Nácizmus és náciz(gat)ás

2023. január 30. 05:58

Emlékezzünk meg az évfordulókon, kövessük a változásokat, de ne éljünk vissza történelmi fogalmakkal.

2023. január 30. 05:58
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„A mi nemzedékünk már elképzelni sem tudja, milyen helyzetbe, akár közvetlen életveszélybe kerültek embercsoportok 1933-ra anélkül, hogy akár egy puskalövés is eldördült volna. A veszély nem volt azonnal felismerhető: mi ismerjük a hitlerizmus történetét, a kortársak nem ismerték. Szilárd Leó, a fizikus Berlinből Bécsbe menekült egy olyan vonaton, ami aznap még üres volt, de másnapra már egymást tiporták rajta az emberek, a szerelvényt a határon feltartóztatták, a nácik mindenkit kihallgattak. »Ha az ember sikeres akar lenni ebben a világban, nem kell sokkal okosabbnak lennie másoknál. Elég, ha csak egy nappal jár előttük« – jegyezte meg keserűen Szilárd.

A sokoldalú Egon Friedell, aki ma leginkább szórakoztató kultúrtörténeti művéről ismert, lekéste azt a bizonyos napot az An­schluss utáni Bécsben. Váltig bizonygatta Ödön von Horváthnak, hogy kész elmenekülni, majd ezt addig halogatta, amíg a nácik már jöttek érte, s inkább a mélybe vetette magát előlük az erkélyről. Az Anschluss után Csehszlovákia, majd Lengyelország lerohanása, a Szovjetunió megtámadása és Magyarország megszállása következett. Ehrenreich Eliézer, a mádi rabbi 1939-ben azt írta aggódó amerikaiaknak: minden rendben, biztonságban vannak Magyarországon. Öt évvel később, két hónappal a német megszállás után az egész közösségét deportálták.

Mi már kilencven év történelmi tapasztalatával rendelkezünk. A kínai történészek ilyenkor azt mondják, kevés idő telt el. De ahhoz talán elég, hogy mind tisztábban lássunk. Emlékezzünk meg az évfordulókon, kövessük éberen a változásokat, de ne éljünk vissza történelmi fogalmakkal, ne öntsük ki a gyereket a fürdővízzel együtt! Nem igaz a mondás, hogy most még Erdéllyel kezdik, aztán Auschwitz lesz belőle. Nem náci valaki attól, hogy nem halad a fősodorral, esetleg szorult belé némi nemzeti érzés, vagy nem egy poliamóriás »felelősségközösségben« – ez a legújabb német divat, a jogi szintre emelt kommuna –– képzeli el az unokáit.”

Nyitókép: Bundesarchiv

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2023. január 30. 09:56
László! Jó cikket írtál ,csak azt is látni kell hogy sajnos fideszes politikusok, újságírók is rendszeresen náciznak,nácizgatnak,kisnyilasoznak. Sajnos a Fidesz is visszaél ezekkel a fogalmakkal. És ebből nagyon sok nem ellenzéki szavazópolgárnak is kezd elege lenni. Ez kőkeményem belejátszott a jászberényi brutális bukásba.Mert amúgy meg vannak Jászberény környékén etnikai konfliktusok,ahogy sajnos az ország sok régiójában is. És ebben alapvetően nem a tisztességesen dolgozók a hibásak. Ezért érzi sok választópolgár jogosan sértőnek a nácizást, kisnyilasozást a Fidesz részéről. Sajnos magyar nemzetben a január 13-án Apáti Bence is nácizásba, kisnyilasozásba vitte el az amúgy jó cikkét Jászberény kapcsán. Apáti úgy írt mintha semmi gond nem lenne bizonyos csoportokkal arra felé. Ami sajnos kurvára nem igaz. Természetesen nem szabad rasszista politikát, hangnemet használni, de a problémát sem szabad a szőnyeg alá söpörni,és elintézni általános nácizással, kisnyilasozzásaal. Ráadásul a Fidesz olyanokat náciz le (a ballikról és torotucsekékrúl van szó) ,akik valójában soha nem voltak magyar széljobber nácik , csak eljátszották, eljátsszák taktikai okokból. Illetve valóban nácik, de magyargyűlölő nácik. A Fidesznek pont azért kéne ezt befejezni,mert balos vezetők, firkászok hazug , értelmetlen módon náciznak mindenkit aki nem ért velük egyet nem szabadna átvenni. A Fidesz sokkal jobban tenné ha elmondaná a komcsilibsi valóságot a ballik vezetőiről és tucsekról, és nem nácizná őket.És azokat az átlagembereket sem akik ezekre szavaznak. Mert a 90%-uk nem náci, csak sajnos olyan környezetben él, ahol vannak bizonyos problémák amelyről a Fidesz nem akar őszintén beszélni. Az kétségtelen hogy a Fidesz rengeteget tett a cigányságért 2010 óta, van is bőven előrelépés, fejlődés ezügyben(is) , és folytatni is kell ezt az irányt, és nagyon vigyázni kell arra hogy ne jöjjenek vissza a balos kurmányok alatti állapotok, de a nácizást nem csak a balosoknak kéne befejeznie, hanem a Fidesznek is. Nem kell megijedni a jászberényi eredményektől, de a Fidesznek őszintén ét kell gondolnia a kommunikációjának egy részét. Mert olyan arányú verséget szenvedtek hogy szánalmas elintézni azzal hogy hülye a nép. Ideje megértenie a Fidesznek hogy a 2026-os újabb Fideszes 2/3-hoz nagyon jól kell szerepelnie a 2024-es önkormányzati választáson. Látni kel azt hogy nagy az igény a választók részéről hogy pártlogók nélküli ellenzéki összefogás legyen, akár dk nélkül. És ennek sajnos sokan be is dőlnek. De lehülyézni nem érdemes őket, mert a szavazókat nem lehet leváltani. Azokat meg kell győzni. Még pedig úgy hogy Fidesz 2/3 maradjon még legalább 20 évig.
Európai téridő
2023. január 30. 09:02
"Ehrenreich Eliézer, a mádi rabbi 1939-ben azt írta aggódó amerikaiaknak: minden rendben, biztonságban vannak Magyarországon. Öt évvel később, két hónappal a német megszállás után az egész közösségét deportálták." - firkász hülyelvtárs, átugrottál sgy csomó közismert és sok agyonhallgatott és csak nemrég megismert történelmi tényt. A német megszállással Hitlerék már az Anschlusstól kezdve "revolvereztek", erről 1939-ben, a "visszaállított" lengyel-magyar határ ünneplése kapcsán Teleki Pál, akkori miniszterelnök is nyilatkozott. És emiatt a fenyegetés miatt vett részt hazánk a jugoszláv-magyar "örökbarátsági" szerződés kényszerű módon felrúgva Jugoszlávia "lerohanásában", ezért le(hete)tt öngyilkos Telelki. Bárdossy a németbarát "lobbi" buzgalmas tagja sem biztos, hogy eleve úgy gondolta, hogy részt kell venni a Szovjetunió megtámadásában-megszállásában. Sztálinék jó okkal kérték ki az amcsiktól és végeztették ki a magyar hülyelvtársi népbíróság ítélete nyomán, talán, mert túl sokat tudott. És az őt követő "hintapolitikus" Kállayt az "angolszászok" jól átverték. A Vörös Hadsereg sztálingrádi győzelme utáni totojázás, időhúzás része volt a brit-magyar "titkos tárgyalások" sorozata is és Borhi László CIA levéltári kutatásait összefésülve a nem eltüntetett egyéb levéltári forrásokkal az derült ki, hogy ők provokálták ki az 1944-es német megszállást, mert a normandiai partraszállás nem volt mentes némely döccenőktől. A magyar küldöttek, diplomaták hiába figyelmeztették őket, hogy ebből mi következik, de azt magasról...És volt pofájuk a gyalázatukat rákenni a magyarokra.
istvanpeter
2023. január 30. 08:48
Ha már történelem, akkor kezdjük azzal, hogy Adolf Hitler Solomon Rotschild törvénytelen unokája volt, akinek a hatalomra jutását a zsidó bankárok finanszírozták és támogatták. Összesen négyszázezer fős SA hadsereget állítottak fel és tartottak készenlétben. A Harmadik Birodalom legfőbb pénzügyi guruja Hjalmar Schacht amerikai-német kettős állampolgárságú zsidó bankár volt. Herman Göring tulajdonképpen filoszemita volt, a helyettese Erhardt Milch tábornagy pedig zsidó származású. Egy szóval, Adolf Hitler szintén a háttérhatalom embere és ügynöke volt. Stb.
FredShine
2023. január 30. 07:07
Azóta különösen náci lett Magyarország, amióta a jó ukránokról elterjedtek a horogkeresztes, szalutáló felvételek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!