A Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris

2022. október 03. 09:35

Veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre. Interjú.

2022. október 03. 09:35
null
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Hírklikk

„Kocsis Máté új törvényjavaslatot nyújtott be, eszerint »a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható.« Vagyis örökös veszélyhelyzetet vezethet be a hatalom?

Ez jó ideje, és most is így van. A parlament és a kormány közötti hatáskörmegosztásban általában a parlamenti ellenőrzéssel és döntéssel lehet korlátozni a kormány felhatalmazását. Egy olyan parlamentben, ahol kétharmados többség van, és a kormány »csóválja« az országgyűlést, lényegében nincs jelentősége, hogy éppen hány napot szab meg a törvény. Tulajdonképpen veszélyhelyzetben élünk folyamatosan, merthogy a kormány fel van hatalmazva mindenre. 

Akkor miért kell az örökös veszélyhelyzet Orbánnak és a Fidesznek? Ez egy újabb lépcső lenne a teljhatalom megszerzésére?

Az nem nagyon látszik, miért volna szükséges, mert olyan helyzet nem volt, hogy a parlament akadályozva lett volna. Nem volt olyan típusú vészhelyzet, hogy a parlamenti képviselők ne tudtak volna törvényt alkotni. Szakmányban alkottak folyamatosan a vészhelyzet ideje alatt is. Azt hiszem, a kormány folyamatosan visszaél ezzel az intézménnyel.

De miért van rá szükségük?

A magyar közvélemény lassan hozzászokik ahhoz, hogy a kormánynak ilyen jogai vannak. A Fidesz hatalomgyakorlása tisztán és erősen antiparlamentáris. Nem csak a bírói függetlenséggel van baja, és nemcsak a jogállamot építi le, hanem a parlament jogkörei sem működnek. Az országgyűlés tulajdonképpen egy durva politikai szavazógép. A veszélyhelyzet azért kell, mert ez egy ilyen típusú hatalomgyakorlás. Egyébként pedig »cikis« helyzetekben a kormány gyorsan tehet meg valamit. Például a vészhelyzetet kihasználva, sikerült rátenyerelnie magáncégekre, és egy csomó más ilyen dolgot is meg tudott tenni.”

Kép forrása: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2022. október 03. 22:32
Kurva anyád.
hátakkor
2022. október 03. 19:57
"A FIDESZ HATALOMGYAKORLÁSA TISZTÁN ÉS ERŐSEN ANTIPARLAMENTÁRIS" Akkor segítek: választók összerakják a parlamentet. Ez eddig nem bonyi.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. október 03. 16:33
Látom nehezen tudják értelmezni hogy pont azért adunk kétharmadot a fidesznek évről-évre minden egyes választáson hogy ilyen nyekergő fleckeknek SEMMILYEN beleszólása se legyen a kormány munkájába.
fogd a pénzt és kuss
2022. október 03. 15:12
az ilyen szobatudósokat nem ártana néha szembesíteni a valósággal. pl. megnézhetné az orosz-ukrán frontot hülye balfék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!