Winnetou küzdelme Németországban

2022. augusztus 26. 14:30

Rasszizmus vádjával vonnák ki Karl May klasszikusát a német boltokból.

2022. augusztus 26. 14:30
null
Fodor Kinga
Corvinák

„A kiadó közleményében megköszönte a visszajelzéseket, elnézést kért a megbántott olvasóktól és további intézkedéseket ígér: »Szerkesztőink intenzíven foglalkoznak olyan témákkal, mint a sokszínűség vagy a kulturális kisajátítás. Kollégáink megvitatják az eset jövőbeli tevékenységünkre vonatkozó következményeit, és kötetről-kötetre felülvizsgálják a jelenlegi kínálatunkat. Ennek során külső tanácsadókkal is konzultálnak, illetve sensitivity readereket alkalmaznak, akik kritikusan vizsgálják a könyveinket, hogy azok megfelelő módon kezelik-e az érzékeny témákat. Sajnos a Winnetou-könyvekkel mindez nem sikerült. Ma már máshogy döntenénk a könyv kiadásáról. Hibát követtünk el és biztosíthatjuk Önöket: Tanulunk belőle!«

A rasszizmus-vád az elmúlt években számos gyermekkönyvet és mesét ért el Németországban, például a népszerű Harisnyás Pippi könyveket vagy a Gombos Jim sorozatot. Míg Harisnyás Pippi esetében »csupán« a kifogásolt nevek átírása mellett döntött a kiadó, addig a mostani az első eset, hogy egy gyermekkönyvet lelkiismereti okokra hivatkozva, önszántából von ki a forgalomból saját kiadója – ráadásul ilyen rövid idővel annak megjelenése után. A döntés igencsak megosztja a német társadalmat, hiszen sokan úgy látják, hogy a könyv a cancel culture áldozata lett és felvetik a kérdést, hogy mit tartogat a jövő a német irodalom számára, ha egy elismert kiadó az öncenzúrába menekül a kritikus hangok miatt.”

Fotó: Youtube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Danaida
2022. augusztus 27. 13:14
Elképesztő! Milyen jó, hogy nemrég megvettem az egyik Karl May regény új, teljes kiadását, ami nem a régi, rövidített!
BlancoAgilon38
2022. augusztus 27. 05:43
Ha nagy leszek sensitivity reader leszek.
brekker
2022. augusztus 26. 21:27
Avagy az őslakosok védelme.
balbako_
2022. augusztus 26. 17:35
Arról nem is beszélve, hogy Old Shatterhand magyar volt (mint ilyen, csurkista, orbánista,) akinek nincs helye a glóbuszon, mert immáron demokratúra van! (Ami csak nüansznyi eltérést mutat Németországban és az EU-ban a legvadabb hitleri és sztálini diktatúrától.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!