Hadurak demokráciája

2023. március 20. 12:23

Zelenszkij a nyugati autoriter kapitalisták és a saját nacionalista erőinek foglya.

2023. március 20. 12:23
null
Vukics Ferenc
Moszkva tér

„Kevesen tudják, de 1940 májusában Churchill mint frissen kinevezett miniszterelnök, az 1920 óta uralkodó brit véleményeknek megfelelően ellenségesen viszonyult a Szovjetunióhoz, és lehetetlennek tartotta a háborús szövetséget. Felületesen ugyan, de megvizsgálták annak a lehetőségét, ha két ország között háború törne ki.

»A britek két ízben is csak pillanatokra álltak attól, hogy szovjet létesítményeket támadjanak meg. Először a finnek elleni támadás során fontolgatták brit csapatok küldését, később pedig a bakui olajmezőt akarták bombázni.«

Annak idején Chamberlain abban bízott, hogy spanyol és olasz segítséggel egy gazdasági blokáddal lehet Németországot térdre kényszeríteni. A brit hírszerzés akkor is »annyira volt megbízható«, hogy a Barbarossa-terv előkészületeiként a szovjet határon összegyűlő hatalmas német erőket csak egyfajta „erőfitogtatásként” értékelte.

A »győztes szövetség« megalkotója valójában nem Churchill volt, hanem az ellenzéki Sir Stafford Cripps, ami azt mutatja, hogy a »Legfőbb Hadúr« szerepében önmagát kiválóan érző angol miniszterelnökre is hatottak más vélemények.

»Ukrajna esetében ez nincs így. Az ukrán politikai önállóság az ellenzék felszámolásával, a saját párton belüli kiiktatásával teljes egészében megszűnt. Ettől még Zelenszkij betölthetné a nem túl demokratikus szerepet, de az izraeli miniszterelnök kezdeményezésére létrejött béketárgyalások kudarca után valószínűsíthetjük, hogy önállósága csupán a harc folytatása esetén biztosított, és nem terjed ki tűzszünet megkötésére vagy béketárgyalások kezdeményezésére.«

Zelenszkij a nyugati autoriter kapitalisták és a saját nacionalista erőinek foglya, ami lehetetlenné teszi a párhuzamot az egykori brit miniszterelnökkel. Ezzel pedig a legtöbbet az ukrán emberek veszítettek. Nekünk pedig szolgáljon tanulságul az, hogy a válságok, a háborúk bekövetkezése, a hadurak felemelkedése mindig a demokrácia halálát hozzák magukkal.”

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

***

​​​​​​​

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2023. március 20. 19:08
Mondható e hogy putyin politikai tehetetlenségből háborúzik. Nagyrészt.
Papalimapapa
2023. március 20. 16:01
Ez a ripacs kis akarnok Zelenszkíj komoly bajba sodorta a saját hazáját az agresszív neonáci politikájával, amit a jenkik gátlástalanul szítottak és kihasználtak. Addig provokálta az illemtanórákról mindig távol maradó szomszéd medvét, amig az odabaszott egyet neki. És most rohangál fűhöz fához, mert ő bántva vagyon. Szögezzük le: két kulturálatlan szláv akarnok szomszédháborúja nem tartozik Európára (sem). Hogy mégis figyelni kell a szembenálló felek kiszámíthatatlan eredményt hozó háborújára, az azért van, mert az egyik atomhatalom és ha eldurrant bármit is, az ezen a kontinensen iszonyú következményekkel járhat. Európa elemi érdekeke ennek a konfliktusnak a mielőbbi felszámolása. Zelenszkij viszont minden erejével azon van, hogy az általa kiprovokált krízisbe minél több államot belerángasson. A valódi felelősség most az EU-n van. Lépjen ki az USA érdekei mögül, egyezzen meg az orosszal, hűtse le a péniszzongorístát és zárják le ezt a gusztustalan gyilkolásást. Egyéb iránt pedig egy a zongorát a faszával verő ripacs csepürágónak nincs joga követelni semmit, senkitől! Zelenszkíj! Tönkre tette a nemzetét, magára rántotta az orosz medve szarosvödrét, vérbe borította az országát és még van képe másokat kioktatni, hibáztatni. Az amúgy sem túl fényes ukrán történelem legsötétebb alakja. Egy senkiházy kis arrogáns pöcs. Még Putyinnak sem vagy partner. Putyin rá fog ülni a szájára és csak akkor fog levegőt kapni, ha az fingik. Megérdemli. A nemzete csak akkor fog szabadulni jelen helyzetéből, ha őt eltávolítják a közjogi pozíciójából. Börtönben a helye! Zelenszkíj az igazi hazaárulója Ukrajnának! Kösse fel magát! Nagy szolgálatot tenne vele Európának is.
széki lassú
2023. március 20. 15:49
Zelenszkij története azt mutatja, hogy semmi sem elképzelhetetlen. Egy harmadosztályú ripacs a világ elsőszámú celebje lett. Államok vezetői egymás sarkát tapossák, hogy vigyorogva kezet foghassanak vele. Közben az ukránoknak meg annyi.
Leskelődő
2023. március 20. 14:44
Tiszta beszéd. Zelenszkij és Churchill alighanem csak annyiban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő tudatmódosító szert használ(t).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!