Vitamint az EU-fáradtságra!

2022. december 07. 09:17

Hitegetni márpedig nem lehet a végtelenségig, a kocsmai felirat mintájára kiszögezve a Balkán ajtajára: Felvétel majd holnap!

2022. december 07. 09:17
null
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Elég csak a nyugtalanító szerb–koszovói feszültségre vagy a három etnikumnak ácsolt, de nem működő boszniai államra gondolni. Nem arról van szó, hogy az uniós csatlakozás egy csapásra mindent megoldana: Magyarország vagy mondjuk Románia esetében sem alakult így. (Sőt több új problémát teremtett.) Hanem arról, hogy Európa – kölcsönös előnyöket kínálva – annál inkább a kezében tarthatja a balkáni folyamatokat, minél kevésbé enged be a vákuumba külső hatalmakat, így Oroszországot, az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát vagy Katart, hogy etnikai-vallási szimpátiájuk mentén vazallusaikká tegyék az ottani népközösségeket.

Hitegetni márpedig nem lehet a végtelenségig, a kocsmai felirat mintájára kiszögezve a Balkán ajtajára: Felvétel majd holnap! Ez csak feszültséget szül, miközben a mai EU-nak is szüksége van a Balkánra, nem csak fordítva. (Nyugtalanító – és aligha véletlen, hogy szintén a Balkánt érinti – mindeközben az is, hogy a másfél millió magyarnak is otthont adó Románia tizenöt éves EU-tagsága után még mindig szőnyegpiacra illő pitiáner vita folyik Bukarest schengeni csatlakozásáról.) 

A 2004-es tízes csatlakozás után sokat emlegették az EU »bővítési fáradtságát«. Most amúgy is itt a tél, szedjenek vitaminokat, hogy egy kicsit felélénküljenek!”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. december 07. 18:17
Nagy szemétláda ez a magyarországi kormány, hogy a többi balkáni országgal is ki akar szúrni. Melyik országnak lett jobb EU tagként? Magyarországnak?
Lajoss
2022. december 07. 14:12
A csuti támogatásával sohasem lesznek tagok..
szemlelo
2022. december 07. 09:54
"minél kevésbé enged be a vákuumba külső hatalmakat, így Oroszországot, az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát vagy Katart" Mondjuk az USA már eléggé bent van. A jelek szerint sokkal jobban, mint az EU.
Szorgos Lajhár
2022. december 07. 09:45
A horvátok után senkit sem vesz fel az EUSZU. Minden egyéb ígéret sima porhintés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!