Nem félünk, mert nem vagyunk hajlandóak félni

2022. november 07. 12:21

Tegyük tisztába, mi történt; természetesen szó sincs „berendelésről”. Interjú.

2022. november 07. 12:21
null
Vasvári Csaba
Népszava

Milyen érzés idegen ügynöknek, sőt, hazaárulónak lenni, legalábbis a kormánymédia szerint?

Nem tudom, hogy milyen érzés, mert egyik sem vagyok, úgyhogy erre nem tudok mit válaszolni.

Ha már egyszer »berendelte« az amerikai nagykövet, akkor nyilván »rendelt« is valamit.

Tegyük tisztába, mi történt; természetesen szó sincs »berendelésről«. A magyar igazságszolgáltatásnak az Alaptörvény szerint három fő szereplője van. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, a Kúria elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT). Az utóbbi egy bírák által választott közjogi testület. Jelen esetben az történt, amire egyébként már korábban is volt példa, hogy egy szövetséges ország, az USA nagykövetsége megkereste az OBT két erre kijelölt tagját, hogy a tanács szerepéről beszélgessünk. Téves az az interpretáció, hogy két beosztott bíró ment volna oda. Két, legitimációval bíró OBT-tagot keresett meg a nagykövet. Miért épp őket, miért nem az OBT elnökét? Mert a bírói tanács a speciális szaktudást igénylő feladatait az ilyen eljárásokra általános felhatalmazással bíró tagjai útján látja el; így lettem én az OBT szóvivője, Matusik Tamás pedig a nemzetközi kapcsolatokért felelős tag. Erről az OBT 2021-ben külön határozattal döntött, amit egyetlen tag, így Varga Zs. András, Kúria-elnök sem kifogásolt. Ezért felhatalmazással bírtunk arra, hogy eleget tegyünk a megtisztelő meghívásnak. Az sem titok, hogy mi hangzott el a találkozón, erről a nagykövetség – minket megelőzően – tájékoztatást adott: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral. Ergo, nem történt semmi különös.

Adott esetben az orosz nagykövetségre is elmennének?

Az OBT márciusban nyilatkozatot adott ki Ukrajna területi integritásának védelme érdekében, és szolidaritását fejezte ki a nemzeti függetlenségükért és demokráciájuk megőrzéséért folytatott harcban. Nem hiszem, hogy ezek után eleget tudnánk tenni egy ilyen elméleti meghívásnak. Ezzel szemben az USA hazánk szövetségese.”

Nyitókép: Twitter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caruso
2024. január 04. 06:59
A geci elmondja, hogy az USA szövetséges, ja és ezért te hazaárulóként cselekszel.
Salitis
2022. november 08. 19:28
"Az OBT márciusban nyilatkozatot adott ki Ukrajna területi integritásának védelme érdekében,..." És biztos, hogy ez minden eu tagállamban így történik? Ez az "igazságszolgáltatás" nevű hatalmi ág dolga?
florin
2022. november 08. 14:39
Minél jobban próbál védekezni a "független" ratyibíró, annál mélyebbre süllyed az elfogultsában
csulak
2022. november 08. 12:21
Te szarhazi Vasvari ! egyaltlan mit kerestel az amcsiknal, hisz SEMMI keresnivalod ott nincs ! hacsak nem hazaarulokent mentel oda kikapni a parancsokat ! Ha lenne egy csepp becsuleted es gerinced azonnal lemondanal ! de ezeket hirbol sem ismered ! Rohadj meg !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!