Mihail Gorbacsov

2022. szeptember 01. 21:44

A Szovjetunió utolsó vezetője hétfőn hunyt el. Örüljünk neki, hogy olyan vezetője volt Oroszországnak a ‘80-as években, mint ő. A kényszer hatására hagyta, hogy mi kivívjuk végre a szabadságunkat.

2022. szeptember 01. 21:44
null
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője hétfőn hunyt el. Az azóta megjelent kommentárok többségében megítélése attól függ, hogy a jelenlegi világ konfliktusait miként látjuk.

Akik megértőek Vlagyimir Putyinnal és a nyugat alkonyát vizionálják, azok gyenge kezű, a szovjet birodalom szétesésért felelős vezetőt látnak benne. Akik kritikusak Oroszországgal és hisznek a nyugati világ erejében, azok olyan tragikus szereplőnek tekintik, aki hozzájárult a világ jobbá tételéhez a kommunista nagyhatalom felszámolásával.

Akármit is gondolunk felőle, egy fontos szempontot mi, magyarok ne felejtsünk el. 1988-90 között, a rendszerváltás idején kivívtuk szabadságunkat. Visszaszereztük az elveszett nemzeti szuverenitást, demokráciát és piacgazdaságot teremtettünk. Hazánk 1999-ben a NATO, 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Végérvényesen a nyugat részévé váltunk, teljesítve nagyszerű elődeink évszázados álmát. Ezekhez a ‘70-es, ‘80-as években elképzelhetetlen sikerekhez kellett a nép akarata és elszántsága, az ellenzék szervezettsége és felkészültsége, a reformkommunisták nyitottsága és a szovjet birodalom összeomlása.

Ez utóbbi esetében történelmi jelentőségű, hogy nem egy olyan párfőtitkár állt a megszálló kommunista hatalom élén, aki fegyverekkel, atomfenyegetéssel, erőszakkal akarta megtartani az elfoglalt területeket. Gorbacsov szocialistaként képes volt végül elfogadni a realitást: a Szovjetunió és a birodalom széthullása megállíthatatlan, csak súlyos véráldozatokkal és fokozódó erőszakkal lehetne összetartani. (Ez után nosztalgiázik most Putyin.)

Örüljünk neki, hogy olyan vezetője volt Oroszországnak a ‘80-as években, mint ő. Ha nem is meggyőződéssel, de a kényszer hatására hagyta, hogy mi kivívjuk végre a szabadságunkat.”

Nyitókép: MTI/EPApool/Makszim Sipenkov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2022. szeptember 02. 17:59
Orbán is látja a realitást. A Nyugat széthullása megállíthatatlan.
Laceh
2022. szeptember 02. 16:38
"Hazánk 1999-ben a NATO, 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Végérvényesen a nyugat részévé váltunk, teljesítve nagyszerű elődeink évszázados álmát." Hülye, demagog szöveg. Lejárt lemez, Gábor! Mi mindig is inkább nyugat voltunk, mint kelet, sok mai ármánykodó akarta elhitetni velünk az ellenkezőjét! Nagyszerű elődeink évszázados álma mindig is az Egységes, Nagy, Független Magyarország volt, és ezt, ha kellett, két pogány közt is célként fenntartották. Mi, Trianon óta tudjuk mennyit ér a Nyugat szava. De már korábbról ismerjük ígéreteik értékét. Ma látva Nyugat devalválódását, értékvesztését és céltévesztését, nagyszerű elődeink forognak a sírjukban. Én tudom, mire intenének minket, Gábor! De szerintem nem szívesen akarod hallani!
nemmondom
2022. szeptember 02. 14:35
Mire megyünk azzal, hogy most örülhetünk neki?
csulak
2022. szeptember 02. 11:24
Gorbacsovnak 1 dolgot kosoznhetunk, hogy hazahivta az oroszait ! ezert kivanom ,hogy nyugodjon bekeben !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!