A megszállás sötét napja

2022. november 04. 08:46

Magyarországot 1956-ban a Nyugat sem anyagilag, sem erkölcsileg, sem fegyverarzenállal nem támogatta, mint Ukrajnát.

2022. november 04. 08:46
null
Stefka István
Stefka István
PestiSrácok.hu

„Az ötvenhatos forradalom, a rákosista kommunista diktatúra elleni felkelés október utolsó hetében robbant ki egy napfényes, őszi délutánon. Az eleinte békés felvonulást, tiltakozást október 23-án éjjel, a Magyar Rádió előtti ávéhás vérengzés változtatta forradalommá, fegyveres harccá.

Köd borult Budapestre, egyre-másra alakultak ellenálló csoportok a főváros különböző kerületeiben – mint például a Corvin-köz, a Tűzoltó utca, a Tompa utca, az Üllői út, a Rákóczi út, a Boráros tér, a Baross tér, a Madách tér, a Széna tér, a Móricz Zsigmond körtér, a Soroksári út, Újpest, Rákospalota, Csepel térségeiben… –, ahol felvették a harcot a munkások, az egyetemisták, az átállt katonák, pesti-budai srácok először az ávéhás osztagok fegyvereseivel, majd a Kilián-laktanyát parancsnokló Maléter Pál sorkatonáival és később a beözönlő szovjet tankokkal, páncélosokkal.

A tartós köd kedvezett a forradalmároknak, mert a szűk utcákat, rejtett átjárókat a házak között csak a magyar forradalmárok ismerték, amíg a szovjet kiskatonák egyre-másra zsákutcába, csapdába estek. A hősies küzdelem, amely az ország egészére kiterjedt, falvakban, városokban, nagy ipari centrumokban, gyárak munkástanácsaiban – például Szeged, Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Komló, Győr, Sopron, Miskolc, Ózd nagyvárosaiban – és a politikai háttértárgyalások látszólagos sikerei úgy tűntek, meghozták a magyarság számára a várva várt függetlenséget. De 1956. november 4-e lett az a nap , amikor ismét, mint annyiszor, elárulták a magyar népet.”

Nyitókép: Mandiner-archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. november 04. 18:43
Nem volt olyan vezetője, mint most az ukránoknak.
Gyzoltan
2022. november 04. 16:31
Stefka, Stefka! Te sem tagadod meg magadat, maradsz ócska "propagandpista"... "„Az ötvenhatos forradalom, a rákosista kommunista diktatúra elleni felkelés október utolsó hetében robbant ki egy napfényes, őszi délutánon. Az eleinte békés felvonulást, tiltakozást október 23-án éjjel, a Magyar Rádió előtti ávéhás vérengzés változtatta forradalommá, fegyveres harccá." Arról beszélj, hogy hónapokig uszított a zsidó világmédia, hogy a zsidó ügynökök segítségével, a megfelelő időben törjön ki a harc, csak azért, hogy honfitársaid elindíthassák a "Szuezi Kalandot"... Budapest volt a szemafor, a zöld jelzésre indulhatott a támadás A Szuezi-csatorna megszerzéséért, a progresszív Egyiptom, Nasszer kiütésére... 1956 november 4.-én a várhatónál sokkal gyengébb volt az ellenállás, mivel a zsidó titkosszolgálat visszavonult, kiszállt a harcokból, az amerikai-orosz fellépés következtében.., a zsidóság érdektelenné vált... Maradjunk annyiban, hogy csak a magyarság számára volt 1956 forradalom..! Mások, téged meghaladóan, sokkal öszintébben tárták fel az összefüggéseket!
Bokros Birka
2022. november 04. 16:23
S jöttek az Ukránok, s jöttek az Ukránok!
csulak
2022. november 04. 14:02
Nyugatrol csak atok es megszallas jott Magyarorszagra , Keletrol is !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!