És a pedofilokat ki érti meg?

2022. október 11. 10:34

Jöhetnek a fíliák, a nekrofíliától kezdve a gerontofíliáig, minden. És ne legyenek illúziónk: jönni is fognak.

2022. október 11. 10:34
null
Köntös László
megvanirva.hu

„A »fundamentalista« keresztényeket, vagyis azokat, akik a Biblia alapján felülírhatatlan igazságnak tartják azt, hogy Isten az embert férfivá és nővé teremtette, s ennek következtében a szexualitás kizárólagosan normatív terepe a férfi-nő viszony, gyakran éri az a vád, hogy vallási alapú korlátoltságuk és bigottságuk miatt valójában szeretetlenek, intoleránsak, gyűlölködők mindazokkal szemben, akik a hagyományos heteroszexuális normákat már nem tartják érvényesnek, s a normaképzést a szubjektum hatáskörébe utalják. A »fundamentalisták« úgymond beleragadtak saját megkövült világukba, s ez a sajnálatos körülmény óhatatlanul is gátat szab annak, hogy megértsék nem heteroszexuális embertársaik belső érzelmi világát.

A két nézőpont közötti sokszor meddőnek tűnő vita során viszont rendre elsikkad az az elvi háttér, amely az álláspontok közti szakadékot áthidalhatatlanná teszi. Míg ugyanis az LMBTQ-ideológia a szubjektumot, az egyén érzelemvilágát teszi hivatkozási ponttá, érvelésének alapjává, addig a »fundamentalista« keresztény azt állítja, hogy a szubjektum érzelemvilága nem lehet mérce, hiszen belső képlékenysége miatt éppen az a viszonyítási pont hiányzik belőle, amelynek alapján mozdíthatatlan határvonalat tudna húzni a szexuálisan jó és rossz közé.

Ha ugyanis az egyén érzelemvilága a bírája a szexuális normáknak, ha a szexuális irányultságok, nemi identitások megítélésének kétségkívül nehéz erkölcsi kihívásában az a legfőbb kérdés, hogy mit érez az egyén, s miként lehet érzelmi igényeihez átalakítani a heteroszexuális normavilágot, akkor elvileg nyitva áll az út olyan szexuális viszonyok normatívvá alakítása felé, amelyeket ma még elég nehéz elképzelni.

Mert miért ne lehetne megérteni és empátiával fogadni egy pedofil viszonyt, amelyben mindkét fél szereti a másikat? Mint tudjuk, a pedofília melletti érvelésnek már elég komoly irodalma van. És miért ne lehetne megérteni azt is, ha valaki a kutyájával szeretne kialakítani nyilvánosan elismert bensőséges viszonyt? Ma még ez groteszknek tűnik? Holnap már nem lesz az.  A szeretet az szeretet, ugyebár. No és mi van a többnejűség, avagy a többférjűség esetén? Ha az egyén érzelemvilága dönt, s nincs abszolút viszonyítási pont, amely felülírja az egyén igencsak bizonytalan belső világát, akkor bármi lehet. Jöhetnek a fíliák, a nekrofíliától kezdve a gerontofíliáig, minden. És ne legyenek illúziónk: jönni is fognak

Mert egy olyan társadalomban, ahol az egyén érzelemvilága mindent felülír, s az egyetlen erkölcsi parancs az egyén belső világának legitimálása, nincs megállás.”

Nyitókép: Gyerekek a kecskeméti Magyar Népmesék játszótéren (Fotó: MTI/Bús Csaba)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton84
2022. október 11. 21:09
Tímár László VII. kerületi fideszes Kaleta Gábor A saját nevelt lányát molesztáló Fohsz Tivadar T. László A lista hosszú lenne az aberrált fideszesekből. Különdíj jár a 78 éves Szabó András, fideszes polgármesternek, aki feleségül vett nála 60 évvel fiatalabb, helybéli lányt.
LancelotDuLac
2022. október 11. 15:49
"És a pedofilokat ki érti meg?" - erről a fideszt kell megkérdezni - ők a gyakorló szakemberek, a katolikus egyházzal együtt!!
Trombitás Keresztély
2022. október 11. 14:13
A tata már a megértésért protestál? Hát, igen. Az egyház az, ahol ezek legtöbbje tenyészik.
fintorman
2022. október 11. 13:58
Pontosan ez fog történni. Jönnek majd a fíliák, mert kinek ártanak vele, ha kölcsönös beleegyezéssel történik. A végén pedig majd a pedofília is sorra kerül. Már most el akarják érni, hogy ne pedofilnak, hanem "kiskorúhoz vonzódó személy"-nek hívják őket, mert az nem olyan stigmatizáló. Ugyanazt az elfogadást akarják manipulatív módon elérni, mint az LMBTQ-k. Egy normális országban már azt sem szabadna hagyni, hogy közbeszéd induljon meg a pedofíliáról, mert azzal már egy lépést teszünk az elfogadtatása felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!