Személyes megjegyzések a köznevelésről, pedagógusokról

2022. október 05. 20:54

Óvatosak kell legyünk a hazai helyzettel kapcsolatos általános kijelentésekkel, szlogenekkel: bármire hozhatunk példát, és annak az ellenkezőjére is.

2022. október 05. 20:54
null
Bajor Péter
Facebook

„Személyes megjegyzések a köznevelésről, pedagógusokról.

1. A köznevelés hatalmas rendszer, sokféle korosztállyal, intézménytípussal, földrajzi adottsággal, sokféle célfeladattal, programmal, 150 ezer pedagógussal… Óvatosak kell legyünk a hazai helyzettel kapcsolatos általános kijelentésekkel, szlogenekkel: bármire hozhatunk példát, és annak az ellenkezőjére is, bármit és az ellenkezőjét is könnyen bizonyítani lehet... Természetesen azért vannak általános szempontok is.

2. Sok száz, sőt, több ezer intézmény példamutató rendben és szakmaisággal működik, elkötelezett vezetőkkel, motivált nevelőtestülettel, elégedett gyerekekkel, tanulókkal, szülőkkel. A jelenlegi keretek között.

3. A kiválóan működő intézmények, az elkötelezett pedagógusok munkája nyomán kimagasló eredményeket produkálnak. Nemcsak a versenyeredmények, hanem a sok – személyes kibontakozást támogató – fejlesztési munka terén is, aminek az eredménye nem mérhető versenyeken.

4. A hazai közoktatást/köznevelést sok nehezítő hatás érte az eltelt 50 évben, amik nem tettek jót a szakmai munkának, és a pedagógusok helyzetét is rontották: politikai kontraszelekció, anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, leépítések, iskolabezárások, adminisztratív terhek, szomorú pályaelhagyási hullámok, elmaradó szerkezeti átalakítások, szakmai célok halogatott reformja, politikai alapú hisztériakeltés stb.

5. A politikai szereplőknek le kellene mondaniuk a demagóg politikai haszonszerzés lehetőségeiről. Rosszat tesz, devalváló hatású, ha a maguk ügyeiben amúgy tehetetlen politikusok beállnak szakmai ügyek képviselői közé »egyetérteni«, »tiltakozni«, hirtelen »felháborodni«.”

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila a nagy
2022. október 06. 20:33
Nekem csak két kérdésem lenne. Legelőször is szeretnék már végre valódi tanároktól,valódi fizupapírt látni. Másodszor pedig tudni kellene ki vitte ki az utcára a gyerekeket? Már a szeptemberi sztrájk alkalmával sem nyilatkoztak a megkérdezettek, hogy mennyit keresnek. A diákok meg még azt sem tudták, hogy miért tüntiznek. Amúgy az én időmben (80-as 90-es évek) elképzelhetetlen lett volna, hogy a diákok a tanárokért tüntizzenek. És nem csak azért, mert a diákok nem mentek ,de szerintem a tanárok sem engedték volna. Én szégyellném magam,ha valaki más tüntetne az én füzetésemért.
Sróf
2022. október 06. 11:03
Jó pár éve kialakult egy rossz szokásom: bármilyen tüntetésről van szó, az első, amit megnézek, az egyentáblák mennyisége és aránya. Számomra az a leginformatívabb.
j.lukacs
2022. október 06. 10:19
Na végre, egy normális ember!
Polgári attitűd
2022. október 06. 09:57
"Sok száz, sőt, több ezer intézmény példamutató rendben és szakmaisággal működik, elkötelezett vezetőkkel, motivált nevelőtestülettel, elégedett gyerekekkel, tanulókkal, szülőkkel. A jelenlegi keretek között." Ezt azoknak, akik szerint a tanárok nem dolgoznak, alkalmatlanok, lipsik, hazaárulók, kommunisták stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!