Magyarországnak saját magára kell támaszkodnia az új többpólusú világban

2023. február 16. 10:58

Az egypólusú globális liberalizmus széttöredezése nem jelenti azt, hogy a nemzetek visszatérnek az autarkiához, vagyis a gazdasági elszigetelődés és önellátás politikájához.

2023. február 16. 10:58
null
Gladden Pappin
Gladden Pappin
Vendégszerző

A szerző az American Affairs amerikai folyóirat alapítója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója

***

Tom Cruise Top Gun című filmjének folytatása az év elején került a mozikba, és nagy sikert aratott. A 2020-ban kezdődő, kétévnyi zűrzavar után a Maverick a katonai bátorság és az amerikai hivalkodás szemérmetlen ünneplésének tűnt. Mégis, ahogy a mozilátogatók hazatértek, a világ aktuális állapota már nem az 1986-os és a 2022-es Top Gun-filmek világát tükrözte. A világ gyorsan távolodik az Egyesült Államok által vezetett globális liberális rendtől, a Maverick pedig egy rég letűnt korszak iránti nosztalgia kifejeződése marad, amikor még néhány célzott katonai csapással rendet lehetett tartani. Az új többpólusú világ ennél sokkal összetettebb.

Ahhoz, hogy Magyarország sikeresen boldoguljon, gyakorlati bölcsessége mély kútjából kell majd merítenie.

A háború 2022. február végi kezdete óta a világ gyors változások sorozatán megy keresztül. Miközben az Egyesült Államok lokálisan megerősödött – veszélyeztetve az európai gazdaságot egy olyan szankciós politikával, ami (egyelőre) kevésbé árt az Egyesült Államoknak -, globális szinten meggyengült, miközben közelebb hozta egymáshoz Oroszországot és Kínát, és felgyorsította a BRICS+ szövetség erősödését. A renegát nemzetek már nem hajolnak meg vagy omlanak össze egyszerűen az amerikai légi fölény előtt, mint egykoron. A Maverick által ünnepelt korszak már véget ért.

Az 1990-es években csakugyan úgy tűnhetett, hogy semmilyen komoly akadály nem áll a globális liberalizmus térnyerésének útjában. De mit is értünk liberalizmus és liberális demokrácia alatt ebben az összefüggésben? A Szovjetunió bukását követően a korabeli gondolkodók arra a következtetésre jutottak, hogy a társadalom az egyre nagyobb mértékű szabadság irányába halad, amit a demokratikus folyamatok révén lehet biztosítani. A határok jelentősége lassan elhalványul, a kulturális különbségek másodlagossá válnak, és mindenhol angolul beszélnek majd. Az emberek szabadságukat a különböző márkák választásán keresztül fejezik majd ki, virágoznak az alternatív életmódok, és fokozatosan „egy világgá” válunk.

Az 1990-es évek geopolitikai történései ezt látszottak megerősíteni. A Sivatagi Vihar hadművelet 1991 elején bebizonyította, hogy az amerikai légierő hetek alatt térdre tudja kényszeríteni Irakot, és amerikai részről szinte alig van áldozat. Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázása hasonló elképzelést követett: az Egyesült Államok elég erős volt ahhoz, hogy néhány kulcsfontosságú csapással megbüntesse a vétkes felet. A Szovjetunió bukása után az amerikai jogi és pénzügyi szolgáltatások terén szerzett amerikai szakértelem az amerikai fogyasztói márkákkal karöltve a világ elnyugatosítását célozta meg. Teng Hsziao-ping liberális gazdasági reformjai után Kína lépéseket tett a demokrácia irányába.

Az 1990-es évek szabadkereskedelem felé mutató törekvései megerősítették azt az elképzelést, hogy a határok és a nemzetek egyre kevésbé számítanak. Az 1989-ben megfogalmazott washingtoni konszenzus adta meg a nemzetközi intézményeknek a politikai iránymutatást ahhoz, hogy egyre több változást hajtsanak végre a nyitás irányába. Európában az 1992/93-as Maastrichti Szerződés hozta létre az európai egységes piacot, míg a következő évben az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás egy egységesebb kereskedelmi övezetet hozott létre Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada között. Az 1995-ös schengeni megállapodással, valamint az euró 1999-es bevezetésével úgy tűnt, hogy Európa a „globális emberiség” olyan víziójának modellje lesz, amelyben a nemzetek és határok régi világa végérvényesen megszűnik.

Miután a hidegháború köde eloszlott, az amerikai írók a fogyasztói kapitalizmus dicsőséges jövőjét látták maguk előtt, amely közelebb hozza a világ népeit egymáshoz ahelyett, hogy ellentéteket szítana. Thomas L. Friedman 1999-ben megjelent, The Lexus and the Olive Tree című könyvében minden irónia nélkül fogalmazta meg a konfliktusmegelőzés aranyív-elméletét, ami szerint: „Még soha nem tört ki háború két olyan ország között, amelyekben volt McDonald's”. Az internet és a világháló megjelenésével az egységes globális piac még elérhetőbbnek tűnt. A korszak vállalatai ezt szlogenjeikben is tükrözték: amikor az eBay 1995-ben elindult, szlogenje a „vásárlók és eladók globális összekapcsolása” volt.

2001. szeptember 11-én világossá vált, hogy az 1990-es évek globalizációja ellenségeket is szült. Az 1990-es évek békés időszaka végül megszakadt, és az új ellenségek már képesek voltak visszavágni. De 9/11-re válaszul az Egyesült Államok nem adta fel a liberális világrendet sőt, inkább magasabb fokozatba kapcsolt. Amerika szerint az iszlám terroristák csupán átmeneti akadályt jelentenek a további globális liberalizáció útjában. Azt mondták, hogy Irak és Afganisztán népe felszabadítóként fogja üdvözölni az amerikai csapatokat, mivel szívük mélyén ugyanarra a szabadságra vágynak, mint mi. Az afgán és az iraki erők gyors kezdeti megfutamodása megerősítette azt a benyomást, hogy az amerikai katonai erő képes megfékezni a globális zavargásokat. Tíz évvel 9/11 után világossá vált, hogy Amerika csak elakadt Irakban és Afganisztánban, anélkül, hogy bármilyen világos út látszott volna a győzelem vagy az egyszerű kivonulás felé.

A globális liberalizáció elméletével szembeni igazi kihívást a 2016-os év két jelentős eseménye jelentette: a Brexit és Donald Trump elnökké választása. A Brexit előtt az európai elitek úgy tekintettek az európai projektre, mint az emberiség egyetlen liberális birodalomba való integrálásának jelképére. Szerintük egyszerűen nem volt lehetséges, hogy ezt a folyamatot lelassítsák vagy leállítsák. A Brexit után az európai elitek több évig próbálták elkerülni az elkerülhetetlent. Trump megválasztásával a globális liberalizmussal szembeni nemzeti populista kihívás magát az amerikai elnöki pozíciót foglalta el. A liberális birodalomnak most is sikerült megszilárdítania magát, és, legalábbis egy időre, elhárítani a Trump jelentette fenyegetést.

Mostanra azonban minden sokkal nagyobb mértékben változott meg. Oroszország ukrajnai invázióját követően a Nyugat válasza már nem tükrözi azt a meggyőződést, hogy a globális liberalizmus képes megtartani a barátait és meggyőzni az ellenségeit. A Nyugat lépéseinek következményeként inkább felgyorsulóban van a többpólusú világ kialakulása. Ennek oka a Nyugat azon döntésére vezethető vissza, hogy az ukrajnai orosz invázióra hasonló intézkedésekkel reagált, mint amilyenekkel korábban a kisebb hatalmakkal szemben próbálkozott: szankciókkal sújtotta az orosz vezetőket és gazdaságot, mivel (szerintük) a Nyugathoz képest az orosz gazdaság »gyenge« és »kicsi«. A Nyugat úgy döntött, hogy Oroszország lépésére válaszul kizárja Oroszországot a globális rendszerből. Ez a fordulat minden eddiginél nyilvánvalóbban a globalizációs folyamat végét jelentette.

Az orosz invázió után néhány nappal Jeffrey Sonnenfeld, a Yale School of Management professzora összeállított egy listát az Oroszországban üzleti tevékenységet folytató amerikai vállalatokról azzal a céllal, hogy pellengérre állítsa őket, és nyomást gyakoroljon rájuk a kivonulás érdekében. Ezzel világossá vált, hogy a globális kapitalisták már nem hisznek a kereskedelem liberalizációt elősegítő erejében. A liberális kapitalizmus szent kötelessége nem a terjeszkedés, hanem a kivonulás lett. Néhány hónap múlva maga a McDonald's is bejelentette, hogy befejezi harminckét éve tartó oroszországi működését. Micsoda ironikus pillanat! Ha a Nyugat még mindig úgy gondolná, hogy a kereskedelem liberalizációhoz vezet, akkor épp most lenne itt az ideje, hogy megerősítsük a McDonald's oroszországi terjeszkedése melletti elkötelezettségünket!

A globalizáció végét nem más, mint Larry Fink, a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock vezérigazgatója is megerősítette. »Ukrajna orosz megszállása« – írta egy idén tavasszal megjelent befektetői levelében – »véget vetett az elmúlt három évtized globalizációjának«. Ahelyett, hogy a nyugati márkák meghódítanák a világot, most inkább egyfajta megosztottsággal kell szembesülniük.

A legfontosabb, hogy az Egyesült Államok azzal, hogy megpróbálja kizárni Oroszországot a globális pénzügyi rendszerből, aláásta a saját maga iránti bizalmat. És ez a bizalom az alapja az amerikai dollár tartalék szerepének a globális pénzügyi rendszerben. Ha az amerikai külpolitikával szembekerülő országok azt kockáztatják, hogy devizatartalékaikat befagyasztják – ahogy Oroszország esetében is történt –, akkor sok más ország kétszer is meggondolja majd, hogy vagyonát amerikai kezelésbe adja-e. Ugyanez vonatkozik a kulcsfontosságú árutranzakciók dolláron kívüli elszámolására is.

Az új »többpólusú« világ legszembetűnőbb jellemzője, hogy a nyugati liberálisok már nem hisznek abban, hogy a kereskedelem képes a világ többi részét a liberális demokrácia felé fordítani. Ennek fényében felmerül a kérdés: nem fontosabb-e, hogy a nemzetek gyakorlatiasan közelítsék meg a kialakuló helyzetet, ahelyett, hogy az egyre törékenyebbé váló liberális birodalmunkhoz igazodjanak? A válasz egyelőre az, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb befolyást gyakorol az európai politikára, még akkor is, amikor a jelek arra utalnak, hogy Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsiában gyengül az amerikai gazdasági befolyás.

A kialakulóban lévő többpólusú világrend jellemzői azonban egyértelműek. Az amerikai dolláron kívül egyre gyakrabban használnak majd más fizetőeszközöket is a tranzakciók elszámolásához. A Nyugat, élén az Egyesült Államokkal, folytatja erőfeszítéseit a jogsértő országok szankcionálására és a közvetítőkön keresztül történő konfliktuskezelésre. Eközben a Nyugat elkötelezettsége a balliberális ideológia mellett elkezdi aláásni saját diplomáciáját. Kína ezzel szemben gazdasági ereje révén regionális egyeduralkodóvá és erős nemzetközi befolyással bíró országgá válik. Latin-Amerika, Afrika, Dél- és Délkelet-Ázsia inkább a Sinoszféra felé fog fordulni. Végül, a hideg tél és az esetleges energiaválságok feszültségeket fognak előidézni a nyugati szövetségi rendszeren belül.

A kialakuló többpólusú rend kihívást jelent majd Magyarország számára is. Mint minden nagyhatalmak közötti potenciális konfliktusövezet közelében fekvő ország, Magyarország is ellenzi olyan geopolitikai blokkok kialakulását, amelyek áldozatokat követelhetnek a térségben.

Ugyanakkor Magyarország számos gyakorlati okból is jó helyzetben van. Először is, stratégiai érzéke a Kárpátok által körülvett és védett térségben gyökerezik. A geopolitikai blokkok elkerülése érdekében szomszédaival pragmatikus kapcsolatokat kell kialakítania, különösen a kereskedelem területén. Ahhoz azonban, hogy az elkövetkező években jól tudjon boldogulni, néhány konkrét változtatásra lesz szükség. Az 1990-es évekkel ellentétben, amikor úgy tűnt, hogy a nyugati eszmék fejlődést és sikert hoznak, most egyre szkeptikusabban kell viszonyulnia a Nyugatról érkező eszmékhez és gyakorlatokhoz, ahol egyfajta kulturális forradalom zajlott le.

Az egypólusú globális liberalizmus széttöredezése nem jelenti azt, hogy a nemzetek visszatérnek az autarkiához, vagyis a gazdasági elszigetelődés és önellátás politikájához. Ez inkább azt jelenti, hogy az emberi természetről, a nemzeti érdekekről és a politikai pragmatizmusról szóló klasszikus elképzelések a következő években hasznosabbá válnak, mivel a liberális feltevések kudarcot vallanak és kontraproduktívvá válnak. Az elkövetkező viharos évekre való felkészülés során, ha nagy hangsúlyt fektetünk a hazai tehetségek fejlesztésére és képzésére, és olyan vezetők generációját neveljük fel, akik képesek jól szolgálni hazájukat, akkor Magyarország a legjobb helyzetben lesz ahhoz, hogy boldogulni tudjon ebben a hirtelen jött új világban.

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bobika8
2023. február 16. 17:40
„Még soha nem tört ki háború két olyan ország között, amelyekben volt McDonald's”. Ez a primitív, sekélyes gondolkodás jellemző igazán Amerikára, minden téren.
Istvan Nagy
2023. február 16. 16:17
Lizz Truss egy egyszer volt birodalom szellentesnyi ideju vezetoje volt. a(nemA)merika a vilagtortenelem szellentesnyi ideju birodalma volt. 100 evet sem tart ki a birodalom.
Lajoss
2023. február 16. 16:03
MCC vendégoktató..mit is mondana..
Rókakoma1
2023. február 16. 14:23
Az utolsó bekezdésben írja le a szerző a számunkra járható, keskeny ösvényt. Nem lesz könnyű, de nem látok jobb megoldást!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!