Jogállamiság helyett hívd Vendettának!

2023. február 15. 17:54

Ha van olyan terület, ahol az EU-nak egy centiméternyi kompetenciája sincs, az éppen ez.

2023. február 15. 17:54
null
Rodrigo Ballester
Corvinák

„Első látásra, minden rendben. Ki ellenezhetné »az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét« és az olyan jogállamisági kérdések kezelését, amelyek »hatással lehetnek az EU költségvetésére«? Csakhogy az ördög a részletekben rejlik, pontosabban a részletek hiányában. A Magyarországgal szembeni jelenlegi eljárás valójában arra emlékeztet, hogy a korlátlan mérlegelési jogkörrel és a hatáskörre való tekintet nélkül alkalmazott, meghatározatlan jogi fogalmak tökéletes receptet jelentenek az önkényre. Brüsszel először 17 feltételt tett Budapest asztalára. Amikor ez utóbbi kipipálta az összes négyzetet, a Bizottság további tíz, »az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos« feltételt tett hozzá, anélkül, hogy igazán megmagyarázta volna, hogy ez milyen kapcsolatban áll az EU pénzügyi érdekeinek védelmével. Mennyiben jelentenek veszélyt az EU költségvetésére a magyar Legfelsőbb Bíróság és az Alkotmánybíróság jelenlegi hatáskörei? Vannak-e konkrét példák, vagy csupán »csak a biztonság kedvéért« kívánságműsorról van szó? Ne kérdezz, csak csináld, és kár, ha ez azzal jár, hogy az EU költségvetését főkulccsá kell tenni a hatáskörök megszerzéséhez és a tagállamokra alkotmányos változtatások kikényszerítéséhez. 

Tehát 17 mérföldkőből 27 »szuper mérföldkő« (szép példája a technokrata költészetnek). Csakhogy Magyarország tovább játszott és teljesített. Szóval, mi lesz a következő, »nekünk« meg kell büntetnünk a fekete bárányt, nem igaz? Próbáljuk meg a magyar kiskorúak védelméről szóló törvénnyel, amely tiltja a pornográfiát, a »gender-elméletet« és a homoszexualitás népszerűsítését kiskorúak számára. Ha van olyan terület, ahol az EU-nak egy centiméternyi kompetenciája sincs, az éppen ez, de mindegy. Amikor Richelieu megalkotta híres mot d'esprit-jét (»Ha adsz nekem hat sort, amelyet a legbecsületesebb ember keze írt, találok benne valamit, amivel felakaszthatom«), nem gondolta volna, hogy néhány évszázaddal később Brüsszelben valahogyan újrahasznosítják majd, kifinomultabb és kevésbé hátborzongató módon.”

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2023. február 16. 11:58
És ha a magyar kormány minél többször elmondaná, hogy az EU fél a választott bíróságtól.
fjancsi
2023. február 16. 07:18
Ha egy jobboldali újságíró vagy celeb mondott volna ilyet, már cimoldalon duhongene a telex és nemzetközi lenne a botrány.
Namond
2023. február 16. 05:26
Nem vagyunk hiba nélkül valók, de a korrupt brüsszelidióták ostobasága rendkívüli.
nakatomi
2023. február 15. 23:06
A szerző brüsszeli vitapartnere, a hosszú vita végén kibökte a lényeget: "Lengyelország túl nagy és geopolitikailag nélkülözhetetlen, de Magyarországnak megfelelő a mérete és a profilja ahhoz, hogy megverjük, hogy "mi" leckét adjunk a nyílt disszidenciának és elrettentsük a jövőbeni deviáns viselkedéstől." Ezt persze mindannyian tudtuk eddig is, de ritkaság, hogy valaki ezt kertelés-, és a jogállamiságra való hivatkozás nélkül bevallja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!