Amerikai vád Amerikára

2023. február 10. 15:32

Amerikai haditengerész búvárok – afféle antihős Kundok – robbanthatták fel az Északi Áramlatot.

2023. február 10. 15:32
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Hiába kerestünk egy hírt a The New York Times nemzetközi kiadásának tegnapi címlapján. Pedig van ott szó mindenről, így például arról, »Németországnak nagy problémája van« (kitalálhatták: erősödik a szélsőjobboldal), ahogyan arról is írnak, Oroszországon szorítani kellene még egy kicsit, mert továbbra is jól keres az olajon. Csak éppen az említett két országot – a tágabb értelemben vett Európa két vezető hatalmát – összekötő Északi Áramlat tavalyi felrobbantásával kapcsolatos új hírt nem találni sehol.

Azt, amelyben Seymour Hersh, az egyik legismertebb amerikai oknyomozó újságíró szerdán arról számolt be meg nem nevezett forrása alapján: amerikai haditengerész búvárok – afféle antihős Kundok – robbanthatták fel a gázvezetékeket. Mégpedig Joe Biden elnök utasítására, a CIA-vel karöltve és norvég cinkosság mellett. A Fehér Ház és a CIA is kategorikusan tagadta a cikkben foglaltakat. Washingtoni ismerősök szerint a The Washington Post és a The Wall Street Journal sem akarta túlságosan megzavarni az olvasóikban eddig kialakított képet: országuk nemes eszközökkel segíti az ukránok szabadságharcát a gonosz Putyin ellenében. Akárcsak egy hollywoodi filmben.

Hershre bajosan lehetne legyinteni mint habókos firkászra. A Pulitzer-díjas újságíró már számos alkalommal tört borsot a washingtoni vezetés orra alá. A legemlékezetesebb az amerikai külpolitika egyik legnagyobb szégyene, az 1968-as My Lai-i vérengzés feltárása volt. Természetesen ő is tévedhet, ahogyan a forrásai is (sőt szándékosan is állíthatnak valótlant), az azonban nem tűnik életszerűnek, hogy 85 évesen méretes hírlapi kacsával akarná lerombolni a nimbuszát.

A Kreml tegnap reagált a hírre, következményekkel fenyegetve meg Washingtont, és a történtek mielőbbi alapos kivizsgálását sürgetve. Északi országok már a robbantáskor jelezték, hogy a vezetékeket komoly szabotázsakció tehette csak tönkre. Az ilyesmi mélytengeri körülmények között igen komoly technológiai és logisztikai felkészültséget igényel; különösen úgy, ahogy Hersh is írja: ne maradjon nyom utána.”

BRÉKING: Amerika robbanthatta fel az Északi Áramlatot

Seymour Hersh, Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró friss információkkal szolgált a gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban: a fő kérdés nem az volt, hogy hogyan hajtsák végre, hanem, hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. február 11. 12:33
Laci, szinteden maradva: a szingapúri gyöngyhalászok robbanthatták fel. Vagy személyesen a Soros.
Senki Alfonz
2023. február 10. 21:39
Igen, így történhetett, mert az amcsiknak a két vezeték vége nagy üzleti és politikai előnyt jelent!
Lajoss
2023. február 10. 20:00
Húha..kemények vagytok..Bruhaha
Imre Debrecen
2023. február 10. 19:24
Az USÁ-t nem érdekli az ukrán nép, ....csak szóban! " Minket nem érdekel , mennyi ukrán hal meg. Mi fantasztikus mennyiségű fegyvert szállítunk. Putyin elnök kétségbeesett erőfeszítést tett azért, hogy elkerülje a háborút. De rá voltak kényszerítve, hogy támadjanak. A DÖNTÉS JOGA A BÉKÉRŐL VAGY A HÁBORÚRÓL WASHINGTONBAN VAN!" https://www.youtube.com/watch?v=GXOWZnRCc20
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!