Föl van adva a lecke az ország összes középiskolai tanárának

2022. október 26. 11:15

Hogyan viszonyul Petőfi szabadszájúsága a pécsi gimnazista produkciójához?

2022. október 26. 11:15
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Lecke, tanároknak.

Föl van adva a lecke az ország összes középiskolai tanárának, legalábbis azoknak, akik időnként az élet fontos kérdéseiről is beszélgetnek a diákjaikkal. Most arról kell hitelesen töprengeniük az osztályuk előtt, hogy hogyan viszonylik a Holt költők társasága, a márciusi ifjak világrengető bátorsága, Petőfi trágárságig menő szabadszájúsága a pécsi gimnazista produkciójához. 

Mert hát a fene megette azt a fiatalembert, aki már 18 évesen konformista, akibe egy csepp lázadás sem szorult. Hiszen még Rómeó és Júlia is lázad a szerelmükkel, a fél világirodalom azokat az ifjakat dicsőíti, akiknek bátorságuk volt szembeszegülni a hatalommal, a renddel. 

Most akkor hogy van ez? Miért volt igaza Petőfinek, és miért nem volt igaza a pécsi diáklánynak? Vagy igaza volt? 

Ha a diákoknak kész válaszaik vannak, azokkal nemigen lehet mit kezdeni. De ha kérdéseik vannak, akkor itt az ideje, hogy a tanáraik segítsenek nekik válaszokat találni. 

Mondom, föl van adva a lecke. A pedagógus kar próbatétele, hogy megfelel-e a feladatnak.

(A trágár diáklányról írott bejegyzésem, amit innen a személyeskedve mocskolódó kommenthad miatt töröltem, fönt van a Mandineren, akit érdekel, ott megtalálja.)”

Kapcsolódó

„A faszomat bele!" - új baloldali „csillag" született az október 23-i tüntetésen (videó)

„Ha el sem hiszed, hogy én, és mi vagyunk a jelen, és a kibaszott jövő" - szögezte le felszólalásában Pankotai Lili. A tanártüntetésnek induló, aztán baloldali tüntetéssé váló október 23-ai megmozdulás során egy pécsi végzős gimnazista, Pankotai Lili egy slam poetry-re emlékeztető „művet" adott elő.

***

Aki úgy beszél, mint egy riherongy, azzal úgy is bánnak, mint egy riheronggyal

„Természetesen a majdnem felnőtt lányt sem menthetjük fel, hiszen 17-18 éves korában az ember már kezdi érteni, hogy minek mi a következménye. Az igazi bűnös mégsem ő, hanem azok, akik ezzel az amúgy középiskolai dolgozat szintű, viszont trágár irománnyal fölhívták a színpadra, és akik ma is tovább tolják maguk előtt.

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. október 28. 19:21
A káromkodás elitélendő, de a "Tiszta szívvel" elgondolkoztató. A káromkodás messze van az emberöléstől.
01234567890
2022. október 28. 16:43
A közel 60 éves Zsóti káromkodása sem kutya, Zsóti fideszes, neki szabad, Lili nem fideszes, akkor kussoljon.
Hesperia
2022. október 27. 12:44
Még mindig a fentiekhez, ti. hogy lázadás, bátorság és antikonformizmus-e, ami vasárnap a pécsi gimnazista szájából elhangzott: Csak úgy bambulva nézelődtem a mai Mandiner címlapon, mikor hirtelen kiverte a szememet pl. ez: https://mandiner.hu/cikk/20221027_neven_nevezem_kulfold_velemeny_laborczy_szilvia_migracio_parizs Tessék. EZ például pont az a téma (és az az álláspont!), amit felvállalhatna egy mai európai (pl. magyar) gimnazista, mint valódi, a korosztályát, a jövőjét, az életünket, a minket körülvevő fojtogató álszentséget példázó problémát. Ha ERRŐL slamelne valaki, akár trágárságokkal spékelve is, arra azt mondanám: ez már igen, ez bátorság. És persze nem véletlen, hogy ilyet nem látunk, merthogy azért nem dícséret járna a mai magyar humán értelmiség részéről, sőt. Nem belépőt jelentene a pécsi (vagy bármely) egyetemre, hanem ellenkezőleg. Hát erről van itt szó.
bölcsbagoly
2022. október 27. 11:20
Meg lehet kövezni, de véleményem szerint a három költőóriás (Ady, JA és Petőfi) sem viselkedésében sem gondolkodásában nem tekinthető példaképnek! Nem véletlen a sorsuk alakulása sem! Igy a szerző rossz példát tűz ki követendőként a középiskolai tanárok elé, akik javarészben szintén alkalmatlanok arra a pályára, amire kerültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!