Hodász atya öröksége

2023. február 15. 15:49

Hodász atya szembenézett ezzel az ellentmondással, de az egyháza szemléletét nem tudta megváltoztatni.

2023. február 15. 15:49
null
Tóth Ákos
Tóth Ákos
Jelen hetilap

„Hodász atya épp most hozta nyilvánosságra, hogy fiatalkorában egy pap szexuálisan zaklatta őt. Miközben Európában egyre erőteljesebb az igény a katolikus egyház megtisztulására, a szexuális erőszak föltárására – a legutóbbi hír szerint több, mint száz olyan pap teljesít továbbra is aktív lelkipásztori szolgálatot Portugáliában, akiket gyermekek elleni szexuális zaklatást követhettek el –, addig Magyarországon az egyház inkább elzárkózik a szembenézéstől. Bár vannak arra utaló jelek, hogy az egyházi vezetők megpróbálják megelőzni a szexuális bűncselekmények jövőbeli előfordulását, a föltárást azonban, hogy finoman fogalmazzunk, nem támogatják kellő elszántsággal, sőt inkább nehezítik azt.

Ez a magatartás rámutat arra is, hogy a magyar katolikus egyház vezetése nem tartozik a Ferenc pápa által meghirdetett változások legnagyobb hívei közé, az ő reformer szellemisége nemcsak idegen az idehaza megszokott gyakorlattól, de bizonyos témákban – például a migráció megítélésében – ellentétes a magát keresztényvédőnek föltüntető kormány politikájával. Ebben a fontos erkölcsi kérdésben a püspöki kar, a ma már visszavonult váci püspök, Beer Miklós kivételével, nem a pápai útmutatást követte, hanem inkább hallgatott.

Hodász András azt mondta, hogy bár sokan azt gondolják, hogy ő a világi sajtóban teregeti ki az egyházi szennyest, de ő a belső papi levelezési listán, a püspökkel beszélve is kifejti aggályait, csakhogy általában nem értenek egyet vele. »Elfogadom, hogy az egyházban kisebbségi véleményen vagyok, többek között ezért is lépek ki, mert nem akarok zavart okozni, nem akarok botrány lenni. Látom azt, hogy ilyen értelemben nincs helyem az egyházban« – nyilatkozta, hozzátéve: számtalan ember keresi őt meg azzal, hogy már nem tudnak templomba menni, mert oda politikát visznek be.

Hodász szerint a politika nem való templomba, a prédikáció az evangéliumra való.”

Nyitókép: MTI/Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2023. február 16. 13:16
Tóth Ákos is felhagyhatna az irkálással és zavarokozással. Mondjuk neki öröksége se lenne.
Sulammit
2023. február 15. 21:18
Nem is politizálnak a papok a templomban. A Bibliát magyarázzák. Viszont Hodász szerint sincs tiltva a templomban való politizálás. Nem ismerek még egy olyan papot, aki annyit politizálna templomon kívül, de az ellenzéki médiában, mint Hodász András. Na pontosan ezért hívják meg minden ellenzéki kormányellenes médiába. És Hodász szívesen el is megy. A mandinernek viszont nem volt hajlandó nyilatkozni azzal a kifogással, hogy már nem politizál, Egy hét múlva megszegve a szavát, nyilatkozott az ellenzékinek.
szürkeSzarvas
2023. február 15. 19:17
Ákos. Régen ismertelek. Pfejjjj.
Namond
2023. február 15. 19:15
A Tóth Ákos cikk tévedés. Hodász kisebbségi véleménye, kisebbség maradt a konzervatív vallási szemlélettel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!