mintaként állítva érdekes, kipróbálandó dologként - megtámogatva a nyilvános munkacsoport kamu szakvéleményével hogy a kipróbálás nem káros, sőt pozitív hatású esemény.
Jason Bourne
2023. március 07. 09:02
A fejlett világ lakossága a kb. 20 % sokkal jobban terheli a környezetet sokkal nagyobb a "karbonlábnyoma", mint a maradék 80 %-nak. Ezen kellene elgondolkodni. Mi lesz ha a 80% is a 20% életszínvonalát kezdi el követelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!