A technikai landolás, mint Nemzeti Hitvallás

2023. március 16. 11:38

Nem a Fideszt kellene végre megérteni (azt nem is lehet), vagy a magyar választó nevű elvont entitást (azt pláne nem lehet), hanem Heideggert.

2023. március 16. 11:38
null
Gábor György
Gábor György
Klubrádió

„A görög »techné« fogalom, amelyből a technika és a technológia szavunk származik, Heidegger értelmezésében eredetileg a teremtő tevékenységre vonatkozott, s a tudáshoz kapcsolódott, a lét feltárulkozását elősegítve. A techné ugyanis nem a csinálással azonos vagy az eszközhasználattal, hanem az igazság feltárásával. Később a techné egyszerű gyártássá, előállítássá vált, s az ember messzire távolodott önmagától.

Martin Heidegger kifejezetten értékelte volna Orbán Viktor – mint mondják – »technikai landolását«, amely esetben ugyan az utas nem száll ki a gépből, ám Orbán valahogyan mégis kiszállt (vagy nem szállt ki, ez még rejtély, mindenesetre kiszállva látták őt kicsit később, Firenzében, de persze lehet, hogy az nem is ő volt, csak egy puszta intencionális élmény, avagy csak a maga testiségében tűnt annak, csupasz testi mivoltában, ám valójában spirituális énje a repülőgépen maradt, s ez így van rendjén, miért is ne eresztenénk el a maga kívánkozó útjára hol a testet, hol a lelket.

S ahogy Orbán a »technikai landolás« következtében elszakadt önmagától, majd visszatalált önmagához, az az egész emberiség önmagához való visszatérésének tipológiai előképe, vagyis az ember meghosszabbítása, kollektív visszatalálásának jelképe, amely a miniszterelnök esetében azonos a Firenzében tanuló leányához való eljutás létbe vetettségének állapotával.

És mindezt a heideggeri filozófiában jártas magyar választó roppant mód értékeli is, s eszében sincs rákérdezni arra, hogy drága miniszterelnök úr, miközben nekem duplájára (sőt!) nőtt a kenyér, meg a tej, meg a parizer, meg a trappista, meg a májkrém, meg a WC-papír ára, hogy ne is soroljam tovább, addig miért az én pénzemből tetszik sokadszorra lebonyolítani a különféle familiáris ügyeket, nyaralásokat, családi látogatásokat vagy a focimeccsek megtekintésében kicsúcsosodó privát hobbijait, pont mindezekkel el- és visszatalálni önmagához?”

Nyitókép: Gábor György Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 17. 14:39
Bástya et.ma korlátlan ura Magyarországnak.
Bokros Birka
2023. március 17. 05:26
Kád kő forradalom Gyurika! :D
tartarossz.blog
2023. március 17. 01:44
"Intuitív szinten nincsen harc Indiában hagyomány volt, hogy minden filozófus körbeutazott az országban, és vitára hívott másokat. A kihívás nem volt ellenséges, ezt fontos megérteni. A második szinten nincs ellenségesség; mindkét vitázó fél kereső. Ez egy barátságos esemény, nem harc; mindketten azt akarják, hogy az igazság győzzön. Egyikük sem a másikat próbálja legyőzni, ez fel sem merül. Amikor Shankara megkezdte eszmecseréjét Mandan Mishrával, megérintette a lábát, és áldását kérte, hogy az igazság győzzön. Megérinteni az ellenséged lábát? Mit jelent ez? Fel sem merül a másik legyőzésének a gondolata. Mandan Mishra idős, tisztelik az ország minden táján; Shankara pedig csak egy fiatalember, harmincéves. Mandan Mishra a nagyapja lehetne – Shankara megérinti a lábát, mert fel sem merül legyőzésének a gondolata. És az áldását kéri – nem azért, hogy ő győzzön, az igazságnak kell győznie. És az igazság senkinek sem a tulajdona." https://reiki.timba.biz/intuitiv-szinten-nincsen-harc/
DeGar
2023. március 16. 22:42
Engem jobban érdekelne, hogy a Klubrádióban mennyi Gábornak, Bolgárnak, stb a fizetése a hallgatóktól összesírt pénzből, és azért mennyit "dolgoznak."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!