Megpróbálom elmondani, mi történik a szankcióktól haldokló, diktatórikus Moszkvában!

2022. augusztus 11. 14:38

A brüsszeliek mehetnek a Csillag Születikbe, de még az előválogatóba, hogy röhöghessünk rajtuk.

2022. augusztus 11. 14:38
null
Migráns Medve
Facebook

„Moszkvába kerültem, ami a jelenlegi körülmények között nehéz volt, tekintettel arra, hogy nincsenek közvetlen járatok, plusz vannak kisállataim. Valaki boldog lehet: Olyan emberként, aki a legközvetlenebb kapcsolatban áll az ukrajnai történésekkel, mivel nyilvánvalóan a gyakorlatban én személyesen is én döntöttem a katonai műveletekről, hétvégenként pedig hobbiból géppuskával kúszom Harkov közelében, a járatok szankciós felfüggesztése miatt kellemetlenségeket éltem át. Szép munka! Közvetlenül azoknak megmutatták az izmokat, akiknek kell. Kimegyek hát az utcára Putyint megdönteni? Nem. Tehát igazán hatásos megoldást választottak.

Röviden: Bár a Facebook már szinte senkinek nem mutatja meg a bejegyzéseimet, megpróbálom elmondani, mi történik a szankcióktól haldokló, diktatórikus Moszkvában. Egy darabig itt leszek még, úgyhogy van lesz mesélni, azt hiszem. Spoiler: Az eddigi néhány nap alatt az utolsó dolog, amit a városban látok, az az, hogy szankciók sújtják. Nincs kevesebb Maybach, minden van a boltokban, úgy tűnt, sokkal több az orosz gyártmányú termék, ugyanakkor a külföldi termékek nem mentek sehova és a hazai termelés növekedése inkább látványos plusz, a bevásárlóközpontok nem üresedtek ki a távozó márkától. Mindeközben továbbra is használják az áramot és senki nem spórol a légkondicionáláson, a városban nem kapcsolják le a villanyt, és az emberek az egész testüket megmossák, nem csak a fontos helyeket, Putyin elmozdításának érdekében. Egyszóval eddig nem vettem észre semmilyen változást a felszínen. A MasterCardot és a VISA-t itt nem fogadják el, ez az EU-ból érkezve kényelmetlen. Csináltatok magamnak egy MIR-t (ez az orosz kártyakibocsájtó), amit már nem csak az Orosz Föderációban fogadnak el, hanem egy csomó országban és ez a lista bővül, így nem csak a moszkvai kirándulásokhoz fog jól jönni, hanem például Törökországban vagy Vietnámban is. Az Instagram és a Facebook csak VPN-en keresztül érem el, mert bár ők nem távoztak maguktól, de az orosz hatóságok így döntöttek. Azt hittem, hogy bosszantó és teljesen kényelmetlen lesz, de az egyébként is egy évre előre kifizetett VPN-nel csak megszokni kell. Nos, ha az árakat forintra fordítjuk, akkor bizonyos áruk és szolgáltatások meglehetősen drágának bizonyulnak és ez annak köszönhető, hogy a rubel árfolyama minden erőfeszítés és előrejelzés ellenére az elmúlt hónapokban nagyon sokat nőtt, és úgy tűnik, nem fog visszaesni. Igazán átgondolt szankciók ezek: Amikor az euró a dollár alá esik és a rubel lesz a legerősebb növekedésű valuta a világon. A brüsszeliek mehetnek a Csillag Születikbe, de még az előválogatóba, hogy röhöghessünk rajtuk.

Megérkezés után egy helyi SIM-kártyát vettem. Ezért elmondom, hogy van ez és mennyibe kerül Moszkvában. A magyarommal vagyok itt és vettünk is két SIM kártyát. Az első SIM havonta 10 euróba kerül. Tartalmaz 40 gigabájt internetet, valamint korlátlan Tik-Tokot, WhatsAppot és Telegramot, néhány közösségi oldalt, stb. Oroszországon belül 800 perc beszélgetési idő jár, hálózaton belül korlátlanul lehet telefonálni. A második havi 13 euróba kerül. 60 gigabájt internetet, 1200 percet, havi 5 euróért otthoni optikai internetkapcsolatot tartalmaz, korlátlan YouTube, plusz  azonnali üzenetküldők állnak rendelkezésre külföldre utazva is, hogy az ember kapcsolatban maradhasson. Ez egy nagyon emberséges szolgáltatás. Mindkét tarifánál perceket válthatunk internetre és vissza, megoszthatjuk ismerőseinkkel a szolgáltató ügyfelei között, a hó végén fennmaradt percet és az internetet is használhatjuk kávé, mozijegy vásárlására, kedvezményre új telefonra, stb. Ugyanakkor az így el nem költött többi perc és gigabájt nem ég el, hanem átkerül a következő hónapba. Így néz ki a verseny és az ügyfélközpontúság. Tudom, hogy ez Észak-Korea és itt a nap sem jön fel, csak gondoltam szólok, hogy itt a szolgáltatók egymással versenyeznek. Egyszóval csak dicsérni tudom a helyi szolgáltatókat ötleteikért, szolgáltatásaikért és áraikért.”

Nyitókép: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fantomsüni
2022. augusztus 13. 07:55
A tartalmi része az irománynak érdekes. DE! Ha valaki ennyire nem tud írni, attól el kéne venni a klaviaturát! Jézus Máriám, ilyen moslék fogalmazást kb egy irodalomból kettes tanuló ír. Borzalmas. Méghozzá annyira, hogy az ember nem is tud a tartalomra fokuszálni. Szörnyü!
Mócsing
2022. augusztus 12. 06:17
Hát orulok! Erezze jol magat! :)
LancelotDuLac
2022. augusztus 11. 22:25
Kirak egy 20 évvel ezelőtti fotót xDDDDDDDDDDDDDDD "Putyin hadigazdaságra áll át – a legmélyebb recesszió jön a szovjet bukás óta.... Oroszországban nincs kapacitás a kivonult nemzetközi vállalkozások által kínált termékek és tehetségek helyettesítésére. Kína nem játssza el a megmentő a szerepét ezekben az ínséges időkben. A Yale Egyetem új jelentése szerint a nyugati szankciók „megnyomorították” az orosz gazdaságot. „Átfogó oroszországi gazdasági elemzésünk megállapításai erőteljesek és vitathatatlanok: nem csak a szankciók és az üzleti kivonulás működött, hanem alaposan megbénították az orosz gazdaságot minden szinten...A gázexportból származó bevétel még emelt árak mellett sem elegendő a szankciók hatásának ellensúlyozására. Az orosz pénzügyminisztérium szerint a júliusi energia-bevételek elmaradtak a várt 74,7 milliárd rubeltől (1,2 milliárd dollár). Valóban, az orosz gazdaság a legnagyobb recessziója előtt áll a Szovjetunió összeomlása óta. Az Orosz Föderáció Központi Bankjának előrejelzése szerint 2022-ben a GDP 4-6 százalékkal fog zsugorodni - eközben az IMF 6 százalékos visszaeséssel számol. A gazdasági tárca 7-10 százalék közötti visszaeséssel kalkulál, elsősorban a magánszektor (üzleti) beruházásainak csökkenése miatt, tekintettel a nagy bizonytalanságra.” .... https://privatbankar.hu/cikkek/makro/putyin-hadigazdasagra-all-at--a-legmelyebb-recesszio-jon-a-szovjet-bukas-ota.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202208
stug
2022. augusztus 11. 21:55
Kicsit túlcizellált, az utóbbi időben rendkívül felszaporodott orosz propagandista írás. Egyenlőre még Berlinben sem fagyott meg/halt éhen senki. Feltűnő ez a folyamatos bizonygatás, valamit talán leplezni akarnak Vováék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik