Semmi jele nincs annak, hogy az oroszok az új határokon akár évekig is ne tudnának ellenállni

2022. december 11. 11:40

Közben pedig meghalnak a katonák, pusztul Ukrajna, és Európa belerokkan a finanszírozásba.

2022. december 11. 11:40
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Rossz béke, még rosszabb háború.

Most éppen Boris Johnson fogalmazta meg a Wall Street Journalban a nyugat legtöbb vezetőjének álláspontját az ukrajnai háborúról: The war in Ukraine can end only with Vladimir Putin’s defeat, az ukrajnai háború csak Vlagyimir Putyin vereségvel érthet véget.

Ezt a célt valóban ki lehet tűzni. Talán el is lehet érni. Csak akkor azzal kell számolni, hogy így még sok évig marad a háború. Johnson az említett cikkében úgy véli, hogy a fegyverszállítások felgyorsításával az ukrán győzelem közelebb hozható, ám ebben szinte biztosan téved. A fegyverszállítás megállíthatja az orosz előrenyomulást – úgy tűnik, hogy már meg is állította –, de az újonnan megszerzett területeken védekezésre berendezkedő oroszok kiverésére biztosan nem lesz elég. Semmi jele nincs annak, hogy az oroszok az új határokon akár évekig is ne tudnának ellenállni.

Közben pedig meghalnak a katonák, pusztul Ukrajna, és Európa belerokkan abba, hogy miközben drágán sem jut elegendő energiához, tucatmilliárd eurókkal kell folyamatosan finanszíroznia az ukrán állam működését.

Bár nem kétséges, hogy az Egyesült Államok tevőleges részese volt a háború kitöréséhez vezető folyamatoknak, mégis tény, hogy Oroszország agressziót követett el, Ukrajna honvédő háborút folytat. Mégis világossá kell tennünk önmagunk számára, hogy a nyugati világ számára az eldöntendő kérdés nem a háború vagy béke, hanem ez: igazságos béke három-öt-tíz éven át tartó háború után, vagy igazságtalan béke, de legalább tűzsszünet a jelenlegi határokon a közeljövőben.

Attól tartok, a nyugat az előbbit választja, és a végén az utóbbit kapja.”

Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2022. december 11. 23:01
Semmi jele nincs annak, hogy az oroszok az új határokon akár évekig is ne tudnának ellenállni, Érdekes ezt leírni 1 hónappal azután, hogy az ukrán csapatok felszabadították Herszont.
pemete jakab
2022. december 11. 21:45
"Semmi jele nincs annak, hogy az oroszok az új határokon akár évekig is ne tudnának ellenállni" 1942 nyarán még szinte semmi jele nem volt annak, hogy a náci Németország elveszítené a háborút. 1943 elejére a vereség már kezdett kirajzolódni. Jó, tegyük hozzá, a mostani háború területileg korlátozottabb, így az oroszok is tovább kitarthatnak. Viszont a háborút már elveszítették: diplomáciailag évtizedekre elszigetelődnek.
amca
2022. december 11. 17:53
Nem kell Clausewitznek lenni ,hogy tudjuk az áttöréshez legalább 3szoros, de inkább 5szörös túlerő kell. Eger vára. 2000 magor. Alatta 60 000 muszlim.
koronaszepe
2022. december 11. 15:31
"A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt eszi meg utoljára."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!