Nem olyan ördögtől való a gondolat, hogy Biden szabotálta az Északi Áramlatokat

2022. október 02. 16:17

Lehet, hogy Biden kormányzatát egyedül az oroszokkal történő eszkaláció mentheti meg. Ne higgyék, hogy nem így gondolja.

2022. október 02. 16:17
null
John Daniel Davidson
The Federalist

„Számomra valószínűtlennek tűnik, hogy Oroszország felrobbantotta volna az Északi Áramlatokat, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezzel Moszkva egyetlen nem nukleáris stratégiai eszköze tűnt el, amivel nyomást gyakorolhat Nyugat-Európa felett. Ha a cél az volt, hogy közöljék: »Németország megfagy ezen a télen«, miért nem kapcsolták le egyszerűen a vezetéket, és miért nem tudatták a világgal, hogy Oroszország tette?

Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az amerikai különleges erők a Fehér Ház utasítására tették ezt. Tucker Carlson a hét elején a Fox Newson vetette fel ezt az ötletet, és többek között Aaron Blake, a The Washington Post munkatársa is gúnyolódott rajta. Az elméletet azonban nem lehet ilyen könnyen elvetni – már csak azért sem, mert ahogy Carlson és mások is megjegyezték a szabotázs után, maga Biden mondta még februárban, hogy ha Oroszország megszállja Ukrajnát, akkor nem lesz többé Északi Áramlat 2, »véget vetünk neki«.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy a Biden-kormányzat miért tenne ilyen drasztikus lépést, meg kell értenünk valamit, ami a demokratákra közel két évtizede, de legalább is Barack Obama kormányzása óta jellemző: hajlamosak az amerikai külpolitikát elsősorban a belpolitika eszközének tekinteni. A 2006-os félidős választások előtt az iraki háborúval szembeni opportunista ellenállásuktól kezdve Obama Iránnal, az arab tavasszal és különösen Oroszországgal kapcsolatos politikájáig a demokraták a külföldi eseményekre adott válaszaikat belpolitikai, pártpolitikai szemüvegen keresztül kalibrálják”.

Nyitókép: Oliver Contreras / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. október 03. 13:52
Egy értelmes cikk erről: Hegyi Gyula: Európa felrobbantása. Az Indexen jelent meg, nem is értem, Hogy a Mandiner miért nem hozta le.
Papamaci1957
2022. október 03. 13:51
1983-ban felrobbant egy szibériai gázvezeték. Az ok: a szovjetek kémek által lopott COCOM listás technikát építettek be. A megbízó egy hárombetűs szervezet volt, de nem a KGB. Lehet talágatni. Ennyit az önrobbantásról.
madar299
2022. október 03. 09:21
Végre látok már egy gyertyát is ebben a nagy sötétségben , aztán majd lőn világosság !
FeketeFehér
2022. október 02. 23:47
"az extrém inflációs uzsorakamat elkerülése kizárólag Oroszországtól függ" Nem, az európai pénzügyi rendszer szerencsére nem függ az oroszoktól. Oroszország pénzügyi teljesítménye az tizedrésze sincs az európainak. Nem számít. Ja, hiteleim már nincsenek, megtakarításaim meg vannak. Oroszország meg bekaphatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!