A „trópusi Trumpként” elhíresült Bolsonaro vereséget szenvedett

2022. október 31. 18:41

A világpolitika megkönnyebbülten fellélegzett, reméljük a magyar kormány is gratulál.

2022. október 31. 18:41
null
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást, Jair Bolsonaro pedig vereséget szenvedett. Vezetők szerte a világon sorra küldik a gratulációkat Lulának. Csak remélni tudom, hogy a magyar kormány sem hallgat tovább sokáig. A világpolitika megkönnyebbülten fellélegzett. Nem azért, mert a régi-új Lula elnök tökéletes lenne. De azt a károkozást, amit Bolsonaro az amazóniai esőerdő irtásától a demokratikus intézmények leépítéséig okozott, ijedten figyelte az egész világ.

Személyes okokból is szorosan követtem a választást, orvostanhallgatóként ugyanis rövid ideig dolgoztam annak idején Vassouras városának egyik kórházában. Ez a gyönyörű ország sokkal jobbat érdemel, mint a »trópusi Trumpként« elhíresült Bolsonaro. Lula kampányában az erdőirtás megfékezését, az őslakos kisebbségek védelmét, és mindenek előtt a szegénység, éhínség és nélkülözés enyhítését ígérte. A nemzetközi közösségnek, így az Európai Uniónak pedig támogatnia kell ezekben a törekvésekben.

Bolsonaro még nem ismerte el a vereségét, és sokan tartanak tőle, hogy nem is fogja, és Donald Trump 2020-as vereségéhez hasonló hazugságkampányt indít. Innen is látszik, micsoda károkat szenvedtek a demokratikus normák, melyeknek a békés hatalomátadás az egyik sarokkövük. Értjük, hogy miért elvbarátja a Fidesznek a szélsőjobboldali, autoriter, populista politikus, akit februárban Orbán Viktor, júliusban Novák Katalin biztosított támogatásáról. De hogy a magyar érdekeket ez szolgálná, azt őszintén nem gondolom.”

MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. november 01. 15:11
Ócska luvnya! Az új brazil komcsi vezér súlyosan Amerika és ukrángyűlölő, de oroszbarát. Reméljük k gratulálsz neki!
csulak
2022. november 01. 14:44
Beszelj a 4.5 milliardrol amit sikkasztottal Csekk kati elvtarsno !
néhai Ch.Pilot
2022. november 01. 12:34
A kiélt kínai kurva kinézetű kanadai kommunista komisszár asszony ezúttal is téved. Még pedig nagyot. Ha Bolsonaro nem ismeri el a vereségét, és hazugságkampányt indít a választási eredmények ellen, akkor nem a Fideszre, hanem az egyesült ellenzékre hasonlít, a DK-Momentum-Segglik (ex-Jobbik)-MSZ(M)P-LMP-Párbeszéd lehet a testvérpártja. Ugyanis ők viseldkedtek idén immár negyedszer úgy, ahogy Cseh "Guevara" Katalin állítja.
Brandon the great Negro
2022. november 01. 12:16
Egy gyors listát kérhetnék, hogy ezzel a választással, ha már szóba hoztad, mekkora károkat szenvedtek a demokratikus normák amik innen is (honnan?) látszanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!