A titkok kapuja

2023. január 20. 08:00

Ünnepeink szükségesek, de sokszor önmagukba fúlnak a végig nem gondolt, közhelyes és semmitmondó jelszavak árnyékában.

2023. január 20. 08:00
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Régi magyar szokás, hogy megünnepeljük magunkat, lármásan elsoroljuk eleink nagy tetteit, megállapítjuk, hogy mennyit romlottunk, majd eltemetjük az egészet, mintha semmi nem is történt volna. Ahogyan tényleg semmi nem is történik. Az ünnep – beszéljünk őszintén – voltaképpen erkölcsi példagyűjtemény lassan haladóknak, azonkívül mesterséges kötelék, amely összefűz családokat, honfitársakat, azonos vallású, hitű, anyanyelvű, egy helyen élő embereket. Ravasz László református püspökünknek is igaza van, aki szerint a felejtés hétköznapi, a megőrzés pedig ünnepi pillanat, ez volna a lélek dietetikája (ez utóbbit most fordítsuk költőien: éltetése).

Ünnepeink szükségesek, de sokszor önmagukba fúlnak a végig nem gondolt, közhelyes és semmitmondó jelszavak árnyékában. Ha valaki helyteleníti ezt a megállapítást, gondoljon arra, hogy Szent Istvánról, március 15-ről vagy 1956-ról rendszerint ugyanazokat a nyilvánvaló és magától értetődő tényeket nyújtják át az ünnepi szónokok és a sajtó munkatársai. Nem is lehet másképp, hiszen az ünnepnek saját arca csakis úgy lehet, hogy valakik saját érdekeik, felfogásuk és hasznuk szerint felöltöztetik mai viseletbe az egykor csupasz vázat.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. január 21. 17:55
Sok külföldi azt mondja, hogy a magyarok nem is tudnak ünnepelni. Igaz, hogy ünnepeink zöme egyházi indíttatású, de a templomba járó hívők száma ezt nem indokolja. A nem egyházhoz köthető ünnepeink nagyon régiek, vagy nagyon megosztók. Napjainkra kikopott a gyakorlatból az önfeledt éneklés és a napi életünket jellemző vidám, és szomorú eseményeket megörökítő megnyilatkozás. Ennek okát a megosztottságban, és az ezt tükröző hírközlésben látom. Bármennyire sajnálatos is, tudomásul kell vennünk, hogy az ünnepeink munkaszüneti nappá degradálódtak, és a házkörüli munkák elvégzését biztosítják, mert a fizetések nem teszik lehetővé, hogy ezeket a teendőket hozzáértő mesterekkel végeztessék.
Lajoss
2023. január 20. 19:46
Most fejezik le a Magyar Honvédséget,tényleg nem zavar ez senkit?
mokány
2023. január 20. 16:36
Non scholae discimus .
zsanett-kúnrum
2023. január 20. 12:54
van e olyan mint a tiktok kapuja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!