Az ellenzék most azt teszi, amivel 2024-ben elveszítené az önkormányzati választásokat

2022. december 02. 16:08

Ha így megy tovább, a Fidesz legyőzésének elvi lehetősége is elveszhet.

2022. december 02. 16:08
null
Hamvay Péter
HVG

„Már a látszatát is feladják az ellenzéki pártok az összefogásnak, van, aki kicsi akar maradni, a DK és a Momentum viszont egyre leplezetlenebbül be akarja kebelezni a többieket. Ha így megy tovább, a Fidesz legyőzésének elvi lehetősége is elveszhet.

»Az egyesült ellenzék abban a formában, ahogy a választáson indult, megszűnt. Nincs. Vége. Elhunyt« – írta ki Facebook-oldalára Ungár Péter azt, amit sokan tudtak, illetve sejtettek, de a maga nyerseségében eddig nem mondott ki senki, pedig – az LMP társelnöke szerint is – »látványosabb, mint egy dromedár a füredi szabadstrandon«.

Az egyesült ellenzék halotti bizonyítványát persze nem most, és nem is csupán az LMP politikusa állította ki. A halál beálltát látta mindenki a választások elvesztésének pillanatában, amikor a bukott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter egyedül állt ki a csalódott választók elé. Ha egyáltalán élt valaha az egyesült ellenzék, és nem egy egymáshoz nem illő darabokból összefércelt Frankenstein-szörny volt csupán. A pártvezetők azóta mindannyian nyilvánvalóvá tették, elsődleges céljuk saját közösségük megerősítése, pártjuk imázsának építése; összefogásról szerintük majd a választások idején kell beszélni.

Újdonság talán csak az, hogy legtöbbjük már nem is áltatja a választóit a kormányváltással, azzal, hogy létezne egy nagy megoldás, ami elvezethetne egy újabb rendszerváltáshoz. Mernek kicsik maradni; az LMP például világnézeti pártként zöldpolitikát szeretne csinálni, amivel akár azt is elérheti, hogy »újra magyar lesz a bolti paradicsom«. A Kunhalmi Ágnes mellé társelnökké előlépett Komjáthi Imrével beújító MSZP ugyanakkor a baloldali értékek őrzőjeként próbál életben maradni.

»Nincs más út: ki kell mondanunk az igazságot. Akkor is, ha az pillanatnyilag népszerűtlen« – kezdi erős felütéssel 12+1 pontját az Ungárhoz hasonlóan mostanság publicista babérokra törő Donáth Anna, aki korábbi írásaihoz hasonlóan egy mindenki által elfogadott ellenzéki vezetőben és kevesebb pártban véli megtalálni a siker kulcsát. De ennek mikéntjét a Momentum exelnöke is homályban hagyta. Mint a HVG kérdésére kifejtette: természetesen a Momentumban látja azt az erőt, »amely hosszú távon úgy tud az ellenzék élére állni, hogy közben integrálja, szövetségbe tömöríti a baloldalt«. Mindezt pedig »őszinte politikával« érné el. Ennek egyik eleme az, hogy bevallja, nem rövidtávfutásra, hanem maratonra kell számítania.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doromb13
2022. december 04. 11:16
A megoldás: totális összefogás az ellenzék oldalán egy választási pártban,az egyéni ambíciók ideiglenes feladásával. Aztán,ha esetleg győzünk,lehet megint pártpolitikákat csinálni,bár nincs sok értelme.
LancelotDuLac
2022. december 03. 21:29
MZP maga kérte, hogy egyedül legyen az eredményváron a családjával együtt! emlékezz köcsög Ungár egy kicsit!!!!!!!!! 1. 2.Márki-Zay Péter azért állt ki egyedül a csalódott választók elé, mert azt hitte a bunkó, hogy nyerni fog és egyedül akarta a többi pártvezér nélkül learatni a dicsőséget ez a kreténfasz xDDDDD 3. nem csoda, hogy egyedül maradt, mert a kampányban az ATV-n heti szinten árulózta fideszbérencezte a mögötte álló ellenzéki pártokat sőt rágalmazta őket, hogy megvette a pártokat a fidesz 90-900 millióért persze tények, bizonyítékok nélkül, holott őt vették meg az amcsik - ilyen egy rohadt szemét ember MZP az ő sara, HOGY AZ Ellenzék EKKORÁT BUKOTT.!!!!! Mellesleg: MZP teljesen leamortizálta és megosztotta az ellenzék szavazótáborát, ami nem volt jellemző a 2019-es önkori választásokra - akkor azért tudtak jól teljesíteni, mert nem volt köztük MZP. Visszanyerték 9 megyejogú város, a főváros, számos kisebb város és település polg.mest. címét, pedig névre ugyanaz az összefogás volt mint most 2022-ben, csak nem volt Gyurcsányozás ellenzéken belül és nem volt köztük MZP, aki ezzel a Gyurcsányozással, Kutyázással 2022-ben 2 hónap alatt!! 20% támogatottságot és népszerűséget amortizált le. Nagy Attila Tibor szerint: Orbán Viktor legjobb kampányfőnöke Márki-Zay Péter.... 168 óra 2022. január 14. Fogy a levegő a vezénylő tábornok körül. A volt pénzügyminiszter - Békesi László szerint az ellenzéknek félre kéne állítania miniszterelnök-jelöltjét." 168 óra. - Szanyi Márki-Zayról: "Ez a pali az összevissza beszédével egyébként is szétzilál minden esélyt" Társadalmi csoportok és politikusok sértegetésével, megalapozatlan információk terjesztésével, közhelyes ígéretcunamival, konkrétumok nélküli árulózással? 7. frakció? Milyen alapon?" "Századvég: - Márki-Zay Péter lefelé húzza az ellenzéket" - tenyek . hu 2021. december - Márki-Zay Péter, a baloldal-miniszterelnök-jelöltje nem tolja, hanem lefelé húzza az ellenzéket - mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szombaton az M1 csatornán." ...."Márki-Zay Péter azóta "elszabadult hajóágyúként" nagyon sok szavazói csoportot megsértett - tette hozzá." - Vona Gábor: Márki-Zay Péter fárad, minden nyilatkozata újabb muníció a kormánypártoknak" infostart . hu 2022. február 16 - Tovább sértegeti az embereket Márki-Zay Péter: ezúttal ostoba szavazókról beszélt" hirado . hu 2021.12.02. - Birkák és patkányok után most éppen „gombák” a választók, de a baloldal jelöltje már korábban is „szegény, sötétségben tartott embereknek” nevezte a jobboldaliakat. 2021/11/21
Nyugati Ádám
2022. december 03. 18:00
Az ellenzék intellektuálisan lezüllött az EU parlament és az USA demokraták frázis pufogtatásos, BLM-es WOKE-s színvonalára. Ugyanarra , amelyet az amerikai tömegfogyasztásra szánt szappanoperákban lehet látni. Ennek egy kicsit felturbózott változata a Korányi féle progresszív liberalizmus, amit az egységes világkormány előnyei mottóval próbál az ellenzékben meggyökereztetni. A végén azonban mindég ugyanaz jön ki, maga a tőről metszett bolsevizmus. Az erőszak szervezeteket uralók, e mellett a pénzt sajátságosan kezelők és a vagyon döntő többségét tulajdonlók is egy, a társadalom %-ban is alig kifejezhető oligarcha közösség kezében összpontosulnak, ugyan úgy, ahogyan ez a kommunizmusban is volt. Nincs új a nap alatt.
puszt
2022. december 03. 16:58
ó de aggódsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!