Újrakezdik a turulszobrok ledöntését

2022. október 17. 09:47

Most, az ukrán-orosz háború pusztításának idején újra megalázták a kárpátaljai magyarokat.

2022. október 17. 09:47
null
Stefka István
Stefka István
PestiSrácok.hu

„Rossz előjel, de ami most történik Ukrajnában a kisebbségekkel, a magyar, az orosz, a román, a rutén nemzetiségekkel az a második világháború előtti feszült éveket idézi. Bár az Antall-kormány megkötötte az ukrán-magyar alapszerződést, ami európai, emberi jogokat ígért Kárpátalján a csaknem kétszázezer őshonos magyarnak, nem sokkal utána Ukrajnában az elmúlt évtizedekben folyamatosan szűkítik a magyarok elemi jogait, nyelvhasználatukat, kultúrájuk szabad művelését. Most az ukrán-orosz háború pusztításának idején újra megalázták a kárpátaljai magyarokat.

A munkácsi várban ledöntötték s lehajították a mélybe a turulmadaras emlékművet és helyére Ukrajna címerét állítják. A hírek szerint a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága döntött erről. Ennek értelmében, a munkácsi várban működő történelmi múzeumot megbízták azzal, hogy szereljék le a turulszobrot a vár fokán álló obeliszkről, és helyére helyezzék el Ukrajna állami jelképét, az úgynevezett »trizubot«, azaz a háromágú szigonyt. A Turul emlékművet eredetileg a millennium évében, 1896-ban állították fel, majd 1924-ben a Kárpátalját megszálló csehszlovák csapatok lebontatták. A megsemmisült emlékművet a fennmaradt tervek és fotók alapján Pákh Imre, munkácsi származású üzletember készíttette el és állíttatta vissza 2008-ban édesapja, Pákh Sándor kívánságára. Az egytonnás Turul-szobor 2,5 méter magas, szárnyainak fesztávolsága 6 méter, a csőrében lévő kard súlya 70 kilogramm. A talapzat és a szobor együttes magassága 25 méter. Az emlékmű a várral együtt Munkács legnépszerűbb történelmi és idegenforgalmi látványossága volt.

Nem térnék ki most arra, hogy ez a gyalázatos tett a munkácsi ukrán vezetés részéről, egyáltalán ez a magyarellenes provokáció akkor zajlik, amikor az ukrán-orosz fronton tízezrek halnak meg, milliók válnak hajléktalanná és súlyos energiaválság robbant ki Európában. Nem mellesleg Magyarország legnagyobb humanitárius segítsége révén már eddig egymillió-háromszázezer ukrán állampolgár menekült hozzánk, ahol menedéket, szállást, egészségügyi ellátást, élelmiszert kapnak, ha kell munkahelyet, gyermekeiknek oktatást, tovább tanulási lehetőségét. Ezeknek úgy látszik semmi sem elég, a kinyújtott kezet elutasítják. Nyilván, hogy Munkács érzéketlen apparátusa Kijev beleegyezése nélkül semmit sem tehetett volna. Mint, ahogy a Vereckei-hágó magyar emlékművét is folyamatosan rongálják, meggyalázzák. Valószínű, nem az ukrán hivatalos politikától eltérően.”

Kapcsolódó

Ukrán címerre cserélik a munkácsi várban lévő turulmadarat

A munkácsi képviselőtestület szólította fel a helyi történelmi múzeumot, hogy cseréljék a jelképeket. Bővebben...

Nyitókép: MTI / Friedmann Endre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ozdiszatir
2022. október 17. 23:40
Hogy hazudik a vén kommunista...1 350 000 menekültet fogadtunk be...abból 1 000 000 ki sem szállt, 25 000 maradt itt kábé. Emlékszem már akkor is gusztustalunul bézett ki, amikor az egyesen pofázott fekete-fehérben...eskü!
ozdiszatir
2022. október 17. 23:39
Hogy hazudik a vén kommunista...1 350 000 menekültet fogadtunk be...abból 1 000 000 ki sem szállt, 25 000 maradt itt kábé. Emlékszem már akkor is gusztustalunul bézett ki, amikor az egyesen pofázott fekete-fehérben...eskü!
ozdiszatir
2022. október 17. 23:33
Ki ez a csunya bácsi?
Házam Hazája
2022. október 17. 20:53
Kizárólag Turul madárral ellátott ruhaneműben engedném be bármely ukrán állampolgárt Magyarország területére. Noár biznisz?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!