Nem a szankciók okozzák a magas energiaárakat, hanem Vlagyimir Putyin

2022. szeptember 26. 22:12

Egy tisztességes kormányfő megtisztelné az embereket a valósággal, nem bűnbakokat gyártana nekik.

2022. szeptember 26. 22:12
null
Fekete-Győr András
Fekete-Győr András
Facebook

„Arra ugyan nem számítottam, hogy Orbán Viktor igazat fog mondani a szezonnyitó beszédében (mikor tette?), de a hazugságok mértéke még engem is meglepett. Néhány gyors cáfolat a legmeredekebb állítások kapcsán:

»A brüsszeli politika, nem gazdasági folyamatok felelősek az elszálló energiaárakért.«

Ezzel szemben a valóság: Nem a szankciók okozzák a magas energiaárakat, hanem Vlagyimir Putyin, aki hónapok óta a gázcsapok elzárásával fenyegeti az európai országokat. A gázszállítások leállása miatti bizonytalanság az oka annak, hogy megnövekedtek az energiaárak a piacokon. Június közepén két nap alatt 60 százalékkal csökkentette a Gazprom a szállított gáz mennyiségét Európa felé. Ezután emelkedett a duplájára a gáz tőzsdei ára. Nem a szankciók után, amit a gázra ki sem vetettek. Augusztusban pedig azután emelkedett 300 euró fölé, hogy a Gazprom bejelentette, augusztus végétől teljesen leállítja az Északi Áramlatot.

»A szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre. Ez a fegyver visszafelé sült el, Európa lábon lőtte magát.«

Ezzel szemben a valóság: Putyinnak évei voltak a háborúra és a szankciókra való felkészülésre, Európát viszont teljesen váratlanul érte a válság. A körülményekhez képest jól védekezik, Európa országai sorra jelentik be a jóléti antiinflációs intézkedéseket. Németországban pl. 65 milliárd eurós csomagot jelentettek be, emelik a családi pótlék és a lakhatási támogatást összegét, ársapkát vetnek ki az energiára, az adómentes jövedelem alsó határát pedig kiterjesztik. Oroszországban ezzel szemben már tavasszal beállt a technikai államcsőd, beszakadt a GDP, az autóipar, a gépgyártás, bajban a mezőgazdaság, a könnyűipar, a nyugati vállalatok ezerszám vonulnak ki az országból, rohamos tempóban növekszik a munkanélküliség, az infláció 15 százalék körül alakul, az orosz értelmiség, a mozgósítás óta pedig a hadra fogható fiatalok is százezerszám hagyják el az országot. A hadiipar lényegében megbénult: a két nagy orosz tankgyár leállította a gyártási tevékenységét, aminek már hatása lehet az ukrán katonai sikerekre is. A szankciók működnek, az energiaválságról Putyin tehet, a magyarországi válságért pedig Orbán Viktor rossz kormányzása a felelős.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2022. szeptember 29. 12:47
A 4 elemis szinten levő Bandika, atomszakértő jól megmondta megint... Szarva közt a tőgyit... Mi lenne it M.o.-on, ha ilyen alakok lennének a vezetőink????
Hill
2022. szeptember 29. 07:23
Hallottál már az ok okozati összefüggésről te agysebész?
Chardonnay99
2022. szeptember 27. 19:07
"Egy tisztességes kormányfő megtisztelné az embereket a valósággal, nem bűnbakokat gyártana nekik." Még jó, hogy FeGyőr és az ellenzék nem gyárt bűnbakot, például Orbán Viktorból.
Jooee
2022. szeptember 27. 18:06
Hülye gyerek! Te nagyon a sor végére kerültél, ahol az észt osztották.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!