Végre vége a büntetlenség korának

2022. december 16. 12:36

A tagállamok eddig nem adták jelét, hogy felelősségre akarnák vonni Orbánt. Ennek végre vége.

2022. december 16. 12:36
null
Ralf Neukirch
Der Spiegel

„A részleteknél sokkal fontosabb a megegyezés üzenete: a büntetlenség korának vége. Az EU nem hagyja zsarolni magát.

Orbán a végéig két faktorra alapozott. Azt hitte, hogy az EU meghajol majd a vétós fenyegetésének. És arról is meg volt győződve, hogy meg tudja előzni, hogy felálljon vele szemben egy minősített többség, azaz 15 tagállam a 27-ből és az össznépesség 65 százaléka. Egyik sem jött be.

A tagállamok világossá tették, hogy az ukrajnai segélyeket Magyarország nélkül is tető alá hozzák, legvégső esetben az EU költségvetésén kívüli eszközökkel. Jel ez, egyértelmű üzenet: aki visszaél a vétóval, számítson arra, hogy megkerülik. A lengyel kormány, amelyet a jogállamisági problémák miatt szintén az EU-s pénzek elveszítése fenyeget, minden bizonnyal már fel is jegyezte ezt magának.

Az egész a Parlament érdeme. A képviselők éveken át gyakoroltak nyomást a késlekedő Bizottságra, hogy használja ki végre azokat az eszközöket, amik a rendelkezésére állnak. Néhány komisszár még a végén is futni hagyta volna Orbánt.

A tagállamok, ideértve Németországot is, sokáig nem adták jelét, hogy felelősségre akarnák vonni Orbánt a tetteiért. Fontos lépés, hogy most elszánták magukat.”

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2022. december 18. 08:55
De mégis hogy akartok más országokat felelősségre vonni, milyen illetékesség alapján?
Szőke Ciklon
2022. december 17. 19:45
Mond valamit ennek a nácinak az a szó, hogy SZTÁLINGRÁD?
norbert1970
2022. december 17. 17:28
Az az igazság én nem értek eggyet vele hogy Pucsrajnának hitelt vegyen fel a magyar állam.Egyszerűen ez a kocka fejűekből álló "ukrán"vagy milyen nemzetiségű kormány nem érdemli meg.
Tidal_wave
2022. december 17. 15:28
Azért majd a Magyarországon befektető német és egyéb európai vállalatoknak is lesz ehhez néhány szavuk, tekintettel arra, hogy jelentős mértékben ők a kedvezményezettjei a magyarországi EU-s forrásoknak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!