A keresztényfasizmussal azonosított „magyar szív” 1848 és az emberi szabadság ellentéte

2023. március 12. 20:43

1848 az olyan rendszerek ellen indult, mint amilyen az Orbán-rezsim.

2023. március 12. 20:43
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Már azzal a kifejezéssel is sok a probléma, hogy valaki »magyar érzelmű«, de azt már végképp nem tudjuk, mi az a »magyar szív«. Csak azt tudjuk, mire használják ezt a kifejezést. Rétvári Bence, a BM államtitkára, a polgárőrség ünnepségén (amelyen papír szerint az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékeztek volna), azt mondta: »Sűrű időkben két dologra van nagyon szükségünk: hideg fejre és magyar szívre, mert ez az, ami meg tud minket óvni attól, hogy a biztonságunk, a békénk veszélybe kerüljön.” A forradalom évfordulóján ez azt jelenti: tűrjetek, ne lázadjatok.

A tudósítások szerint az 1848-as forradalomról, a szabadságharcról, a polgári liberális követelésekről, felvilágosodásról, a sajtószabadságról, a polgári jogokról, a parlamentnek felelős kormányról, közteherviselésről, világnézetileg semleges államról egy szó sem esett, ami érthető, hiszen az Orbán-rendszer, benne Rétvári pártja, a KDNP, mindennek ellentéte, amit a felvilágosodás, az emberi és polgári jogok, a civil szabadság, a vallás és az állam valódi szétválasztása jelent. 1848 az olyan rendszerek ellen indult, mint amilyen az Orbán-rezsim. 1848 liberális demokratikus forradalom.

Hogy egy magyar kereszténydemokrata nem tud mit mondani 1848-ról, az érthető, miután az általuk képviselt egyházi és vallásos ideológia a felvilágosodás gyűlölt ellenfele. Senki nem utálja jobban a felvilágosodást, és annak ideológiáját, a liberalizmust, magát 1848-at, mint az európai kereszténydemokráciát is liberális elhajlásnak nevező magyar keresztényfasizmus Ennek a vallási ideológiának a megalkotója, legfőbb történelmi képviselője a szabadságharc ellen gyűjtött pénzt, a katolikus egyház a magyar forradalmat és szabadságharcot eltipró ellenséget támogatta.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tittman Fruzsi
2023. március 14. 07:40
a cikk címe is borzasztó! A politika nem a gyengék játszótere!
tartarossz.blog
2023. március 14. 05:41
A kormány klerikálfasiszta. A kispolgári réteg hajlamos az antiszociális szociopátiára (társadalomellenes) és ugyanezen rétegek a támaszai egy fasisztoid rendszernek is (ezért lehet megtévesztő Bartus számára a feltűnő fiziognómiai hasonlóság). A nacionalizmusok általános jellege teljesen más a 19.században (szolidáris-társadalmi és részben antimonarchikus jellegű), mint ami a 20.századra lett (szélsőséges, kirekesztő ekkor kriminalizálódott és marginalizálódott) vagy jelenleg, amikor teljesen felülről irányított állami pszeudoideológiaként szolgál a honi kispolgároknak (jelenleg is kirekesztő jellegű nacionalizmus terjed, csak nem faji hanem társadalmi alapon, egyfajta kasztrendszer jellegű alantas ellenszenvre és tudatos gyűlölködésre épít - egyben szociáldarwinista). Korunk tragédiája, hogy a rendszerváltással a tiszta szívű proletárt felváltotta a gyűlölködésre hangolt, idegbeteg, társadalomellenes klerikálfasiszta kispolgár. Mi legkispolgáribb mondat? "Minek vett fel devizahitelt? Senki nem tartott pisztolyt a fejéhez." /Jurák Kata propagandista a Kossuth téren/ A másik mesterséges, kollektív lobotómiával kialakított politikai tömb a libernyák - ahogy az egész magyar társadalom megszenvedi a stupid és erőszakos kispolgárok négyévenkénti 2/3 os felhozatalát valamint mi tanyánkos segédcsapataik dúlását a másik oldalon a fülsiketítő libernyák hisztériát kell már csak elviselnie.
Palatin
2023. március 13. 21:55
Bartus, tudod te egyáltalán, hogy mi az fasizmus? Elég, ha annyit tudsz róla, hogy az a magadfajták által imádott, "fejlett" nyugatról szivárgott át hozzánk valaha, de 2010 óta csak az ellenzékben, - aminek te is tagja vagy -, maradt fönt, hála istennek ott is csak szórványosan. Szerintem ezt egy kecske is jobban tudja, mint te. Tudod, kisöreg, az igazi véleményszabadság ott van, ahol még a magadfajta idióták is szabadon kifecseghetik a szennyet a fejükböl. És ez egydül Magyarországon lehetséges. Ahol Orbán már a kezdet kezdetén megmondta nektek, hogy írhattok öróla, amit csak akartok, soha nem lesz emiatt semmi bántódásotok. Azaz a magadfajta robbanóbékák (Knallfrosch) bármennyire is erölködtök nem tudtok még egy becsületsértést sem elkövetni Orbán ellen, mert le vagytok fokozva az ö udvari bolondjaivá. A legjobban az bántja a csörötöket, hogy ö fütyül rátok. El tudom képzelni, hogy köztetek firkászok között az lenne az igazi trófea, ha valakí akkora szemétséget írna, hogy azért becsületsértési pert akasztanának a nyakába. De ilyen nem lesz, elöbb akasztanak a magyarok egy kötelet a nyakadba, mintsem Orbántól születésnapodra egy büntetöpert kapjál ajándékba. Te még arra is méltetlan vagy. Tudod, ahogy a latinok mondták: "Aquila non captat muscas."
tapir32
2023. március 13. 18:49
Ami manapság liberalizmusnak nevezi magát annak, kevés köze van a felvilágosodáshoz és az akkori liberalizmushoz. A felvilágosodás eszméit egyébként, a keresztény kutúra eszméi közül emelték ki és a dolgokat feketén-fehéren értelmezni akaró módon leegyszerűsítették. Egy kultúra addig marad életképes amíg, képes fenntartani a belső ellentmondásait. A kultúra a normák és érdekek közti ellentmondásokat szabályok által kordában tartott formában őrzi meg. Nem egy utópikus szintézis, hanem a szabályozott antinómia a kutúra normál állapota. Ezért veszélyesek a leegyszerűsítő, túlhajtó, a dolgokat feketén-fehéren értelmezni akaró elképzelések. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!