A megmozdulások motorjává váltak a diákok, de ezt maguktól tették

2022. november 02. 10:06

Azt kell elképzelni, hogy a diákok napi nyolc órában hallgatnak olyan tananyagot, amit nekik semmi kedvük megtanulni, bemagolni.

2022. november 02. 10:06
null
Schermann Fruzsina
Hírklikk

„Tulajdonképpen ma milyen az iskola világa?

Szerintem nyomasztó. Azt kell elképzelni, hogy a diákok napi nyolc órában hallgatnak olyan tananyagot, amit nekik semmi kedvük megtanulni, bemagolni. A tanár tudja, hogy értelmetlen leadni, mert nem ettől lesz majd valaki érett, és nem ettől lesz később valakinek jó munkahelye, vagy ettől lesz értelmes. Amit napközben meghallgattunk az órán, azt ugyan lejegyzeteljük, de még nem tudjuk. Napi nyolc óra után, ha hazamentünk, még több órát rá kell szánni arra, hogy megtanuljuk, amit lejegyzeteltünk, ha jó jegyet szeretnénk. Azért, hogy egy dolgozat után aztán az egészet elfelejtsük, mert nem használjuk többet. Maximum néhány év múlva, az érettségin kerül újra elő. Aztán vághatunk neki az újabb anyag megtanulásának. 

És milyen iskolát képzelnek el a diákok, milyent szeretnének?

Sokkal interaktívabbat. A frontális oktatás nem alkalmas ennyi diák nevelésére. Amikor egy tanár kiáll, és unatkozó, félig álmos diákoknak olyan anyagokat ad le, amiknek értelmük sincs, hogy leadják, az nem valami hatékony. Ha interaktívabb lenne a tanulás, megkérdeznék a diákok véleményét, aktív viták és beszélgetések zajlanának a tananyagról, párhuzamokat vonnának, összehasonlítanának korszakokat, az irodalom és a történelem jobban egybe lenne vonva, vagy a nyelvórákon nem a nyelvtanról szólna a nyelvtanulás, hanem a beszélgetésről, akkor picit életszerűbb lenne az egész. 

Az ADOM milyen akcióra készül a legközelebb?

Egyelőre próbáljuk magunkat összeszedni, mert elég sok energiát fölemésztett az eddigi tüntetések megszervezése. Aztán újult erővel vágunk bele a PSZ által bejelentett, november 26-i Kossuth téri tüntetés szervezésébe. Ez lesz a következő nagy akció.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2022. november 05. 14:34
Többen utalnak rá, minek megtanulni dolgokat. Másodpercek tőrt rásze alatt megkereshető az interneten. Na ez az. Itt van mindennek a gyökere. A feladat megoldó képessége az emberiségnek szép lassan, vaggy nem is lassan???? -el fog tünni. Ez a cél. Remélem tévedek, de az a erény véleményem, a mostani közéiskolások lesznek az elsők a civilizáció tőrténetében, akik nem tesznek semmit hozzá az előzményekhez, hanem csak elvesznek belőle, A most huszon évesek sem tettek már hozzá, de legalább nem vettek el az egyetemes tudásból. Miért van igy? Nyilván sok oka van. Az egyik valószinű a digitalizáció. Aztán az angol mint nyelv mindenek elé helyezése. A mi nyelvünk gondolkodásra, megoldásra késztet. És az angol, természetessen nem az irodalmi nyelvre gondolok, hanem a mindennapi pongyola nyelvre. Szomorú pálda az anerikai szleng. Habár vehetjük úgy is, az amcsik, mint minent ezt is lopták.
Szuper
2022. november 03. 10:54
Itt volt a 4 napos szabadság! Most lehetett volna csinálni a balhét reggeltől estig! Hol voltatok! Már még ezt a gané országot! Mit képzenek ezek magukról? Nehogy már a gyerek tanulni járjon az iskolába, a tanár meg tanítani! Vannak olyan szarháziak is, akik elfogadják azt, hogy a munkahelyen dolgozniuk (is) kellene! Hova fajul ez a Világ! Hallatlan...
Rugo
2022. november 03. 10:07
Ez a nő idióta. Sajnos a tanulás arról szól, hogy valamit nem tudok, és fáradtságos munkával el kell sajátítanom. Ebben segítenek a tanárok – de a diák helyett ők sem tanulhatják meg az anyagot. Teljesen értelmetlen arról a tananyagról interaktív vitát tartani a diákok bevonásával, amiről halvány fogalmuk sincs.
counter-revolution
2022. november 03. 06:53
Meglepő, hogy megint a zsidók állnak a felforgatás élére. Schermann...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!