A populizmus és az autokrata rezsimek elhozták a diktátorok új fajtáját

2023. január 09. 21:31

Trump és Berlusconi „egyszerű” populista politikusból szívesen lett volna Orbán Viktorhoz hasonlóan „spin diktátor”.

2023. január 09. 21:31
null
Kósa András
Szabad Európa

„Saját könyvére rátérve ezután Gurijev arról beszélt, hogy a régi (ha úgy tetszik: »klasszikus) fear diktátorokból« mára »spin diktátorok” lettek sok esetben. A nehezen lefordítható angol szójátékkal arra utal, hogy a »fear« diktátorok a nyílt megfélemlítésre („fear”), sokszor fizikai erőszakra építették hatalmukat, szemben mai utódaikkal, akik a »spin«-re, vagyis a politikai manipulációra játszanak.

Persze ma is vannak még »fear« diktátorok, mint például Kim Dzsongun Észak-Koreában vagy Bassár el-Aszad Szíriában, de ma már inkább Recep Tayyip Erdogan és Vlagyimir Putyin jelzi a világtrendet. Az orosz elnök ugyanakkor arra is jó példa, hogy ha egy »spin« diktatúra válságba kerül, akkor a vezetője visszatérhet a »fear« kormányzáshoz és nyílt elnyomásba válthat. Félő, hogy ez történik idén Törökországgal is.

Észak-Koreában mindennél fontosabb az atomprogram.

Gurijev szerint Donald Trump és Silvio Berlusconi »egyszerű« populista politikusból szívesen lett volna Orbán Viktorhoz hasonlóan »spin diktátor«, de ezt az erős demokratikus intézmények nem engedték országaikban. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni az előadó, hogy bár mára Magyarország egy klasszikus »spin« rendszerré vált, semmi jele annak, hogy a helyzet tovább romoljon a »fear« állapot felé.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. január 13. 20:31
A komcsi viszont maradt a régi.
zolizolizoltan
2023. január 12. 07:00
A demokrácia visszanyalt. A populista "spin" rendszerek mind a képzetlen emberek tömegeire építkeznek, akik számbeli fölényben vannak a képzettekhez képest. Másrészt Lengyelországban alig van korrupció, ebben különbözik a "spin" rendszerektől. Ez nagyon-nagyon fontos!
Parm
2023. január 10. 20:08
Noch ááne jiddis megmondóemer, aki diktátorozik... Nem olvastam végig, fasisztázás is volt? Szerencsétlenek.
Robertoo
2023. január 10. 19:28
Ez egy idióta. Fingja nincs arról, mi az a diktatúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!