Távol a háború vége

2022. december 11. 09:06

Szögezzük le, az orosz–ukrán háború oka a NATO keleti terjeszkedése!

2022. december 11. 09:06
null
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„Szögezzük le, hogy az orosz–ukrán háború oka a NATO keleti terjeszkedése, amelyre jó előre számos amerikai szakértő, közöttük például Henry Kissinger is figyelmeztetett. A nagy összeölelkezés után az orosz–nyugati, pontosabban az orosz–háttérhatalmi viszony akkor romlott meg végérvényesen, amikor Oroszországban nem sikerült az a liberális hatalomátvétel, amelyet Grúziában, Ukrajnában és más országokban siker koronázott. Putyin, mikor hatalomra került, szétütött az úgynevezett oligarchák között, sőt egyiküket, Mihail Hodorkovszkijt, még börtönbe is záratta, amit a háttérhatalom emberei azóta sem tudnak neki megbocsátani.

De ez rég volt, most már, hogy a folyik a háború, és némi esélye még egy atomháborúnak is van, érdemes áttekinteni, hogy a szakértők miként is vélekednek a háború befejezéséről. A nyugat-európai vezető újságokat nem érdemes olvasni, egyrészt, mert kivétel nélkül háborús uszítók, másrészt mert a folyamatokat Amerikából vezénylik. Az amerikai lapok sajátossága, hogy – bár a meghatározó véleményformálók ott is a háttérhatalom emberei – az amerikai sajtó mégis szabadabb, mint az európai, mert alternatív vélemények is megjelenhetnek a médiumokban, és nem jellemzi őket az az alázatos szolgalelkűség, amivel az európai lapok igyekeznek gazdáik vélt vagy valós elvárásait kielégíteni. Amerika egyik meghatározó újságja, a Külkapcsolatok Tanácsának lapja, a Foreign Affairs gyakran hoz olyan cikkeket is, amelyek nem az oroszok legyőzéséről vagy meggyengítéséről, hanem a háború befejezésének lehetőségéről szólnak.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2022. december 18. 11:56
Igen! Az idézett együttműködési szerződésben, amit Oroszország aláírt, rögzítve van, hogy minden nép (beleértve az ukránt is) elidegeníthetetlen joga, hogy megválassza melyik katonai tömbhöz csatlakozik, vagy semleges marad.
ersa57
2022. december 11. 19:05
Putyin szerint a háború oka az orosz kisebbség védelme és Ukrajna "nácitlanítása". El kellene dönteni, hogy a szerző vagy Putyin hazudik! SZERINTEM MIND A KETTŐ!
Tommaso
2022. december 11. 18:40
Szögezzük le, NEM a NATO keleti terjeszkedése az orosz–ukrán háború oka. Hanem a közel 600 éve, a szomszédai területeinek elrablásával terjeszkedő Orosz Birodalom azon törekvése, hogy visszaállitsa az egykori Szovjetunió méretű világbirodalmát. Sajnos, a régi (soha nem volt) dicsőség utáni nosztalgia széles orosz néptömegekben él, és Putyin ezt használja ki. Ahelyett, hogy az európai, vagy legalább az ehhez képest nagyon alacsony magyarországi életszinvonalhoz és életminőséghez közelitené az orosz létet.
amca
2022. december 11. 17:30
Karcsi! Megértem őket. Magam is jártam a Krasznaja Plosaggyon.. Akkor még Leo volt a nacsalnyik. Mennyi gold, dijamant, silver,oil,gas, meg minden.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!