Történelmileg igencsak hitelesre sikeredett alkotást láttunk

2022. október 21. 06:01

A filmet megnézni nem kell félnetek, jó lesz!

2022. október 21. 06:01
null
Borvendég Zsuzsanna
Facebook

„Tegnap én is láttam a filmet, ott voltam a sajtóvetítésen. Kíváncsian vártam a reakciókat, de azért nagyjából sejtettem, hogy ez a film kiveri a biztosítékot. Kifejezetten jó mozi lett, minden pillanatát élveztem. Mítoszt épít Antall József köré? Igen, valóban kevéssé árnyalt az ő figurája. De kérdem én: csak Göncz Árpád köré lehet mítoszt építeni? Történelmileg igencsak hitelesre sikeredett alkotást láttunk. Persze egy filmben sűrítve kell bemutatni az eseményeket, de ez a történelmi hitelességéből nem vesz el semmit. Mondjuk az előbb olvastam az egyik portálon, hogy majd biztos jönnek a történészek és elmondják, hogy a film hiteles, de ez nem számít, nem ez a lényeg.

Szerintem meg de. Bátran nekimegy a film azoknak a hamis toposzoknak, amelyek máig meghatározzák a közgondolkodást, a közvélekedést. És még azt sem lehet az alkotók szemére vetni, hogy az egyik hamis toposz helyett létrehoznak egy másikat, ugyanis Antall József karaktere ugyan idealizált, de a taxisblokád idején valóban emberfeletti helytállást tanúsított, ez megkérdőjelezhetetlen. Idővel megszületnek majd az Antall kormányzat tevékenységére vonatkozó elemzések is.

Az elmulasztott lépések, a hibás döntések mérlegelése még hátravan, az utókor ezt a feladatot is elvégzi majd, de azon az alapállításon, hogy a taxisblokád idején az SZDSZ egy puccskísérlet lehetőségét látta a krízisben, és hogy ebben Göncz Árpád teljes mellszélességgel segítette pártját, hogy nem államfőhöz méltó módon viselkedett, és hogy messze túllépett hatáskörén, nem fog változtatni. A filmet megnézni nem kell félnetek, jó lesz!”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. október 21. 14:45
Hol vannak a baloldali remekművek? Ez egy szabad ország, hát miért nem csinálnak filmet a hős pönc árkiról aki foga között sárga taxival mássza meg az Erzsébet-hidat és nem lövet az ablakba? Nincsen baloldali film? Ami van az meg ilyen tinglitangli blődség? Hol vannak a kurvajó libernyák filmek?
AGab
2022. október 21. 10:51
Ennek a véleménynek nagyon örülök. Még nem láttam a filmet, de Borvendég véleménye talán a legfontosabb kritérium a szememben erről a korról.
Galerida
2022. október 21. 10:36
Az a hátránya a dokumentált, tényfeltáró filmeknek és írásoknak, hogy feleslegesen bosszantják fel az érdeklődőt! A leleplezett ballib bűnözők meg röhögnek az egészen, miközben a hatalmas lopott vagyon biztonságában kavarnak tovább, mintha misem történt volna. Amúgy meg nem is történt...
Kanóc
2022. október 21. 08:24
" ...Antall József karaktere ugyan idealizált...Az elmulasztott lépések, a hibás döntések mérlegelése még hátravan, az utókor ezt a feladatot is elvégzi majd..." Akkor mégis mitől hiteles a film történelmileg? Nagyon tisztelem Borvendég munkásságát, mert abszolút hiánypótló -sajnos -, de ebben a bejegyzésben mégis több igazodási kényszer van, mint tényfeltáró attitűd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!