Gábor György: „Az a helyzet, nincs olyan, hogy egyház”

2022. október 06. 14:49

Nem lenne szabad engednie, hogy tudósi szerepét ennyire eltorzítsa az Orbán-kormány utálata.

2022. október 06. 14:49
null
Köntös László
megvanirva.hu

„Az ismert liberális vallástudós ezzel a meglepő kijelentéssel állt elő. Tette ezt abból az alkalomból, hogy a HírKlikk megkérdezte (Gábor György: a Fidesz-hatalom a vallásból, a vallási érzületből politikai erőforrást csinált), mit szól ahhoz, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter az egyházi felsőoktatási intézmények vezetőinek tartott előadásában (Csák: A magyar jövő őrzői az egyházak) azt mondta, hogy a »Magyar jövő őrzői az egyházak«, és azt is, hogy »a nemzet másik gyökere a sorsa, és az egyházak a magyar történelem során mindig ott voltak az élvonalban, amikor a nemzet konfliktusba keveredett vagy amikor építkezett. Politikai erők jönnek-mennek, de az egyházak állandók, és Magyarország nem létezik nélkülük.«

Rendben van, én megértem, hogy Gábor György politikai meggyőződésébe eléggé nehezen fér bele az egyháznak mint a keresztény magyarság egyetlen történetileg folytonos intézményi képviselőjének az elismerése, de azért talán nem lenne szabad engednie, hogy tudósi szerepét ennyire eltorzítsa az Orbán-kormány utálata.

Mert lássuk be, komoly ember – bármiféle világnézetű is legyen – nem mond olyat, hogy nincs egyház. Ez nonszensz, polgárpukkasztásra alkalmas, no meg arra, hogy az egyház provokatív támadásával és fogalmi megszüntetésével valahogy a nyilvánosság felszínén tartsa magát. Mondjuk, ezzel nincs egyedül. Azért nonszensz, amit állít, mert az igaz ugyan – ahogyan erre rámutat –, hogy az egyház története ellentmondásos folyamat, de ez még nem szünteti meg és nem írja felül a keresztény hitnek azt a történeti folytonosságát, állandóságát és közösségét, amelyet az Apostoli Hitvallás oly’ tömören állít, és amelyet az egyház elvont fogalmával jelölünk.

Persze, ez a fogalmi bűvészkedés, amit a jeles vallástudós bemutat, nem újkeletű. Ez a dekonstrukció módszere, amely abban látja hivatását, hogy a hagyományban rögzült valóságértelmezési alapfogalmakat széttrancsírozza, ízekre szedi, hogy aztán a végén bebizonyítsa, eme értelmezések alapfogalmai történetileg és filozófiailag tarthatatlanok. A trükk egyszerű. Fel kell tenni a kérdést: mi az egyház? S ha nem lehet mindenki számára egyértelmű meghatározást adni rá, akkor kész a formállogikai következtetés: nincs olyan, hogy egyház.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. október 07. 11:08
GÁBOR GYÖRGY NEM "TUDÓS". PUSZTÁN EGY ÖNJELÖLT NARCISSZISZTIKUS PSZICHOPATA GYŰLÖLKÖDŐ--MINDEN ÉS MINDENKI ELLEN, AKI NEM ÚGY GONDOLKOZIK, MINT Ő.
péterx
2022. október 07. 07:55
"Jeles" tudós? Inkább egy közepes / vagy annál is gyengébb / szavakkal zsonglőrködő kókler.
Zajzon
2022. október 07. 07:38
Sokat olvasott ez a Gyuri, az egyszer biztos, de mire ment vele, ha csak egy ócska DK-s propagandista maradt.
Sincero
2022. október 07. 03:06
Egyértelmű, hogy számára Egyház nincs, hiszen Jézus sincs. Nehéz lenne ezzel ellenkező véleménnyel a rabbiképzőben tanítani. Egyház helyett azonban van neki szanheddrin és Annás-Kaifás. Nem irigyeljük tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!