Magyarország uniós pénzügyi kontroll alatt – hogyan is lesz ez?

2022. december 05. 11:48

Az ellenőrző funkciókra létrehozott apparátustól nehéz lenne elvárni a kormányszervek működésének érdemi kontrollját.

2022. december 05. 11:48
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio

„ 2010 óta nagy következetességgel zajlott az államigazgatási szervezet centralizálása, már a kezdő kormány struktúrája eltért (tudatosan) az uniós tanácsi konfigurációtól. A döntéshozatal gyorsítása címén a független, kontroll-feladat ellátására képes szervezeteket semlegesítették, meggyengítették; elég arra utalni, hogy az Alkotmánybíróság illetékessége gazdasági ügyekben majd csak akkor áll vissza, ha az államadósság GDP-arányos mértéke az 50 százalékos szint alá csökken – az sem jövőre lesz.

Az illiberális állam meghirdetése olyan következményekkel is járt, mint az érdekszervezetekkel való érdemi párbeszédnek, a társadalmi egyeztetésnek, a civil szervezetek bevonásának az elhalása. A rendeleti kormányzás immár két éve alatt a közpénzek nyilvánossága beszűkült, az Országgyűlés ellenőrző funkciója jelentőségét vesztette.

Hogyan lesz most képes és hajlandó a magyar politikai berendezkedés ténylegesen, nemcsak formailag integrálni azokat az uniós kondíciókat, amelyek a belső fékek és ellensúlyok működését feltételezik és ki is követelik?

A megszakítatlan kormányzás tizenkét éve alatt minálunk olyan személyi, nézetrendi, párthátterű homogenitás alakult ki a vezetői szinteken, amelyben az ellenőrző funkciókra létrehozott gazdasági, számvizsgálói, belső ellenőrzési apparátustól nehéz lenne elvárni a kormányszervek működésének érdemi kontrollját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. december 05. 19:57
"Az ellenőrző funkciókra létrehozott apparátustól nehéz lenne elvárni a kormányszervek működésének érdemi kontrollját." A kormány a nagy korrupcióellenes harcában létrehozott néhány véleményező testületet. Az Integritás Hatóság elmondhatja, hogy korrupció történt itt és itt és az ügy ezzel le is zárul. Erre garancia az ügyészség és a rendőrség, melyek kézi vezérléssel működnek.
Korrupt Kornél
2022. december 05. 17:41
petya menj már nyugdíjaba, ehhez te már nem értesz!
masikhozzaszolo
2022. december 05. 17:10
/belső fékek és ellensúlyok/ Már megint ez az óhéber kitalált duma. Máshogy működik egy gép, mint egy ország. Minden fék és ellensúly, kötél, padlófény, zuhanásgátló nálam van. A szavazónál. Ha kirepül a bob, vagy a bobozó, akkor rosszkor fékezett. 4-5 évente megmondom, milyen volt a járat. Ha jó, mehet tovább az üzem. Ha nem, lecserélem a gépészt, a gépet is akár. Akkor levizsgázik.
elfújta az ellenszél
2022. december 05. 17:03
Isten nem ver bottal, csak Boddal Kell hozzá egy nagy adag elgügyülés, hogy valakinek a fejében összeálljon a képlet, miszerint Unió = jó, Orbán = rossz. Pláne a mai szankciós világban, ami taccsra tesz egész iparágakat, anélkül hogy megpróbálná kompenzálni. Sőt pont most vonnak el Magyarországtól az uniós barátaink, miután nem voltunk hajlandók beállni az óvodai genderérzékenyítés kötelező trendjébe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!