Orbán Viktor eddig kegyelmi állapotban kormányzott

2023. január 20. 18:15

Véleményem szerint 2022 szeptembere óta Magyarországon recesszió van (Zsiday). Párosinterjú.

2023. január 20. 18:15
null
Pogátsa Zoltán-Zsiday Viktor
Index

 „A magyar kormány a háború kirobbanása óta mind katonailag, mind pedig gazdaságilag azt kommunikálja, hogy ebből „ki kell maradnunk”. Orbán Viktor miniszterelnök többször is úgy fogalmazott, „kivételnek kell lennünk”. Hogyan látják, Magyarország rendelkezik olyan gazdasági erővel, hogy egy válságból ki tudjon maradni? Illetve milyen mély ez a válság?

Pogátsa Zoltán: Ha a gazdasági válság alatt a bruttó hazai termék zuhanását és a nagyfokú munkanélküliség kialakulását értjük, akkor ez még nem történt meg, ez legfeljebb az idei év zenéje lehet. Ezzel szemben az inflációt tekintve a legkedvezőtlenebb nálunk a helyzet uniós összehasonlításban. Ha csak az élelmiszerárak emelkedését nézzük, akkor elszálltunk az uniós országokhoz képest, külön ligában játszunk.

Zsiday Viktor: Az emberek számára az a releváns, hogy a jövedelmük mire elegendő, tehát a vásárlóértéke. Véleményem szerint 2022 szeptembere óta Magyarországon recesszió van, a negyedik negyedévben jelentős reálbércsökkenés történt, amely az embereknek egyfajta válságot jelent. A nemzetközi folyamatokba való beágyazottságunkat tekintve pedig ugyanazt az utat jártuk be, mint a közép-európai régió, a gazdasági folyamatok nagyon hasonlóak voltak.

Az elmúlt tíz évben mindenhol emelkedett a reálbér, ezt alacsony munkanélküliség kísérte, amely a gazdaságok túlfűtöttségéhez vezetett, ez közös ezekben az országokban. Nálunk azonban mindez még egy úgynevezett magasnyomású gazdaságpolitikával párosult, amelyet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter támogatott még a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökeként. Emiatt minden ország túlfűtötten, de mi jellemzőn ezeknél is túlfűtöttebben érkeztünk meg a mostani gazdasági helyzetbe.

P.Z.: Azzal egyetértek, hogy Magyarország benne volt a visegrádi fősodorban – olykor az alján voltunk, néha a mezőny elején, de sosem az élen. Ugyanakkor megengedőbb lennék a magasnyomású gazdaságpolitikával. Hiszen, amit nem veszel figyelembe, hogy akkor volt egy 4-5 nagyon jó éve az országnak. Több évig tartott a reálbér-emelkedés, sikerült lejjebb vinni a kamatlábakat, közben defláció volt, és nem gyengült nagyon a forint. Matolcsy György jegybankelnöknek kétségtelenül ez az egyik eredménye volt. Sőt, itt volt egy olyan ablak is, 2016–2017-ben, amikor bevezethettük volna az eurót, mert megfeleltek a mutatóink. Megnéztem, ezenkívül sosem adódott ilyen lehetőség a 2004-es belépésünk óta.

Nem tartom rossznak ezt az időszakot, de azt gondolom, hogy a mostani infláció ennek a hozadékait el is vitte. Szerintem a fogyasztói árak emelkedése két tényező miatt ekkora mértékű: egyrészt az energiapolitika, amit a kormány alkalmazott – fosszilis kitettség, amely orosz kitettséggel párosul –, másrészt a hatalmasra ugró energiaimport-költséghez képest alacsony devizatartalék miatt érkeztünk meg negatívan a mostani időszakba. Emiatt zuhant a forint, és ez indokolja a magyar többletinfláció nagy részét.

Tehát csak e két tényező kombinációja miatt érintette a magyar gazdaságot annyira kedvezőtlenül, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborút indított?

P.Z.: Igen, abszolút, ha ezt a két faktort összerakjuk, és megnézzük, látható, hogy ez a probléma két alapvető forrása. A többiek a régióban próbáltak az energiahordozók terén diverzifikálni, és nagyobb is volt a devizatartalékuk, amivel képesek voltak megvédeni a cseh koronát, a lengyel zlotyit.

Zs.V.: Ez jó beszélgetés lesz, mert nagyon sok mindennel nem értek egyet. Nem csak nálunk, hanem az egész régióban pár éve mindenhol a nullát karcolták a kamatok, de ez valójában csak a szerencsés világgazdasági helyzetből fakadt. A jelenlegi szituációban komolyan közrejátszik a magyar gazdaságirányítás, amely 2013 óta folyamatosan forintleértékelő gazdaságpolitikát folytatott, ez azonban nem jelent meg egy ideig az importált inflációban a párhuzamosan zajló adó- és járulékcsökkentések miatt: az importőrök be tudták egy ideig nyelni a forint gyengülését. Most azonban nincs tér a közterhek mérséklésére, így az importált inflációban a kitettségünk miatt egy az egyben megjelenik a forintleértékelődés.”

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2023. január 21. 16:56
A "kovid" válságról meg az EU -aljas- pénzvisszatartásáról ez a két közgazdász megfeledkezett! /nem tudom hogy tudatosan-e.../ Szerintem az EU át nem adott pénzeiről aránytalanul keveset beszéltek... A két közgazdász abban biztosan rossz úton jár hogy az oktatásba kell önteni a pénzt! Ebbe az oktatásba NEM SZABAD PÉNZT BELETENII! Amíg ilyen szintű a tanári kar addig minden forint kidobott pénz! elösször a tanári kart kell nagyon gyorsan KORREKTÜL!!!! KONTROLÁLNI! ÉS MINŐSÍTENI! /Hofi után: "tudsz úszni? neeeemmm... és ha fizetek" szóval hiába fizetnek ezeknek a tanároknak! AZ CSAK A KOMMUNIZMIS-SZOCIALIZMUS MÓDSZEREINEK A TOVÁBBÉLESZTÉSE!!! ezért -is- van infláció!!! -a fejétől bűzlik a hal!...- vagyis az "ÚSZNI NEM TUDÓ" TANÁROKAT KELLENE MIELÖBB KISZELEKTÁLNI! Már mindenütt "kiszelektálták" az "úszni nem tudókat"... csak egyedül a pedagógusoknál nem!!!!!.../ NA EZÉRT VAN HATALMAS INFLÁCIÓ ELSŐSORBAN!... Szerintem maga a magyar gazdaság sokkal jobb állapotban van mint ahogyan a két közgazdász látja! A gazdaságban a korrekt tudás alapú szelekció elkezdődött... és ez az állam által üzemeltetetteknél is egészen jó úton halad, és a haladásnak látom a további fejlődési irányait, ami teljesen jó iránynak tartom!... Egyedül az oktatáspolitika és annak megítélésével van a legtöbb és legnagyobb hiányosság, ráadásul ott még a hiányosságok kijavításának a kezdetét sem látom. Sok ehhez hasonló beszélgetés kellene...
luisbathhelena
2023. január 21. 16:00
A recesszió kra nem VÉLEMÉNY kérdése, hanem a számoké: recesszió van ha 2 egymást követő negyedévben egy országban csökken a GDP. Ezzel kezdődik minden közgázkönyv.
soosandras
2023. január 21. 07:35
Mint alapkezelő mennyi pénzt csinált -ez itt a kérdés!
amca
2023. január 21. 07:21
2 db nagy szarzsák. Pogács, mint a többi, állibsi megélhetési bűnöző. A másik bangónédíjas játszik a pénzzel ,de schwartzgyuri 1 getzyje több profitot termel ,mint ez a jakabpig féle. Na ez a baj. Majka ezt kiveri a faxából. Meg Grün is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!