Make love, not war!

2022. október 31. 07:35

S aztán kitört. A szabadság. És részese lett az összes kib…szott párttitkár és pártmufti, a büdös szájú munkásőr és az önkéntes rendőr.

2022. október 31. 07:35
null
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Hidegháború volt. Úgy gyűlöltük a Szovjetuniót, mint a sz…rt. És e kib…ott világ összes kib…ott párttitkárát és pártmuftiját, a büdös szájú munkásőröket és önkéntes rendőröket, és Utas és holdvilágot játszottunk és Gubbióba készültünk szerzetesnek vagy az NSZK-ba akárminek, vagy »Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk / Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk? / Itt van a város, vagyunk lakói / Maradunk itt, neve is van: Budapest« – és maradtunk aztán, és kád szélén, súrolókefével avattuk be a farmerunkat, a János-kórház illetékes rendelőjébe jártunk, mert az »endékás« csajok nem kívánt következményeket is hoztak nekünk nagy szeretettel a Balatonra.

És azt álmodtuk, hogy egyszer majd nem ez lesz és nem így lesz, egyszer majd mi is szabadok leszünk. És aztán elvittek katonának. Az csak nagyon nehezen hasonlított a szabadságra. Pontonos hidász lettem Ercsiben, vagy mosogattam, vagy sz…rt pucoltam, vagy Bendzsák Gyula alezredes elvtársat vittem haza a HEMO-ból, ahol estére úgy berúgott, hogy behugyozott, és arra gondoltunk, milyen lenne, ha ezen a hugyosjózsin múlna az életünk, miközben megtámadnánk az osztrák hegyivadászokat, mert valamilyen rejtélyes oknál fogva nekünk állandóan szerencsétlen osztrák hegyivadászok jutottak. És én, és mi látatlanban is imádtuk az összes osztrák hegyivadászt. Csak azért, mert osztrákok voltak. Mindenkit szerettünk látatlanban, aki tőlünk nyugatra volt.

»Minket a tánczene-szó, valami »I love you so« hozott össze. / Valami dal, amibe azt magyaráztuk mi bele, / hogy du-bi-du-bap-da-di-bi-bu-bu-bap-du-bom / Óh, az az énekes bármiről énekelt, / úgy tudtuk róla mi, hogy jobb ő, mint mi vagyunk. / Hogy az ő élete sokkal többet ér, mint mi vagyunk. / És mi most itt vagyunk, és amit mi tudunk / és mi belénk szorult, nem tudjuk magyarul, / s nincsen megírva az angolul.«

Talán ezért. Ezért is… S aztán kitört. A szabadság. És részese lett az összes kib…szott párttitkár és pártmufti, a büdös szájú munkásőr és az önkéntes rendőr. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A mi szabadságunk. És nem kellett bemutatnunk a személyinket soha többé, egyetlen kocsmában sem. Azt gondoltuk, a hidegháborúnak vége. S hogy Fukuyama egy zseni, s hogy majd »a hozzáértő, dolgozó nép okos gyülekezetében« hányjuk-vetjük meg száz bajunk.

Hát egy lósz…rt, mama. De legalább abban biztosak voltunk, hogy háború nem lesz többé, se hideg se meleg, a »make love, not war« generációja ott Nyugaton legalább ezt elintézte akkor örökre, ez a sok hülye meg itt nem akar úgyse, se ereje, se hite nincsen hozzá. Harminckét éve volt. Annyi még József Attilának is jutott. És minden illúziónk odalett.”

 

Nyitókép: Magyar Nemzet

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Funjoe
2022. november 01. 07:30
Szabó alezredes ha berúgott átjött a körletbe és megfenyítette szolgálatot hanyagság miatt.Segg részegen.A tisztikar egyet jelentett az alkoholista gerinctelen hipokritával.
Székely Dózsa György
2022. október 31. 14:21
Zsoca le tudsz írni úgy egy bekezdést hogy nincs benne a "szar" szó? Ömlik a moslék a szádból te alpári bunkó
bruboxster
2022. október 31. 14:18
Zsolt, ez most nagyon pontos, nagyon jó írás!
zorroro
2022. október 31. 13:30
Az idézett dalszöveg attól a Bereményi Gézától való, akit a zsóti pár éve "beszari, megfelelési kényszeres, segghülyének" nevezett. "...láttam a fényképét. Egy alkoholista vén fasznak tűnik rajta" - írta vót ez a nagyon következetes, komolyan vehető elme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!