Mit ad a Patriot Ukrajnának?

2022. december 26. 15:23

Bár egy üteg Patriot még nem csinál nyarat, ám a HIMARS-hoz hasonlóan precedens értékkel bírhat.

2022. december 26. 15:23
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„Zelenszkij washingtoni látogatásával bizonyítást nyertek a korábbi pletykák, és a legújabb, amerikai katonai csomag részeként a MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer is megérkezik Ukrajnába. Részben persze az utolsó pillanatban, mivel Kijev egyszerűen kifogyóban van a légvédelmi háló gerincét biztosító szovjet rakétákból. Ám hasonlóan számos más korábbi fegyverszállításhoz, a Patriot bejelentése sem mentes a túlzott csodavárástól. Bár egy üteg Patriot még nem csinál nyarat, ám a HIMARS-hoz hasonlóan precedens értékkel bírhat. Igaz Moszkvát sem kell félteni, mivel már hónapok óta készül erre az eshetőségre.

Bár a tranzakció kapcsán több, a működés szempontjából kiemelten jelentős részlet továbbra sem világos, ami biztos, hogy egyelőre Kijev csak egy ütegnyi Patriotot fog kapni az elkövetkező hónapokban. Az üzlet Kijev számára némileg keserédes, mivel egyrészt bár megkaphatta azt a légvédelmet, amit már a háború első napjaitól kért – sőt követelt – Washingtontól, ám a biztonsági játék részeként felajánlott egy üteg érdemben nem fog tudni változtatni a háború felállásán.

Nos, a válasznak sokkalta inkább az ukrán légvédelem képességeinek kimerüléséhez, minthogy Amerika jóindulatához van köze. Ugyanis hiába érkezett eddig számos nyugati rendszer a német IRIS-T SLM-től kezdve a NASAMS-on át a hordozható légvédelmi rakétákig – mint a FIM-92 Stinger –, a légvédelmi feladatok döntő hányada továbbra is az egykori szovjet Sz-300PSz/PT, valamint Buk rendszerekre hárul. Kifejezetten igaz ez a nagy hatótávolságú elfogó feladatokra, amelyekre a Patriotok beérkezéséig kizárólag az említett Sz-300 verziók voltak képesek. Viszont, mint azt több korábbi elemzésünkben is említettük, a szovjet eredetű ukrán készletek utánpótlás hiányában a háború kezdete óta drasztikusan megfogyatkoztak. Bár a szovjet időkben egykoron még létezett ukrán légvédelmi rakétagyártás az Sz-300 rendszerekhez – lásd a Lengyelországban lezuhant 5V55 esetét –, számos más ágazathoz hasonlóan az elmúlt 30 év kijevi vadkapitalizmusában az is megszűnt létezni.”

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. december 27. 04:32
Amerika érdeke a hosszú háború, nem Ukrajna győzelme. Annyi utánpótlást ad, hogy Ukrajna minél nagyobb veszteséget tudjon okozni az oroszoknak.
Ólat a trolloknak
2022. december 26. 22:27
Röviden összefoglalva az ukránok üteget kaptak, az oroszok meg vérszemet.
Bell & Sebastian
2022. december 26. 21:23
Egyetlen lövés vele minimum 4 M dollár, ennyi repül a levegőben, és vagy 1 Mrd áll a földön, vízen, levegőben annak alárendelve, hogy ezt az egyetlen rakétát elengedhessék, mert a Patriot nem egy fegyver vagy kilövőállás, hanem egy teljes, komplex rendszer. A játék Putyin türelmére épül, csak óvatosan ütik a lapjait, megpróbálják kipuhatolni a NATO, vagy inkább az USA lehetőségek végső határát, vagyis látni akarják a zöld ászt működés közben úgy, hogy lehetőleg csak ukránokat döngöljön az ukrán anyaföldbe. Mindkettő fél tanul, kérdés az, melyikük ebben a gyorsabb? A másik komoly felismerés mindkét fél meglepetésére, hogy a villámháborút el lehet felejteni. Ha akár az USA, akár a FÁK minőségi ugrást akar végrehajtani a fegyverkezés terén, ahhoz versenytárs kell és gyakorlópálya. Ebbe, mivel ez éles töltényekkel folyik, emberek halnak meg, mivel drága mulatság, beleszegényedik 1-2 kontinens. De nem amerikaiak halnak és szegényednek, ez tény. Ügyesen ki van ez találva.
szemlelo
2022. december 26. 20:08
Szerintem az oroszok komoly erőket fognak fordítani arra, hogy a Patriot üteget még a bevetése előtt vagy közvetlen utána megsemmisítsék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!