A NER udvari szobrásza elröptette Magyarországot a Balkán mélyére

2022. december 17. 13:33

Európa levegője egyre fogy, a Balkáné viszont már itt van, csak épp semmi báj nincs a dologban.

2022. december 17. 13:33
null
Kovács Bálint
Kovács Bálint
HVG

„Egyszer mindenkinek érdemes ellátogatnia Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba, ahol a Balkán bája keveredik Európa levegőjével – és mivel valóban a Balkán közepén vagyunk, ezzel nincs is semmi gond. Szkopje főterén gigantikus, a több száz évvel ezelőtti korokat megidéző szobrok magasodnak az emberek fölé: Nagy Sándor gyerekként a családjával, dicső harcos a két lábon ágaskodó lován, míves, pontosabban görcsösen mívesnek látszani akaró diadalív. Csakhogy ezeket az emlékműveket mindössze pár éve építették, ráadásul, hogy tényleg teljes legyen a giccsparádé, este többféle színnel világítják meg a szobrokat és szökőkutakat, sőt a színek villogva váltakoznak is, a plázaesztétikát keverve a klasszicizáló szándékkal. Felülmúlhatatlan látvány.

Vagy legalábbis felülmúlhatatlannak tűnt, amíg a Fidesz a NER egyik melléktevékenységeként nem kezdte egyre inkább rátenni a kezét a képzőművészetre, amiből nemcsak a múzeumok lenyúlásából következő kínos kiállítások következnek, de a köztereink esztétikájának módszeres átformálása is itt, ahol Európa levegője egyre fogy, a Balkáné viszont már itt van, csak épp semmi báj nincs a dologban.

És ennek a borzasztó törekvésnek a leglelkesebb és már leggazdagabb kivitelezője a kormány udvari szobrásza, Szőke Gábor Miklós, aki mostanra már eljutott a városkép vizuális lezüllesztésének olyan szintjére, aminél, most még úgy tűnik, nincs lejjebb – de ne legyünk ennyire optimisták.

A folyamat épp a napokban tetőzött be, amikor a helyére emelték SZGM legújabb, 200 millió forint közpénzből, természetesen pályázat nélkül készíttetett alkotását, a 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú, Csodaszarvast ábrázoló bronzszobrot a Postapalota – új nevén: a Pénzmúzeum – kertjében, a Széll Kálmán tér szomszédságában, a Krisztina körúti elágazásnál. Ez a szobor, különösen az esti díszkivilágításban – vagy féltucatnyi olyan erős reflektor fénye vetül rá, amilyenek egy stadiont is bevilágítanának – egymaga felülmúlja Szkopje főterét. És alul mindent, amit SZGM-től eddig láttunk. Igen, ideértve a Vadászkiállítás bejáratánál lévő agancskaput is.”

Nyitókép: Szőke Gábor Miklós Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2022. december 19. 18:07
Szerintem Szőke Gábor Miklós egy kiváló alkotó, modern-kori művész. Nekem tetszettek eddigi szobrai és a Csodaszarvas is ebbe a sorba tartozik. Egyszer még mindannyian büszkék leszünk, hogy ilyen egyedi művészünk van. (Hány és hány művészt nem ismertek fel, nem ismertek el a saját korukban. Csak Csontváryt említeném...)
letsgobrandon
2022. december 18. 17:32
a lipsiművészet a szocreál igénytelenség
meskhal
2022. december 18. 10:27
De jó szobor. Kúrnám. :) https://www.youtube.com/watch?v=yhdzK8Hvuew
ertönszena
2022. december 18. 07:54
Ezeknek az tetszene, ha egy ugyanekkora falloszszobor meredne ott karácsonyfadíszekkel és rajta lógó kereszttel. Azt művészetként ünnepelnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!