Pofon Macronnak

2023. március 28. 17:03

III. Károly francia kiruccanása azonban elmarad, mivel Macron telefonon erre kérte Rishi Sunak brit miniszterelnököt.

2023. március 28. 17:03
null
G. Fehér Péter
Magyar Hírlap

„Alapos diplomáciai kavarodást okoztak azok a francia tüntetők, akik Emmanuel Macron nyugdíjreformja elleni tiltakozásul vonultak az utcára. A francia elnök ugyanis 62-ről 64 évre emelte a nyugdíjkorhatárt. Már ez önmagában is elég okot szolgáltatott volna a heves tiltakozásokra, de az igazi indíték mégis az volt, hogy ezt a törvényjavaslatot parlamenti jóváhagyás nélkül fogadta el a kormány, az elnök pedig kihirdette. A napok óta tartó felfordulás megmaradt volna a belpolitika keretei között, csakhogy III. Károly, az Egyesült Királyság új uralkodója éppen franciaországi látogatásra készült.

Bár a szigetországban alkotmányos monarchia van, vagyis az uralkodó uralkodik, a kormány kormányoz, a végrehajtó hatalom a kormány kezében van, míg a törvényalkotás a parlament feladata. Tehát az ország irányításába a királynak nincs beleszólása, olyannyira, hogy a tervezett látogatását is a londoni kormány döntése alapján határozták el.

III. Károly francia kiruccanása azonban elmarad, mivel Macron telefonon erre kérte Rishi Sunak brit miniszterelnököt. Párizs ugyanis attól félt, hogy nem tudják szavatolni őfelsége biztonságát. A brit közjogi berendezéstől függetlenül a tervezett látogatásnak fontos diplomáciai és geostratégiai jelentősége lett volna. Ez lett volna III. Károlynak mint uralkodónak az első külföldi útja. A presztízsveszteségen túlmenően mindkét fél komoly diplomáciai vereségként is elkönyvelheti a látogatás elmaradását.”

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 30. 10:20
Péter bácsi boldogsága..:)
budapesti
2023. március 28. 19:51
"Elnök Úr, háborog a nép!" "De hiszen betiltottuk az abortusz előtti tanácsadást és bevezettük a buziházasságot! Mi kellhet még nekik?"
Gyugyesz
2023. március 28. 19:16
Tulajdonképpen Franciaország egy folyamatos forradalmi disznóól 1789 óta. Kiáltsák ki a 6. köztársaságot!
Majdmegmondomén
2023. március 28. 17:31
A brit miniszterelnök... Hát már ez is vicces. Csak feltámadnának a XX. század eleji angol lordok, biztosan helyre tennék a mai birodalmat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!